Mensenhandel: voetballertjes worden verhandeld aan Aziatische clubs

Minderjarige Afrikaanse voetballers worden tegen hun zin naar Azië verscheept waar ze gedwongen worden om contracten te tekenen.

Dat bericht De Telegraaf. De krant voor wakker Nederland baseert zich op berichtgeving van de Britse BBC.

Champasak United, een club in Laos, zou bijvoorbeeld spelers uit West-Afrika ondergebracht hebben in een niet geregistreerde voetbalacademie. Met de bedoeling ze in de toekomst te verkopen. Van de 23 minderjarige voetballers die in februari zijn gehaald, zouden er nog slechts zes bij de club zitten.

Onder druk van wereldvoetbalbond FIFA en de internationale spelersvakbond FIFPro zijn afgelopen maanden zeventien voetballers vrijgelaten.

FIFA heeft het namelijk verboden dat minderjarige spelers contracten tekenen. Dat mag alleen als er aan strenge eisen voldaan wordt. Het is duidelijk dat dit in deze gevallen niet is gedaan.

Een voorbeeld is het verhaal van Kesselly Kamara, een 14-jarige voetballer uit Liberia. Deze jongen werd gedwongen om een zesjarig contract te tekenen bij een club in Laos. Daarin werd hem een salaris en accommodatie beloofd. Hij zette zijn handtekening onder het contract – wat kon hij anders doen? Hij was in een vreemd land omringd door mensen die hij niet kende – en werd vervolgens gedwongen om te voetballen, terwijl hij letterlijk geen cent betaald kreeg en ’s nachts op de vloer van het stadion sliep.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.