80 procent van de Nederlanders: ‘Comazuipers moeten meebetalen aan hulp’

Jongeren die opgenomen moeten worden in het ziekenhuis omdat ze te veel hebben gedronken moet in ieder geval een deel van de kosten zelf betalen.

Dat vindt ruim 80 procent van de Nederlanders, aldus het CBS. En dat is niet alles. Ook mensen die willen stoppen met roken zouden dat geheel of gedeeltelijk zelf moeten bekostigen:

Nederlanders zijn niet alleen weinig solidair met comazuipers. Een ruime meerderheid van acht op de tien volwassenen vindt tevens dat de kosten voor hulp bij het stoppen met roken geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening moeten zijn.

Daar staat tegenover dat een ruime meerderheid vindt dat mensen die aan depressie lijden of psychische hulp nodig hebben na het overlijden van een dierbare op de hulp van de gemeenschap moeten kunnen rekenen.

Over een eigen bijdrage bij andere zorgkosten, zoals een dieetadvies, een reageerbuisbevruchting of een rollator, zijn de meningen wat meer verdeeld, aldus het CBS.

Opmerkelijk is dat de antwoorden voor een groot deel afhankelijk zijn van de levensstijl van de ondervraagden zelf. Zo vindt 34% van de rookverslaafden dat ze financieel geholpen moeten worden. Slechts 17% van de niet-rokenden is het daarmee eens.

Er is één uitzondering: ouderen vinden dat mensen die een rollator moeten hebben wél om een  eigen bijdrage gevraagd moeten worden, jongeren vinden juist van niet.

Screen Shot 2015-07-29 at 12.02.09

De kans is groot dat mensen op termijn meer zelf zullen moeten betalen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. mijn-idee

  Ik wil een pilletje van Drion en die wil ik heel graag helemaal zelf betalen

 2. Nicky

  Lijkt me wel zo nuttig om kleuren uitleg te geven bij die staafdiagrammen.

  “De kans is groot dat mensen op termijn meer zelf zullen moeten betalen”.
  Ja zolang we verkeerd blijven stemmen wel.

  Als we eindelijk eens Wilders for President gaan kiezen, dan zijn al die kosten geen probleem meer, want wat een bergen geld (Guldens of Super-Euros) komt er dan vrij – kan je nog niet met een polsstok overheen springen – als we dat geteisem uit Afrika tegenhouden, haatimams weren en (Turkse, Marokaanse en Bulgaarse) criminelen hard aanpakken, Polen weren om hier onder de prijs te werken, geld uitsparen mbt de EU (opdoeken dus, plus al die waardeloze veelverdieners en graaiers exit), Nexit Grexit enz, boycot Rusland opheffen, Chinese/Japse/Koreaanse spionnen en dieven naar onze bewezen kennis en creativiteit weren, Schilderswijk opknappen en ruziezoekers deporteren, onderzoek vliegramp ook met Russische bewezen feiten en foto’s, gezond rechts geluid aanmoedigen in de media en links gedraai en gelieg aan de kaak stellen door keiharde, feiten, de inhoud van de Arabieschje Koran openbaarmaken en alle haatsura’s extra belichten, haatimams en vluchtelingen naar Australisch model – en harder – aanpakken, hardwerkende en goede Muslims in het media zonnetje zetten en als voorbeeld stellen, enz, enz. enz. enz.

  Het enige extra geld (maar dat betaalt zich binnen een maand terug), strenge grensbewaking en/of een muur conform Hongarije bouwt.

  He zucht’ dat was even een verlanglijstje zeg.

  Wat zal ‘ons’ Nederland daar mooi van worden.

  1. halo1

   Mooi samengevat.. en die grensbewaking is een prachtige werkgelegenheid voor “dom” maar toch zeer verantwoordelijk werk.. daar hebben we veel behoefte aan. Mogelijk zal wel de handel iets teruglopen.. maar de “verkeerde” handel eveneens!

 3. LantR.fant

  Coma zuipen = extra kosten = geen solidariteit.
  Maar wat, als iemand zijn leven lang gezond leeft. Dan wordt die 95 in plaats van 59. Moet ik als rokende drinker dan wel meebetalen aan al die extra jaren AOW die gezondmans consumeert?

  En dan nog. Ook gezondmans gaat in de laatse jaren tobben met zijn gezondheid. Slijtage. Zit die ook nog 8 jaar in een verzorgingstehuis. Moet ik ook aan meebetalen? Terwijl ik hooguit op mijn 70e doodga. Aan kanker, hartkwalen, een kapotte lever of wat je verder ook kunt oplopen met je “slechte” levensstijl.

  Laat de kritische lezer daar ook eens aan denken. Als gezondmans van de solidariteit af wil, dan hoeft ONgezondmans niet voor zijn extra behoeften op hoge ouderdom te betalen.

  Overigens -mijn echtgenote is ambulant huisartsassistente- weet ik uit betrouwbare bron dat heel veel mensen voor elk wissewassje buiten kantooruren naar de huisartsenpost gaan.
  Als je dan toch op kosten voor de zorg wilt bezuinigen, voer daar dan een eigen bijdrage in van 50% van de nota. A contant.

 4. Nicky

  Dank je wel halo1, maar gek is dat toch dat een paar van ons hier op DDS zulke simpele oplossingen hebben voor al dat moeilijke, zeer kostbare gedoe?

  En idealisten zoals ik, vragen daar nog niet eens geld voor. Waar zijn nog de idealisten bij de beslissers van vandaag? Eerlijke mensen met een hart maar tevens met de ouderwetse Hollandse nuchterheid en een klein beetje lef in de politiek?

 5. Nicky

  Oei LantRfant, naast Goedmensen zijn er nu ook al Gezondmensen. Ik hoop alleen dat die dan ook niet links zijn. Verder is dan alles wel okay. HAHA.

 6. Mart

  Allemaal gezeik….Ik begon te roken in de 7e klas,want frater Felicius zij dat we nu grote jongens waren en deelde Mis Blance sigaretten uit.Vijftig jaren later gestopt met roken zonder hulp,na jaren zware shag en nadien 1 a 2 pakjes Marlborro,door gespoeld met enige liters bier per dag.Ook hier mee zwaar geminderd maar drink rond 12 uur met plezier mijn veuxje.Niks hulp nodig gehad, gewoon wat karakter tonen.

 7. Arachne

  De kans is groot dat mensen op termijn meer zelf zullen moeten betalen. Nee, de mensen zullen steeds meer zelf moeten betalen. Meer premie, meer eigen risico, voor meer zaken bijbetalen. meer inkomensafhankelijk premie, percentageverhogingen enz.

  De zorg(kosten) zijn sinds de jaren 80 een politieke speelbal, nadat in de jaren 70 alles en nog meer in het ziekenfonds moest. Het door velen bejubelde ziekenfonds (ingesteld door de Duitsers in wo2) was in beginsel eenvoudig en degelijk; op het laatst bij lange na niet kostendekkend uit de premies.

  Gezondheid, zorg en een ziektekostenverzekering zijn 3 verschillend dingen. Iedere aanpassing maakt het gecompliceerder, duurder en het rendement magerder. Daarnaast is het “recht hebben op” (entitlement) een sterk bijdragende factor. De huidige zorgverzekering is een uitvloeisel van het ziekenfonds. Net als alle andere verworvenheden van de welvaartsstaat opgerekt, vervormd, gebruikt en misbruikt zijn/worden, zal de wal het schip keren.

  Je kunt zoals Nicky stellen dat er geld van andere (af te schaffen) potjes naar de zorg kan, zodat het (voorlopig) opgelost is. Je zou ook de vraag kunnen stellen of het systeem/stelsel nog nut heeft; sterker nog: hebben wij het nog nodig?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.