Turkse president Erdogan: vredesbesprekingen met PKK zijn niet mogelijk

De Turkse president vindt dat er geen ruimte is om te onderhandelen met de PKK. Ook zouden parlementariërs met banden met de Koerdische organisatie vervolgd moeten worden.

Hoewel het Westen blij is dat Turkije de aanval heeft ingezet op ISIS – zowel in Syrië als in Irak – is men over het algemeen minder te spreken over vergelijkbare aanvallen op Koerdische strijders, waaronder leden van de PKK. Hoewel die marxistisch-leninistische terroristische organisatie een lange geschiedenis heeft van terroristische praktijken in Turkije verzet ze zich ook hevig tegen ISIS, waardoor zij op het moment een belangrijke – maar controversiële – bondgenoot van het Westen is.

Daarom vragen steeds meer westerlingen zich af of het mogelijk is om Ankara ervan te overtuigen de PKK voorlopig met rust te laten, in ieder geval tot ISIS uit de weg is geruimd. Vandaag liet president Erdogan weten wat hij daarvan vindt:

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft dinsdag tijdens een persconferentie gezegd dat het onmogelijk is om de vredesgesprekken met Koerdische militanten voort te zetten. Ook vindt hij dat parlementariërs die ‘banden hebben met terroristen’ strafrechtelijk moeten worden aangepakt.

Feitelijk behelst dit een laatste waarschuwing aan het adres van de HDP, een Koerdische politieke partij die bij de afgelopen verkiezingen voor het Turkse parlement 13% van de stemmen kreeg en daardoor zitting in het parlement mocht nemen. Het gevolg was dat de AKP haar meerderheid in het parlement verloor en nu afhankelijk is van een coalitie – tot nu toe regeerde de AKP in haar eentje – of van vroege verkiezingen. Critici van Erdogan geloven dan ook dat hij de HDP én de PKK alleen maar aanpakt omdat hij daar baat bij hoopt te hebben bij mogelijke vroege verkiezingen.

Erdogan ontkent dit en zegt dat het om de nationale veiligheid gaat. Hoewel hij een tegenstander is van het verbieden van politieke partijen – dat komt eerst en vooral doordat partijen als de islamistische AKP in het verleden juist vaak verboden werden door het seculiere establishment – betekent dit in zijn ogen niet dat parlementariërs die banden onderhouden met de PKK de dans kunnen ontspringen.

Over mogelijke vredesbesprekingen met de PKK – waar een deel van het Turkse electoraat en het Westen op hopen – zegt hij het volgende:

“Het is niet mogelijk voor ons om het vredesproces voort te zetten met diegenen die onze nationale eenheid en broederschap bedreigen.”

In 2013 sloot de AKP-overheid nog een bestand met de PKK. Sindsdien liet Ankara de terroristische organisatie met rust en pleegde die laatste geen aanslagen meer. De laatste weken is dat veranderd: de PKK heeft Turkse politieagenten en soldaten vermoord, terwijl het Turkse leger PKK-kampen heeft aangevallen.

Daarbij zei Erdogan ook dat de aanvallen tegen ISIS stug zullen doorgaan. Dit betekent dat Turkije op dit moment verwikkeld is in een oorlog aan twee fronten: tegen de marxistisch-leninistische PKK én tegen de moslim-radicalen van ISIS. De NAVO vergadert vandaag over deze materie. De verwachting is dat Turkije tijdens die bijeenkomst zal uitleggen wat haar strategie is. Eén van de doelen van Turkije is om een grote bufferzone te creëren ten westen van de Euphrates-rivier. Deze bufferzone moet ISIS-vrij worden gemaakt, waarna Syrische (en andere) vluchtelingen daar opgevangen kunnen worden. Op die manier hoeven zij niet meer de grens met Turkije over te steken, wat natuurlijk voor binnenlandse problemen en spanningen zorgt. Veel Turken zijn namelijk niet blij met de grote instroom van vluchtelingen uit een ander land, met een andere cultuur, en andere opvattingen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. -Harry

  Op naar de volgende genocide !

  Mooie oefening voor straks !
  ( Zijn wij aan de beurt )

  Dat die verdomde politici daar nou toch allemaal aan meewerken !?

 2. Bromsnor

  Ik denk niet dat Erdogen zozeer de aanval op ISIS heeft ingezet. Ik denk dat Erdogan ISIS als excuus gebruikt om vooral de Koerden uit te schakelen. De Koerden zijn het primaire doel van Erdogan.

  Natuurlijk kan hij de Koerden niet alleen aanvallen want dat zou op teveel kritiek komen te staan van de wereld. Dus doet Erdogan net alsof hij ook ISIS wil uitschakelen. Daar heeft de wereld begrip voor en daarvoor kan Erdogan op steun rekenen.

  Erdogan heeft jarenlang Jihadisten gesteund in Syrië. Inclusief het verzorgen van ISIS strijders en zo voorts.

  Daarbij betekend een verzwakking van de Koerden ( de enige effectieve macht die succes heeft tegen ISIS) een versterking van ISIS.

 3. Bromsnor

  “Deze bufferzone moet ISIS-vrij worden gemaakt”
  —————————————–

  Erdogan heeft waarschijnlijk een ander doel.

  Deze bufferzone moet Koerden-vrij worden gemaakt.

 4. CJD

  Uiteraard heeft een rechts conservatieve onderdrukker als Erdogan baat bij om een Leninistische beweging als de PKK uit de weg te ruimen. Zoals altijd blijkt hieruit dat communisten voor vrijheid zijn en (religieuze) onderdrukking bestrijden. Het zijn juist de rechts conservatieve beleidmakers die de vrijheden van burgers zoveel mogelijk in willen perken. Wat dat betreft hebben Erdogan en politici als Wilders nogal wat met elkaar gemeen.

  De PKK is nogmaals geen terroristische organisatie. Ze strijden voor een beter, eerlijker en vrijer samenleving en zijn bovendien de grootste bijdragers tegen de monsters van ISIS

  1. Niek Verheyen

   Wilders de vrijheden van burgers zo veel mogelijk wil inperken?

   Erdogan en Wilders nogal wat met elkaar gemeen?

   Baarlijke nonsens CJD!

  2. -Harry

   Wat is dat toch met jou , CJD ?

   Soms schrijf je wel eens wat zinnigs , nu lijkt het wel of je kortsluiting hebt bovenin .

   Noem nou eens één uitspraak van Wilders waaruit zou blijken dat ie wil wat jij beweert !

   Je gebruikt toch niks ?

   1. CJD

    Beste Harry

    Ik maak geen geheim eruit wat mijn opvattingen zijn. Ik ben ervan overtuigd bijvoorbeeld dat groepen ISIS een bedreiging zijn voor de wereldvrede en dat wij alles moeten doen om deze verschrikkelijke organisatie te bestrijden. Er is echter een punt waar wij elkaar niet kunnen en zullen vinden en dat is de aard van de islam. In tegenstelling tot jou en de meesten op dit blog geloof of hij nou katholiek is of moslim.

    1. CJD

     In tegenstelling tot de meesten op dit blog geloof ik dat we mensen in hun waarde moeten laten of ze katholiek zijn of moslim

     1. CJD

      Kortom Harry, jij zou eens moeten leren om je vooroordelen over moslims los te laten en niet gelijk de gemiddelde van Marrokaans afkomstige Nederlander met de gemiddelde jihadist te identificeren. Dat geldt ook voor Geert Wilders

     2. Niek Verheyen

      Inderdaad CJD, als dat daadwerkelijk gelijkelijk gebeurt. Hier schort het echter enorm aan zoals je ongetwijfeld zou moeten weten.

      En wat de aard van de islam betreft. Deze is uit op onderwerping van alles wat niet islam is met als uiteindelijk doel een wereldomvattende ummah. Laat jij maar lekker alles in zijn waarde.

     3. Niek Verheyen

      PS CJD, je weet toch dat IS alles met islam te maken heeft? Het zijn de legers die deze wereldomvattende ummah mogelijk gaan maken. Wordt wakker man, in naam van alles wat je dierbaar is.

     4. -Harry

      CJD ,

      Ik heb hier al bij herhaling verteld dat ik langdurig in moslimlanden gewerkt heb .
      Ik kén ze . Heb veel met ze meegemaakt .
      Het zijn een stel hoogst ontvlambare idioten met veel te lange tenen .
      Als je wat over hun achterlijke ideologie zegt , worden ze meteen héls en zijn in staat je te vermoorden .

      Heb zo’n heethoofd wel eens zo’n opdonder gegeven dat ie in een sloot tuimelde .
      Leverde me bijna gevangenisstraf op , oh wee als je een moslim slaat in dat soort landen !
      Zelfs al betrap je hem op diefstal .

      Ik heb ook wel een aantal malen christenen , boeddhisten en hindu’s stevig aan moeten pakken , nooit heeft iemand me ook maar een haar gekrenkt !

      Dit in tegenstelling tot sommige moslimlanden , daar ben ik binnen veertien dagen na aankomst wel op de vuist geweest .
      Omdat ik blank was , sloegen ze je gewoon !
      Nou troffen ze het niet , ik had in de jaren daarvoor een smederij gehad en een heftige rechterarm . Sloeg gewoon dwars door hun verdediging heen !

      Dus CJD , het zijn GEEN VOOROORDELEN ,
      het zijn waarde oordelen gestoeld op praktijkervaring !

      Stop maar gerust om de islam met eender welke religie te vergelijken , het zijn twee verschillende dingen !
      Islam is GEEN religie , het is een gevaarlijke ideologie en dan zeg ik het nog heel vriendelijk !

  3. LantR.fant

   Dat communisten voor vrijheid zijn is mij nieuw. Onder Rusland, China etc. waren de commies altijd keiharde onderdrukkers. Misschien eens naar Noord Korea om uw geheugen op te frissen?

 5. V.K.

  -Hoor net op de radio dat de NATO achter Erdogan staat, na ja Turkije mocht indertijd ook Koerdisch-Irak bombarderen terwijl een van de redenen om Saddam af te zetten het uitmoorden van Koerden met gifgas was.

 6. Arachne

  Op die manier hoeven zij niet meer de grens met Turkije over te steken, wat natuurlijk voor binnenlandse problemen en spanningen zorgt. Veel Turken zijn namelijk niet blij met de grote instroom van vluchtelingen uit een ander land, met een andere cultuur, en andere opvattingen.

  Europa, gedeelde waarden, tolerantie, diversiteit etc. ???

 7. Anna

  Nee natuurlijk zijn er geen vredesbesprekingen mogelijk met Turkije. De Koerden mogen worden uitgemoord met medewerking van VS en de NAVO. Erdogan maakte misbruik van de hele ISIS situatie en nam gauw de Koerden onder vuur.NAVO sloot zich aan bij Erdogan. Turkse Erdogan staat achter de IS jihadisten. Diep treurig dat de NAVO daarin mee stemt.

 8. Ni28

  Erdogan maakt ge(mis)bruik van de situatie. Ik help de NAVO de IS te bestrijden en de NAVO is dan verplicht om de Turkse bestrijding van de PKK te erkennen. Hij heeft liever de IS dan PKK.

 9. van Urk

  Vredesbesprekingen met Israel en Hamas ook niet beste Erdogan zolang u,voordat u weer loopt te bulderen als de zionisten Hamas uit Gaza willen gaan uitroken, dit maar weet!

 10. Niek Verheyen

  Bromsnor 13.27 uur ‘Daarbij betekend een verzwakking van de Koerden ( de enige effectieve macht die succes heeft tegen ISIS) een versterking van ISIS.’

  Deze zin zegt het helemaal.

 11. Simon Brouwenstein

  “Daarom vragen steeds meer westerlingen zich af of het mogelijk is om Ankara ervan te overtuigen de PKK voorlopig met rust te laten, in ieder geval tot ISIS uit de weg is geruimd”.

  Een pijnlijk onthullende formulering. We beseffen kennelijk dat we met de Koerden ook met extremistische terroristen te maken hebben maar we steunen ze nog even omdat de waan van de dag bepaalt dat de ISIS-barbaren nóg groter tuig zijn. Als we met de hulp van de Koerden ISIS eronder hebben gekregen gaan we de Koerden aanpakken.

  Dit is de smerige opportunistische politiek van het Westen ten voeten uit: het is de oorzaak van de onbeschrijfelijke ellende in het Midden Oosten.

  1. CJD

   Daar ben ik het met je eens dat dit opportunistisch is Simon maar het is evengoed opportunistisch om een tiran als Erdogan laf hartig te steunen terwijl wij hier zogenaamd ‘de radicale islam’ aan het bestrijden zijn. Ik zelf maak geen geheim wat mijn voorkeuren zijn

   1. van Urk

    In ieder geval zijn de Deense militairen als eerste “moe” geworden van al dat bommetjes gooien op IS. Nog eventjes en straks moet Erdo het alleen befrommelen.

   2. Simon Brouwenstein

    Het steunen van Erdogan is onderdeel van de opportunistische politiek: het Westen is bereid iedereen te steunen die de westerse belangen veilig stelt.

  2. _Mediaevist_

   Waarom scheert u eigenlijk de PKK en alle Koerden over 1 kam? Dat is een zeer kwalijke zaak.

  3. van Urk

   Simon, U moet het zo zien, PKK is een oude vijand die zich alleen consentreert op Turkije en IS is voor veel landen een gezamenlijke vijand. Dus welk prioriteit gaat tenslotte dan als eerste voor.

   1. CJD

    Vanuit deze opzicht is het begrijpelijk dat Erdogan de PKK als grote vijand ziet. Ik persoonlijk heb oneindig maal meer symphatie voor de PKK dan voor Erdogan en zijn regering

   2. Simon Brouwenstein

    Ik zie dat niet zo, beste heer van Urk, Koerden zijn gericht op de stichting van een vrij Koerdistan en claimen daarbij gebied Turkije, Syrië, Irak En Armenië. Men kan begrip hebben voor de wens van dit volk op een eigen staat, zoals met begrip kan hebben voor Joden, Basken, en Frisians, maar de vorming van die staat kan niet zonder oorlog en onophoudelijke instabiliteit in de regio.

  4. Niek Verheyen

   Brouwenstein zou toch onderhand eens in de gaten moeten hebben dat ‘de oorzaak van de onbeschrijfelijke ellende in het Midden Oosten’ te danken is aan de islam en zijn grootste apologeet, Hussein Obama.

  5. LantR.fant

   Politiek is per definitie smerig en opportunistisch.

  6. Mart

   Deze keer met Simon eens, en.dat turkse kereltje is venijnig als een cobra.

 12. V.K.

  -Ach, leuke bijdrage van het zielige mannetje welke raketbeschietingen van Hamas wel begrijpbaar vind, maar het antwoord van Israel dan weer niet.

  -Over smerige opportunisten gesproken.

  -We zeggen om het rookgordijn op te trekken vervolgens Ankara, terwijl het toch Erdogan+achterban, buiten de PKN ook nog eens 13% van het electorraad buitenspel zet.

 13. van Urk

  Obama heeft in ieder geval groen licht gegeven aan Erdogan om te bombarderen. Dat er Amerikaanse militairen zij aan zij met de koerden strijden en trainen geraakt kunnen gaan worden, dat ter zijde.

  1. CJD

   Precies Urker

   Ik dat dat iedereen die zich een beetje in de feiten gaat duiken zal doorhebben wat er hier gaande is. Amerika vecht zei aan zei met de Koerden tegen IS en nu dat ze Erdogan ze op wik ruimen zegt Obama, ‘prima gaat u gerust uw gang’.

   Ziet u in wat voor een door en door corrupt en opportunistisch beleid het westen voert? Dit is uiteraard niks nieuws, maar al tientallen jaren gaande

 14. Teun

  Peshmerga zijn ook Koerden. En die Koerdische strijdsters en de Koerdische Jezidi’s over wie de kwijlebabbels van onze media kort geleden nog lovende reportages maakten, daar hoor je die media niet meer over.
  Als Erdogan ze allemaal naar de andere wereld bombardeert dan is er weer een genocide die geen genocide mag heten.

 15. Marion

  Het zijn allemaal islam aanhangers dus stuk voor stuk terroristen

  1. Simon Brouwenstein

   Marion verwoordt treffend de logica van een islamofoob. Laten we hopen dat onnozelheid hier leidend is.

   1. -Harry

    Brouwenstein verwoordt hier prima de kromme gedachtenkronkels van een verdwaasde idioot die absoluut geen compassie heeft met de onschuldige westerse burgers die nog op de meest brute wijze vermoord gaan worden door diezelfde moslims die ie zo zielig vindt .

    Zou die extremistische landverraderlijke gek nou echt geen tien minuten vooruit kunnen denken ?

    1. Gielah

     Bij het gedrag van bovengenoemde pest-voor-DDS zijn er heel andere zaken dan ‘denken’ aan de orde.

  2. skeeter

   meende dat er ook een hoop christenen tussen de koerden zaten

   1. _Mediaevist_

    Het verklaart waarom Brouwenstein genocide op de Koerden wel in orde vindt.

    1. Simon Brouwenstein

     Kan Mediaevist een citaat van mij geven waaruit deze bizarre beschuldiging kan blijken?

     1. Simon Brouwenstein

      Nee, natuurlijk niet: de heer Mediaevist wierp een drol over de schutting en koos het hazenpad.

 16. Maaike

  Erdogan is bang dat de koerden te veel macht krijgen. De strijd die hij nu inzet is gericht tegen de koerden en niet tegen IS, denk ik. Welk land gaat leiding geven aan de oorlog tegen IS, want Amerika lijkt dat voor alsnog niet te gaan doen.

  1. Simon Brouwenstein

   Het steunen van de Koerden tegen ISIS is een poging bloed met bloed weg te wassen.
   Ik heb meer sympathie voor de Koerden dat voor de IS-barbaren maar ben realistisch genoeg om te beseffen dat als men IS met steun van de Koerden weet terug te dringen het volgende bedrijf de strijd om Koerdistan zal zijn.

 17. -Harry

  Onze huis-landverrader begrijpt nog steeds niet dat als moslims niet trachten de wereld heerschappij te verkrijgen door barbaars optreden en gewoon dáár blijven waar ze thuishoren , dat er dan nauwelijks een islam probleem zou bestaan .

  1. Simon Brouwenstein

   Dat zullen de moslims in die streken wellicht ook over christenen zeggen, beste meneer Harry.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.