Er is een akkoord met Iran

Geen categoriejul 14 2015, 13:00
Na jarenlange onderhandelingen is er een deal.
Westerse en Iraanse diplomaten laten weten, aldus Nu.nl, dat er een akkoord gesloten is tussen de zes wereldmachten en Iran.
Ministers van de zes wereldmachten - de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland - en Iran komen in de loop van de ochtend om 10.30 uur in Wenen bij elkaar voor een beslissende vergadering.
Vervolgens staat er twee uur later een persconferentie gepland.
Die persconferentie begint dus over een uurtje of minder. Volgens insiders lag er maandag al een conceptakkoord. Alleen de details moeten nog even worden ingevuld. Voor de rest zijn de betrokken partijen er al uit.
De deal bestaat uit twee belangrijke componenten:
1. Iran geeft (Westerse) inspecteurs toegang tot alle nucleaire complexen
2. Iran bouwt zijn nucleaire arsenaal af.
3. In ruil voor die openheid en het afbouwen van het nucleaire arsenaal worden de sancties op Iran verlicht. Hierdoor kan de economie van dat land aantrekken en hebben zowel de regering als Iraanse burgers meer financiële ruimte.
Ondertussen blijft het VN-wapenembargo nog vijf jaar van kracht. Als Iran de voorwaarden van de deal schendt - bijvoorbeeld door inspecteurs geen toegang te verlenen of het nucleaire arsenaal niet af te bouwen - worden alle sancties weer actief.
Hoewel de Amerikaanse regering de overeenkomst vrijwel zeker zal promoten is niet iedereen tevreden. De Israëlische premier Benyamin Netanyahu heeft al laten weten dat het in zijn ogen een gevaarlijke deal is. Hij noemt het zelfs een "historische vergissing."
Ook zegt hij dat Iran "veel van de beperkingen die zijn opgelegd" zal omzeilen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten