Akkoord met Griekenland

Geen categoriejul 13 2015, 10:00
Er is vanochtend vroeg een nieuw akkoord gesloten met Griekenland.
Het heeft behoorlijk lang geduurd, maar de Europese regeringsleiders hebben dan toch een akkoord gesloten met Griekenland. De premiers Charles Michel van België en Joseph Muscat van Malta laten dat vanochtend weten.
Het akkoord bestaat eruit dat Griekenland meer dan €80 miljard aan nieuwe steun krijgt. In ruil daarvoor voert het land pijnlijke maatregelen door. De Europese beurzen reageerden opgelucht. De onzekerheid rond Griekenland hield beleggers maandenlang in hun greep.
Ook Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, zegt dat er een deal is.
Zoals De Telegraaf uitlegt reageren de beurzen positief op dit nieuws. Dit komt doordat investeerders een absolute hekel hebben aan chaos en onzekerheid. Als Griekenland hulp krijgt weten zij wat ze de komende maanden kunnen verwachten.
Hoewel de beurzen het fantastisch vinden leek het lange tijd de andere kant op te gaan. Zo liet de Duitse bondskanselier voor de vergadering van regeringsleiders gistermiddag weten dat ze niet "tegen elke prijs" een akkoord wilde. Premier Rutte zei min of meer hetzelfde. Dit standpunt werd ook verdedigd door de ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland en Duitsland.
Het grote probleem was, aldus die twee landen, dat er een serieuze vertrouwensbreuk was. Ze geloofden eenvoudig niet dat Griekenland bereid was om de benodigde maatregelen daadwerkelijk te nemen. Daar kwam bij dat de voorstellen van Griekenland volgens hen niet ver genoeg gingen.
Onze eigen premier Mark Rutte zegt dat het Griekse parlement tot woensdag heeft om in te stemmen met de nieuwe plannen. Als dat niet gebeurt komt er wat hem betreft alsnog een Grexit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten