Grieks parlement steunt EU-noodpakket, straatrellen in Athene

Geen categoriejul 16 2015, 8:21
Het Griekse parlement heeft met grote meerderheid ingestemd met het voorgestelde finaniciële noodpakket dat een Grexit uit de eurozone moet voorkomen.
Vannacht vond de stemming plaats in het parlement. Zoals verwacht werd het noodpakket gesteund door oppositiepartijen die pro-EU zijn, terwijl 40 leden van Tsipras' eigen Syriza-partij tegen de maatregelen stemden. Voorwaarden voor het noodpakket zijn onder meer belastingverhogingen, bezuinigingen en de privatisering van Griekse staatsbedrijven. In ruil hiervoor krijgt Griekenland 86 miljard euro extra steun uit het ESM-noodfonds om het ineenstorten van de Griekse economie en een Grexit te voorkomen.
Veel Syriza-parlementariërs keerden zich fel tegen de bezuinigingen en privatiseringen die onderdeel zijn van het plan, en zien Tsipras' steun aan het pakket als verraad. Yanis Varoufakis, de voormalige Griekse minister van financiën die opstapte voordat de hernieuwde onderhandelingen tussen Griekenland en de Eurogroep begonnen, was één van de meest prominente linkse tegenstanders van Tsipras. Op zijn eigen website betitelt hij het akkoord als de "overgave van Griekenland".
Terwijl er in het parlement werd gedebatteerd over het noodpakket, vonden buiten op straat in Athene hevige rellen plaats tussen de politie en linkse demonstranten die protesteerden tegen de EU-maatregelen. Anarchistische betogers droegen spandoeken met zich mee en bekogelden de politie met stenen en brandbommen. De oproerpolitie zette zelfs traangas in om de demonstraties te beëindigen, maar deze gingen door tot in de vroege ochtend.
De precieze details van hoe het noodgeld voor Griekenland precies besteed moet worden, zullen in de komende weken worden uitgehamerd. Voor nu zal er een noodlening van zo'n 7 miljard euro voor Griekenland komen om de tijd te overbruggen totdat het eigenlijke noodpakket in werking zal treden. Wel wordt van Griekenland verwacht dat het land vandaag al begint met de implementatie van de afgesproken maatregelen.
Bekijk hier een video van de rellen in Athene vannacht:
[video width="1920" height="1080" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/07/Greek-Riot-Police-beating-up-a-defenseless-protester-15-July-2015-1080p.mp4"][/video]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten