Wereldgezondheidsorganisatie: belasting op tabak moet omhoog

Geen categoriejul 07 2015, 9:06
De organisatie adviseert overheden de belasting op sigarettenpakjes te verhogen naar 75 procent van de prijs.
Volgens de WHO zijn er te weinig overheden die gebruik maken van belasting op tabaksproducten om mensen ervan te weerhouden te beginnen met roken of te bewegen tot stoppen. Jaarlijks sterven er ongeveer 6 miljoen mensen aan ziektes door roken. Als er geen maatregelen worden genomen kunnen dat er in 2030 8 miljoen per jaar worden, aldus de WHO.
"Belasting heffen op tabaksproducten is een van de meeste effectieve en rendabele manieren om tabaksgebruik terug te dringen en tegelijk inkomsten te genereren," zegt WHO-directrice Margaret Chan.
Het merkwaardige hiervan is natuurlijk dat de inkomsten helemaal niet indrukwekkend zouden zijn als mensen daadwerkelijk massaal ophouden met roken. Het belangrijkste voordeel voor de overheid lijkt dus te zijn dat het meer geld oplevert, niet dat enorme aantallen mensen stoppen. Wat de Wereldgezondheidsorganisatie daarmee te maken heeft is een raadsel.
Overigens betekent deze eis niet persé dat de tabaksprijzen in Nederland omhoog gaan. Op dit moment betaal je 6 euro voor een pakje sigaretten. Driekwart van die prijs bestaat uit btw en accijnzen en vloeit dus linea recta in de staatskas.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten