Internationale anti-ISIS-coalitie boekt zeges in de slag om Raqqa

Geen categoriejul 05 2015, 14:00
De Amerikanen en hun bondgenoten in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS, hebben naar eigen zeggen een serie succesvolle bombardementen op de officieuze ISIS-hoofdstad afgerond.
In de afgelopen weken hebben de Amerikanen belangrijke voortgang geboekt in de uiteindelijke herovering van nu nog het ISIS-bolwerk Raqqa. Dat beweren in ieder geval officieren van het Amerikaanse leger:
De coalitie onder leiding van de VS voerde zaterdag zestien luchtaanvallen uit op het bolwerk van de extremisten. Belangrijke IS-doelen en doorvoerroutes zijn daarbij vernietigd, laat het Amerikaanse leger weten.
De bombardementen waren erop gericht de infrastructuur van IS te beschadigen en te voorkomen dat de terreurgroep militaire uitrusting binnen Syrië en naar Irak kan vervoeren. Volgens een woordvoerder van de coalitie was het een van de grootste acties tegen IS in Syrië.
Raqqa geldt al sinds de pijlsnelle opkomst van ISIS van vorig jaar als de de facto maar onbetwiste hoofdstad van het ISIS-grondgebied. In 2013 opende ISIS er haar hoofdkwartier, en tegen januari 2014 had de terreurgroep de gehele stad in handen. Het heeft inmiddels alle niet-Soennitische bouwwerken in de het antieke Bizantijnse stadje gesloopt, waaronder ook een grote en internationaal erkende shiïtische moskee. Ook is een omvangrijk tunnelnetwerk aangelegd om te schuilen voor bombardementen.
Maar Raqqa komt wel steeds meer onder druk te staan. Terwijl Koerdische strijdkrachten in het noorden van het land steeds meer gebied veroveren schuiven de gevechtslinies zich langzaam maar zeker steeds meer op richting Raqqa. Desondanks verwachten analisten niet dat de stad op het punt van vallen staat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten