Internationale anti-ISIS-coalitie boekt zeges in de slag om Raqqa

De Amerikanen en hun bondgenoten in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS, hebben naar eigen zeggen een serie succesvolle bombardementen op de officieuze ISIS-hoofdstad afgerond.

In de afgelopen weken hebben de Amerikanen belangrijke voortgang geboekt in de uiteindelijke herovering van nu nog het ISIS-bolwerk Raqqa. Dat beweren in ieder geval officieren van het Amerikaanse leger:

De coalitie onder leiding van de VS voerde zaterdag zestien luchtaanvallen uit op het bolwerk van de extremisten. Belangrijke IS-doelen en doorvoerroutes zijn daarbij vernietigd, laat het Amerikaanse leger weten.

De bombardementen waren erop gericht de infrastructuur van IS te beschadigen en te voorkomen dat de terreurgroep militaire uitrusting binnen Syrië en naar Irak kan vervoeren. Volgens een woordvoerder van de coalitie was het een van de grootste acties tegen IS in Syrië.

Raqqa geldt al sinds de pijlsnelle opkomst van ISIS van vorig jaar als de de facto maar onbetwiste hoofdstad van het ISIS-grondgebied. In 2013 opende ISIS er haar hoofdkwartier, en tegen januari 2014 had de terreurgroep de gehele stad in handen. Het heeft inmiddels alle niet-Soennitische bouwwerken in de het antieke Bizantijnse stadje gesloopt, waaronder ook een grote en internationaal erkende shiïtische moskee. Ook is een omvangrijk tunnelnetwerk aangelegd om te schuilen voor bombardementen.

Maar Raqqa komt wel steeds meer onder druk te staan. Terwijl Koerdische strijdkrachten in het noorden van het land steeds meer gebied veroveren schuiven de gevechtslinies zich langzaam maar zeker steeds meer op richting Raqqa. Desondanks verwachten analisten niet dat de stad op het punt van vallen staat.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Lieftinck

  Heeft Obama toch maar zijn prioriteitenlijstje veranderd. Eerst zou hij de aartsvijand Assad van zijn grote vriend Erdogan bestrijden, nu kiest hij er eindelijk voor om het door de Turken gesteunde islamofascisten aan te pakken, en de infrastructuur te vernietigen van waaruit de Turken spullen leverden aan ISIS.

 2. Nicky

  Donder bliksem en weerlicht, duivekaters, duizend bliksembommen, duizend miljoen bommen en laserstralen!

  Om naar Kapitein Haddock’s mening te vragen.

  Maar t blijft comicbook politiek van de States.
  Lijkt indrukwekkend.

 3. Wilhelmson

  16 aanvallen, een hoogtechnologische internationale coalitie, miljarden investeringen, miljoenen kosten aan logistiek, bommen en brandstof, en honderden soldaten nodig om in het bolwerk van IS slechts 22 mensen te gaan doden, waarvan blijkbaar 6 burgers.
  In Sousse/Tunesie: slechts 1 aanval, slechts 1 man met een AK47 van 1000€ en enkele centen voor de kogels en een liter benzine voor zijn bootje, doodt 39 mensen, allemaal vijanden, want buitenlandse kuffar.
  Het bewijst dat de coalitie de oorlog niet kan winnen, niet willen winnen.
  Wie zou daar belang bij hebben?

 4. Nicky

  Tja interessant, c’est triste mais vrais.
  Het atoomtijdperk versus het vooroorlogse tijdperk (met een middeleeuwse mindset) zou je haast zeggen. Eén (Isisboef) voor allen (Islam), allen voor één.

 5. jjvdberg

  Leuke foto hier bij dit artikel.
  Volgens mij is het een foto die niets met een ontploffing te maken heeft.
  Een recht wand aan één kant. De asfaltbrokken liggen naast en op elkaar. De naastgelegen bebouwing is geheel onbeschadigd.
  Zo zie ziet het er vaak uit als men de asfaltweg zelf open maakt voor bijv. reparatie.
  Als dit het bewijs is van een bombardement tegen ISIS dan is er geen hoop meer dat het nog goed komt.

  1. -Harry

   Goed gezien , v.d.Berg !

   Dit is gewoon opengegraven , waarschijnlijk om de waterleiding te repareren .

   Dit klopt echt niet !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.