Wereldgezondheidsorganisatie: belasting op tabak moet omhoog

De organisatie adviseert overheden de belasting op sigarettenpakjes te verhogen naar 75 procent van de prijs.

Dat bericht De Telegraaf:

Volgens de WHO zijn er te weinig overheden die gebruik maken van belasting op tabaksproducten om mensen ervan te weerhouden te beginnen met roken of te bewegen tot stoppen. Jaarlijks sterven er ongeveer 6 miljoen mensen aan ziektes door roken. Als er geen maatregelen worden genomen kunnen dat er in 2030 8 miljoen per jaar worden, aldus de WHO.

“Belasting heffen op tabaksproducten is een van de meeste effectieve en rendabele manieren om tabaksgebruik terug te dringen en tegelijk inkomsten te genereren,” zegt WHO-directrice Margaret Chan.

Het merkwaardige hiervan is natuurlijk dat de inkomsten helemaal niet indrukwekkend zouden zijn als mensen daadwerkelijk massaal ophouden met roken. Het belangrijkste voordeel voor de overheid lijkt dus te zijn dat het meer geld oplevert, niet dat enorme aantallen mensen stoppen. Wat de Wereldgezondheidsorganisatie daarmee te maken heeft is een raadsel.

Overigens betekent deze eis niet persé dat de tabaksprijzen in Nederland omhoog gaan. Op dit moment betaal je 6 euro voor een pakje sigaretten. Driekwart van die prijs bestaat uit btw en accijnzen en vloeit dus linea recta in de staatskas.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. DarkFuture

  Een heel andere insteek leert ons juist dat we de economie in derdewereldlanden moeten bevorderen.

  Het verhogen van de tabaktax (accijns plus BTW) is daarmee in strijd.

  Ook hier geldt dus weer het FTM principe, de opbrengsten voor de schatkist prevaleren boven ideologische doelstellingen.

  Niet dat die schatkist er direct mee geholpen is, deze bevat geen fondsen doch schuldpapieren, en wel ter hoogte van zo’n 470 miljard euro.

  De politieke-correcte zegening oor het nageslacht in beeld.

  http://www.destaatsschuldmeter.nl/

 2. halo1

  Het blijft altijd een afweging : nut-schade. Het “”voordeel”” van roken is wel dat je psyche tenminste niet aangetast wordt

 3. Terzo

  Ik ervaar die geschatte 6 miljoen doden per jaar niet als niet als een probleem in een toch al overbevolkte wereld, waar bemoeien die druiloren van de WHO zich mee?

 4. DarkFuture

  De accijnzen, belastingen en premies volksverzekeringen zijn het levenssap van de moslim en dus de Islam in Nederland.

  Flink doorroken zodat Ali en Fatimah de boodschappenwagen weer kunnen vullen.

  Tank die auto maar vol, de moskeebouw – dus islamisering – kost ook geld. Je wilt als parasiet in andermans land immers ook gewoon je religie (kuch..) kunnen belijden.

  Socialistische sufkutten maken het allemaal mogelijk.

  1. Daniel

   Moslims roken niet, ze betalen dus ook geen tabaksbelasting. Ze rijden veel minder auto, dus betalen ook geen benzineaccijns en BPM.
   De moslims drinken ook geen alcohol, dus betalen geen alcoholaccijns.
   Ze wonen in gesubsidieerde huurhuizen, dus betalen geen dure huizenbelasting.
   Qua inkomen is de inkomstenbelasting van moslims verwaarloosbaar.
   Moslims leven gezonder dus leven langer en genieten langer AOW en de daarbij behorende toeslagen.
   Moslims zeuren minder, lezen geen kranten, jagen zich niet over de kop en vooral ze ergeren zich minder. Dat is pas gezond leven.

   DarkFuture wilt u flink door-roken, -drinken, huizen kopen, autorijden……

   1. DarkFuture

    Ben net onderweg in mijn Bentley met een bolknak tussen m’n kiezen, onderweg naar de slijterij voor m’n wekelijkse dosis bourbon…

   2. Mart

    Tja als de kafir is uitgeroeid, zijn hun inkomsten sterk verminderd……weer een teken van hun dommigheid.

    1. DarkFuture

     Zeker, Mart.

     Maar het strekt nog veel verder. Als Nederland mettertijd verandert in een moslimstaat (wat gezien de uitspraken van Mogherini een reële optie is) zal er nog veel meer fout gaan.

     Sterker nog zelfs, het water zal hier klotsen. Zie jij die kamelentemmer ‘ingenieurs’ hier al de waterwerken ontwerpen en behouden?

     Brullen… 🙂

   3. Lost Paradise

    Moslims zeuren minder??? Moslims zeuren minder!!?!! Moslims ZEUREN minder!?!?!? Móslims zeuren mínder??? Het enige wat moslims doen is zeuren, zeiken, eisen, dwingen en vragen. Altijd en overal, onder alle omstandigheden. En als dat niet gehonoreerd wordt, zijn ze het slachtoffer van ‘raciesme’. Daniel, je bent een onbenul en leeft op een andere planeet.

   4. zomaar

    en dat zegt jij , heb je soep in de ogen ? , tegenover mij woont een Salafistische gezin, zij roken zuipen en lopen na het islamitische gebruik in japonnen , boerka, en houden mannen en vrouwen apart van elkaar tijdens de visite .

    dus weer eens een boute bewering van een linkse blinde mol .

 5. DarkFuture

  Driewerf hoera voor de Brouwensteins van deze wereld…

 6. skeeter

  Kan iemand die WHO zeug effe omleggen.
  De anti rook nazies zijn al ver over de streep met 2e hands, derde hands en vierde hands rook, ik geloof er geen donder meer van, gooi die statistieken maar in de prullebak. In Azie roken de mannen zich de pleuris en leven langer dan westerlingen, go figure?

  1. Simon Brouwenstein

   Het leuke van DDS is dat ook mensen met een geestelijke beperking hier alle ruimte krijgen.

   1. DarkFuture

    Zeker, badeend, jij kunt hier compleet los. Kunnen de verpleegsters in je sanatorium ook weer even koffie drinken.

    1. AnnieJansz

     Beste donkere toekomst,

     Uw positieve en blijmoedige bijdragen waardeer ik zeer, maar de heer Brouwenstein, die u vanwege een verregaande vriendschap al “badeend” mag noemen doelde niet op zichzelf doch op een deel van de raguurdertjes hier die over het algemeen nogal primair reageren.

     Ik vrees dat u daar ook bij hoort, al zult u dat mogelijk niet helemala bevatten vanwege de aan u toegeschreven beperkingen.

     1. DarkFuture

      Over beperkingen gesproken…

      Raguurdertjes?

      helemala?

      Natuurlijk verwees badeend niet naar zichzelf, zo groot is zijn zelfkennis niet.
      Wel is hij zelf het beste bewijs van zijn stelling: idioten krijgen hier alle ruimte.

      Uiteraard kun jij als sidekick ook even je graantje meepikken…

      🙂

     2. Lost Paradise

      Het patroon is vaak hetzelfde: Brouwenstein krijgt van deze of gene op z’n sodemieter en binnen 4 minuten neemt Annie Janszoon het voor hem op en in bescherming. Met een weerwoord vol zinnen die bijna dezelfde opbouw en woordkeus bevatten. Kortom: Simon speelt zijn travestie/transgender rol met net even te weinig verve. Goed oefenen hoor SimAnnie!

   2. skeeter

    Je bedoelt diegene die achter hun liegende volksmenners aanlopen of afhankelijk zijn van de staat fopspenen. Jammer dan dat deze jongen afgespeend is en zich op geen enkel infuus hoeft te beroepen en over het algemeen zeer achterdochtig is zodra er weer eens ergens propaganda verkondigt wordt. Blijf jij maar lekker slaaf van je democratisch verkozen dictator clubje, ik ben vrij van hersenspoeling en hou dat graag zo

 7. Alicia

  Die zelfde WHO heeft gezegd dat er geen bewijs is tussen roken en longkanker….
  Maar het probleem is niet dat er 6 miljoen mensen sterven maar dat er 14 miljoen worden geboren.
  Zelfs AIDS heeft geen daling gebracht en Ebola ook niet.

  Waarom wordt tabak niet verboden dan komt er een zwarte markt. Maar ja dan verdienen de overheden niets.
  Hoeveel mensen sterven door alcohol, inclusief dronken achter het stuur!

 8. DarkFuture

  @ Lost Paradise.

  Je constatering is juist: Brouwenstein wordt wel op zeer opvallende en infantiele wijze bijgevallen door AnnieJansz.

  Er zijn twee mogelijkheden: ofwel Annie is inderdaad het suffe schoothondje dat meent het iedere keer voor haar idool op te nemen met wat aandoenlijk gekef, of het is Brouwenstein zèlf die weer via een proxyserver bezig is zichzelf bij te vallen.

  Voor wat betreft het laatste heeft deze psychische patiënt een hele reputatie op te houden. Al zeker 15 jaar bestookt deze idioot allerlei fora en weblogs met zijn sociofascistische preken, en wel onder vele pseudoniemen. Niet zelden werd er deelgenomen onder verschillende namen door dezelfde gestoorde persoon op hetzèlfde forum.

  Het heeft er dus alle schijn van dat we hier weer eens van doen hebben met één van zijn vele streken.

  Terzo, die ik ken van andere fora en weblogs, en die zelf ook een forum gehad heeft is zeer bekend met deze persoon en kan dit op zijn minst bevestigen dan wel veel meer vertellen.

  1. Lost Paradise

   Ik vrees dat Simon/Annie lijdt aan multiple-personality disorder “a rare dissociative disorder in which two or more personalities with distinct memories and behaviour patterns apparently exist in one individual.” En ik begrijp dat het aantal persoonlijkheden in zo’n individu in exceptionele gevallen zelfs tot over de 100 kan bedragen. Gaat Brouwenstein een nieuw record vestigen?

 9. V.K.

  -Natuurlijk moeten de accijns op tabak omhoog, dan kan de premie op het ziekenfonds omlaag.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.