Minister Bussemaker schroomt intrekken accreditatie Islamitische Universiteit niet

Geen categoriejul 03 2015, 20:00
De PvdA'er zegt dat ze in actie komt als blijkt dat het niveau van het onderwijs beneden alle peil is.
Minister Jet Bussemaker is nog niet bereid om de accreditatie van de Islamitische Universiteit Rotterdam in te trekken, maar ze laat weten dat ze dat niet zal nalaten als uit onderzoek blijkt dat het opleidingsniveau aan de universiteit te laag is.
Momenteel is er een onderzoek gaande of de opleiding nog wel aan de voorwaarden voldoet om voor zo'n accreditatie in aanmerking te komen.
Als dat niet het geval, komt Bussemaker naar eigen zeggen in actie, en schrapt ze ook de accreditatie voor de masteropleiding. Het accreditatieorgaan NVAO doet nu onderzoek naar de onderwijsinstelling. De Islamitische Universiteit is overigens geen echte universiteit, maar een hbo-opleiding.
Waarom het dan toch een universiteit wordt genoemd is mij een raadsel, maar blijkbaar mag de IUR die naam wel gewoon gebruiken.
Hoe dan ook, de reden voor het onderzoek is wel opvallend. Rector Ahmet Akgunduz liet voor de Turkse verkiezingen namelijk weten aan Nederlandse Koerden dat ze vooral niet op de Koerdische HDP moesten stemmen. Blijkbaar was dat een grote fout. Belangrijker is dat hij beweerde dat de enige mensen die niet op de AKP van president Recep Tayyip Erdogan "homo's, Armeniërs en domme moslims" zijn. Dat is niet alleen discriminerend, maar ook nog eens onzinnig: uiteindelijk stemde immers maar 40% van de kiezers op de AKP. De overige 60% steunde andere partijen.
Na deze uitspraken liet minister Bussemaker weten dat ze geen vertrouwen meer in de rector had. Opmerkelijk genoeg liet de raad van bestuur van de IUR weten dat hij tóch gewoon mocht blijven zitten.
Ondertussen heeft de Tweede Kamer voor intrekking van de accreditatie gestemd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten