ECB, Europese Commissie en IMF: Griekse plannen zijn “basis voor nieuwe onderhandelingen”

Europa ziet de nieuwe voorstellen van Griekenland wel zitten.

Het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (de drie belangrijkste internationale partijen betrokken bij de Griekse schuldencrisis) zien de Griekse voorstellen voor verdere financiële steun als een “basis voor onderhandelingen.” Dat bericht het AD:

De krant baseert haar berichtgeving op uitspraken van een anonieme EU-functionaris:

“De drie instellingen hebben een eerste gezamenlijke beoordeling van de Griekse hervormingsvoorstellen gedaan die donderdagavond zijn ingediend. Onder bepaalde voorwaarden zien zij de voorstellen als basis voor onderhandelingen voor steun uit het Europese noodfonds ESM. Deze evaluatie is gisteravond naar de eurogroep-voorzitter gestuurd”, zei de functionaris.

De ministers van Financiën van de eurozone komen op dit moment (15:00 uur Nederlandse tijd) bijeen om de Griekse voorstellen te bespreken. Zij doen dat in Brussel.

Het merkwaardige aan deze situatie is, aldus experts, dat Griekenland het zichzelf nodeloos extra moeilijk heeft gemaakt. Als het land een week of twee geleden met dit pakket was gekomen was de kans groot geweest dat het tweede steunpakket verlengd was. Nu moet Athene echter een nieuw noodsteunpakket aanvragen, wat vrijwel zeker betekent dat de eisen van de EU strenger zijn. Met name Nederland en Duitsland lijken daar op aan te dringen.

Een woordvoerder van de Eurogroep – die geleid wordt door onze eigen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem – laat ondertussen weten de evaluatie van de experts ontvangen te hebben. Of de ministers van Financiën er net zo van onder de indruk zijn als de ECB, het IMF en de Europese Commissie valt nog te bezien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Simon Brouwenstein

  Dit is goed nieuws, de Griekse crisis lijkt bezworen. Nu maar hopen dat die amateurs in de Griekse regering geen rare dingen doen.

  1. Lieftinck

   hahahahahahaha

   U heeft van macro economie geen kaas gegeten

   Er is in feite niets veranderd, meer schuld om ander schuld af te lossen, geen perspectief op groei enzovoorts.

   Het enige wat gered is, dat zijn de gezichten van de politici.

   Langzaamaan begint de EU scheurtjes te vertonen, en als ik dadelijk mijn pensioen kwijt ben en de EU stort in elkaar, ga ik een feestje vieren met mijn kinderen, die krijgen een beter toekomst, zonder dat de EU de bevolking kapot maakt met immigratie en een ander geloof, en het kapot slaan van allerlei maatregelen die de kiezer wilde, maar door het Europese hof de nek om wordt gedraaid.

   Want het Europese volk moet kapot. Daarom moet de EU kapot voordat zij slaagt. De EU spuugt op de kiezer, de kiezer spuugt steeds meer terug op de EU. Dat is een goede zaak.

   1. Simon Brouwenstein

    “hahahahahahaha”

    Het is mij altijd een vreugde een medemens in schaterlach te kunnen laten uitbarsten.

    Fijn, meneer Lieftinck, lachen is erg gezond.

    1. Lieftinck

     In Griekenland zijn 100.000 bedrijven (neen geen banen, maar bedrijven) de afgelopen jaren failliet gegaan.
     Dat vertaalt zich in de negatieve economische groei.
     Nu krijgen de Grieken er 75 of 100 miljard bij in nieuwe schulden die naar dezelfde schuldeisers terug gaan die het verstrekt hebben. Ze leveren dus geen investeringen op.
     De BTW gaat bovendien ook omhoog en de koopkracht daalt verder, maar Griekse producten blijven kampen met een peperdure Duitse Eurokoers. Ook volgens het IMF betekent deze mix dat de economie van de Grieken niet kan groeien.

     Nu moet u me eens uitleggen hoe die 100.000 bedrijven weer terug komen. Want het geld om de schulden te betalen en de mensen aan het werk te helpen, moet ergens vandaan komen.

     Die 100.000 bedrijven kunnen terugkomen als de Grieken terugkeren naar een concurrerende munt. Maar met een te dure munt gaat dat echt niet lukken.

     En zonder economische groei kunnen de schulden niet betaald worden.

     Vandaar dat een Grexit, niet voor de pensionarissen, en de Grieken met veel spaargeld op de bank zijn de Sjaak, maar wel voor het creëren van banen voor de werkeloze jongeren een oplossing is.

     1. -Harry

      Maakt U maar geen illusies heer Lieftinck ,

      die rooie klootzakken snappen niks van economie .

      U verwoordt precies mijn zakelijk gevoel , ze hebben NIKS om die schulden ooit terug te kunnen betalen .
      Geen industrie van enige betekenis en van eigenlijk alleen het toerisme en de opbrengst van een paar flessen olijfolie moeten ze met z’n allen leven , er blijft dan niks over om ooit iets terug te betalen .
      Als je niks kunt exporteren wordt het verdomd lastig om vooruitgang te boeken .

      Heb wat toerisme betreft ook niet van die goede ervaringen in Griekenland , ik breng er geen geld meer heen !
      Luie arrogante rotzakken , zijn het .

      Had enkele weken geleden nog een klant op kantoor , die veel met Grieken te maken had gehad , zakelijk .
      Hij zei : leuke lui om een avondje mee door te zakken , maar als je nog één dubbeltje in je zak hebt , zit dat aan het eind van de avond in de zak van die Griek . Vraag me niet hoe .

      Heel subtiele metafoor , maar wel helemaal de spijker op z’n kop dunkt me .

 2. van Urk

  Hoezo “de Griekse crisis lijkt bezworen” ? Loop niet te hard van stapel beste Simon. Griekenland zal voorlopig nog als ontwikkelingsstaat van Europa gezien worden die net als Afrika gesteund moet blijven gaan worden. Daarnaast moet het volk ook tevreden zijn met dit plan omdat zij nee hadden gestemd voor nog meer bezuinigingen. Ook in Spanje en in Portugal die de Griekse toestanden net zo goed volgen begint het te rommelen.

  1. Simon Brouwenstein

   Ik onderschat niet de ellende waar Griekenland als saneringsplannen de komende jaren in terecht komt. Die ellende is echter minder groot als bij een Grexit en dat risico lijkt wat verminderd.
   De situatie in Spanje en Portugal is onvergelijkbaar met Griekenland en ook dar wenst de overgrote meerderheid van de bevolking binnen de EU te blijven.

   1. CJD

    Spreek jij voor de meerderheid van het volk Simon? Dat lijkt me sterk. Vorige week vond er wen referendum plaats waar maar liefst 60% tegen de hulp van de EU stemden, of gaat jou geheugen niet zo ver terug?

    1. Simon Brouwenstein

     Men stemde tegen het EU-voorstel, niet tegen de EU, beste CJD. Was u dat niet bekend?

     1. CJD

      Welke EU voorstel? Er was helemaal geen sprake van een akkoord waar de Grieken tegen hadden kunnen stemmen. Het was een nee tegen de saneringen van de EU gedwongen op de Griekse regering . Nu komen ze met exact de zelfde hervormingen ondanks dat de overgrote meerderheid van de Grieken zich uit gesproken hebben tegen bezuinigingen.

     2. van Urk

      “Men stemde tegen de EU-voorstel” wat hierop neerkomt dat de Grieken aan hervormingen moeten gaan doen dus meer bezuinigen. Met dit nieuwe plan geld dat nog steeds voor de Griekse burger die dan tenslotte niet meer in de EU wil gaan blijven en zelfs gaat immigreren.

 3. van Urk

  Dat klopt Simon. Bij een Grexit wordt de ellende voor de Grieken alleen maar groter als zij alleen ervoor komen te staan en hun handen uit de mouwen moeten gaan steken. Maar niet voor ons, omdat wij ze niet meer hoeven te steunen van ons geld wat we zelf gebruiken kunnen. De grieken vinden het wel prettig zo om bij de EU te blijven als een soort sociale dienst die miljarden uitkeert om weer te kunnen gaan pinnen bij de banken en daarmee met hun eigen gangetje weer verder te kunnen gaan. De vraag is hoe betrouwbaar ze deze keer nu wel zijn met dit plan.

  1. CJD

   Ook al komen de Grieken tot een akkoord met de EU, als ze eenmaal het geld binnen hebben, zal deze regering zich weinig aantrekken van de gemaakte afspraken. Ze zullen de meeste bezuiningen ver vooruit schuiven of helemaal schappen.

  2. Lieftinck

   U bent ook al gehersenspoeld.

   Inderdaad, bij een Grexit zal het tijdelijk een stuk minder gaan, maar uiteindelijk zullen de Grieken de vruchten kunnen plukken van een gedevalueerde munt.

   Als u nu eens de commentaren leest ven hoogleraren economen, veelal buiten de Eurozone, en tevens ook de meest briljante, zult u begrijpen waarom een Grexit, niet voor de Griekse ouderen of gepensioneerden, maar wel voor de jeugd het beste is wat de Grieken kunnen overkomen.

   De jeugd en de jong volwassenen krijgt weer perspectief op een baan en groei. In Argentinië is op zo een manier de werkeloosheid meer dan gehalveerd geweest, van 22 naar 10 procent.

   1. CJD

    Idd! En bovendien, ook al gaat het economisch slecht (vooral in het begin) dan hebben we het alleen maar over economie maar er zijn ook veel andere issues die hier van belang zijn.

    Tenminste zullen de Grieken na een Grexit niet afhankelijk zijn van de alles overheersende Brussel die als eerste prioriteit aan macht denkt, en het zakkenvullen van hun eigen trawanten. Ik ben nu meer overtuigd dan ooit dat we van dat hele EU monster af moeten

 4. Gerben

  Dit is het meest zwarte scenario voor de Grieken. Pijnlijke maatregelen, die weer tijdelijke steun opleveren. Tot het geld weer op is en er weer nieuwe pijnlijke maatregelen moeten komen. Hoe langer dit wordt volgehouden hoe langer Griekenland zonder perspectief blijft.

  1. CJD

   Griekenland steunen met meer geld is voor alle partijen het vooruitschuiven van de problemen en lost totaal niks op. Hoe kunnen mensen zo kortzichtig zijn die dit niet willen inzien

 5. Lieftinck

  Dit zou wel eens de reden kunnen zijn dat de EU bang is voor een Grexit. Nobelprijswinnaar economie erkent dat een Grexit risico’s heeft, maar dan komt hij tot het volgende (geschreven in mei 2015):

  Grexit and the Morning After
  http://krugman.blogs.nytimes.com/2015/05/25/grexit-and-the-morning-after/

  But the bigger question is what happens a year or two after Grexit, where the real risk to the euro is not that Greece will fail but that it will succeed. Suppose that a greatly devalued new drachma brings a flood of British beer-drinkers to the Ionian Sea, and Greece starts to recover. This would greatly encourage challengers to austerity and internal devaluation elsewhere.

  Think about it. Just the other day the Very Serious Europeans were hailing Spain as a great success story, a vindication of the whole program. Evidently the Spanish people don’t agree. And if the anti-establishment forces have a recovering Greece to point to, the discrediting of the establishment will accelerate.

  One conclusion, I guess, is that Germany should try to sabotage Greece post-exit. But I hope that will be considered unacceptable.

  So think about it, IFKATs: are you really sure you want to start going down this road?

  1. Simon Brouwenstein

   Beste heer Lieftinck,

   Dit is het trieste niveau waarop de Griekse economische situatie wordt geanalyseerd: ‘a flood of British beerdrinkers’ zouden Griekenland er helegaar bovenop kunnen helpen. Voor dit niveau van analyse is de borretafel echt een te vriendelijke omschrijving.

 6. Nicky

  Het startschot ook voor de andere linkse, katholieke knoflooklanden:

  ‘Het kan allemaal dit, de soep wordt echt niet zo heet gegeten, en als GR dat kan en mag, kunnen wij ook wel kalmpjes aan doen met on-populaire maatregelen in ons land!

  Je zou daar hopen op populistische leiders, mannen van stavast zoals Wilders en Farage, die wat sneller de gunst van het volk krijgen.

  Of wanneer zouden we eindelijk een Europees referendum krijgen? Die ons weer democratie kan teruggeven?

  1. Lieftinck

   Inderdaad, de Grieken zullen een precedent schapen die de transferunie vleugels zal geven. Niet alleen vleugels, ook zevenmijlslaarzen.

   1. Simon Brouwenstein

    De Griekse crisis biedt een afschrikwekkend scenario voor landen die zelfs maar zouden overwegen uit de EU te stappen.
    Over een jaar is de Grexit geschiedenis en hebben de Britten een Brexit via hun referendum afgewezen. Het resultaat is een verdere versteviging van de federale Staat Europa, of je daar nou blij mee bent of niet.
    Zo verlopen historische processen: de honden blaffen hun longen uit hun lijf maar de karavaan trekt onverstoorbaar voort.

    1. Lieftinck

     Begin jaren 70 had je zo een liedje over de karavaan. En warempel, op internet bleek het nog te vinden te zijn.

     Een karavaan trekt door het woeste land
     Hun sporen achterlaten in het zand
     De zon schijnt brandend neer
     Er is geen water meer
     De zon schijnt boven hen zo fel
     Het leven is voor hen een ware hel
     En velen sterven in het hete zand
     Bereiken nooit meer het beloofde land
     Zo trokken zij naar de vreemde
     Vol van vertrouwen en moed
     Zo trokken zij door woeste streken
     Hun nieuwe toekomst tegemoet

     Een karavaan trekt door het woeste land
     Hun sporen achterlaten in het zand
     De zon schijnt brandend neer
     Er is geen water meer
     De zon schijnt boven hen zo fel
     Het leven is voor hen een ware hel
     En velen sterven in het hete zand
     Bereiken nooit meer het beloofde land
     Velen van hen zijn bezweken
     Ver in de vreemde van huis
     Zo gaf de pioneer zijn leven
     Slechts op zijn graf een houten kruis
     (Een karavaan trekt door het woeste land
     Hun sporen achterlaten in het zand)
     De zon schijnt brandend neer
     Er is geen water meer
     De zon schijnt boven hen zo fel
     Het leven is voor hen een ware hel
     En velen sterven in het hete zand
     Bereiken nooit meer het beloofde land…

     1. Lieftinck

      Hier uit 1971, met muziek:
      https://www.youtube.com/watch?v=48vGXQcuon4

    2. cmsuijkerbuijk

     @ Simon Brouwenstein
     11 juli 2015 at 18:55
     Uit al je commentaren en reacties is geen enkele weerlegging van de door anderen aangevoerde feiten te ontdekken. Slechts je eigen, er niet ter zaken doende meninkje.
     Uit alles blijkt, dat je totáál geen kaas hebt gegeten van dit probleem en dat je je oren laat hangen naar nitwits als een Dijsselbloem. De geschiedenis zal je anders leren!

     1. yoko oen

      Je hebt helemaal gelijk cmsuijkerbuijk, ik vraag me af waar die s brouwenstein de energie vandaan haalt om een reactie te geven op die Griekse ellende
      Als de EU wéér toegeeft aan die grieken, is het omdat de USA er achter zit, vooral nu dat ze hun eigen confederatievlag kwijt zijn en ergens toch hun smoeltje willen blijven vertonen. Want dat Iran gedoe zal óók nooit tot een goed einde komen.
      Voor mij de grieken er eerst uit, dan weer aan tafel gaan zitten om nu eindelijk eens een EU wetgeving te maken, dat er een nieuw verdrag ontstaat, enz enz

     2. Simon Brouwenstein

      Beste heer Suijkerbuijk, ik beschouw Dijsselbloem inderdaad niet als een nitwit en, het spijt me wel, zijn inzicht in de materie hoger dan de uwe.

    3. Lost Paradise

     Brouwenstein,

     was jij het niet die vorige week absoluut zeker wist dat de grieken ‘ja’ zouden stemmen? Het werd ‘nee’ en je kwam daar niet meer op terug. Met hetzelfde aplomb beweer je nu weer dat de Britten een Brexit zullen afwijzen en de karavaan onverstoorbaar verder trekt. Er zijn toch echt heel wat historische processen die heel anders liepen dan ooit verwacht. Je schijt in je broek van angst, vandaar dat je jezelf overschreeuwt. Fluiten in het donker om je angst te maskeren.

     1. CJD

      Simon heeft zich al vaak genoeg op deze forum belachelijk gemaakt. Het omgekeerde is echter een uitzondering

     2. Simon Brouwenstein

      Beste Lost Paradise,

      Ik wist helemaal niet zeker dat het een ja zou worden, dat beweerde ik ook niet. Ik noteerde een verschuiving in de peilingen ten gunste van een ja-stem.
      Ik kwam er ook op terug, ik gaf aan dat de uitslag me zowel verbaasde als teleur stelde.

      Van angst is geen sprake. Voor ons land is daar ook geen reden toe; de EU kan een Grexit financieel prima opvangen. Wel voorspel ik grote ellende voor de Grieken als het tot een Grexit komt.

      Ik volg het nieuws en zie dat het politiek alle kanten op kan gaan. Ik heb geen glazen bol.

  2. Gielah

   Onze eigen overheid krijgt al spontaan rode vlekken in de hals bij het idéé alleen al.. want ze zijn net zo lekker bezig de stem van het volk helemaal uit te schakelen.

   Wie tóch nog hardnekkig zelf nadenkt en daar blijk van geeft, die krijgt de honende media over zich heen en wordt gedemoniseerd.
   ( Wanneer gaat men de afkeer van de ons opgedrongen EU ook al als ‘racisme
   of iets anders onverkwikkelijks benoemen? Dat zal vast niet lang duren!).

   We krijgen dus pas weer democratie als de laatste anti-democratische politicus… van déze en alle nog volgende lichtingen…. vertrokken of weer normaal geworden is.
   Met een aan de touwtjes trekkende EU en ook nog eens een aanstormende islam… die men om de een of andere onbegrijpelijke reden te vriend wil houden… is de kans daarop vrijwel nihil.
   De geest van de tijd stáát voorlopig niet naar vrijheid!

   1. Gielah

    Reactie hierboven is een antwoord op @Nicky…17.55 uur.

    * Wanneer stopt dit krankzinnige systeem… waardoor onze reacties op volkomen willekeurige plekken terechtkomen?
    Een en ander bevordert de discussie NIET echt.

    1. toetssteen

     @Gielah 19:14
     Eens.

   2. Simon Brouwenstein

    “Onze eigen overheid krijgt al spontaan rode vlekken in de hals bij het idéé alleen al.”

    Een reïficatie om in te lijsten!

    1. toetssteen

     Ha die Marx.

     1. Simon Brouwenstein

      Ja, beste Toetssteen, die kon er ook wat van.

 7. Gielah

  De lul wil overal graag commentaar op geven.
  Hij zit tenslotte niet voor de kat zijn schaamdelen de godganse dag zijn leven te verdoen achter de computer….!

  1. Simon Brouwenstein

   Lul en schaamdelen, we leren mevrouw Gielah steeds beter kennen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.