Edith Schippers (VVD) wil kiesdrempel om kleine partijen uit Tweede Kamer te weren

Minister Schippers (zorg, VVD) vindt dat er “een behoorlijke hoge kiesdrempel” moet komen.

De reden? Er zouden te veel kleine partijen in de Kamer zijn, waardoor het moeilijk zo niet onmogelijk is om Nederland goed en gedegen te regeren.

Dat zegt de minister en voormalige ‘whip’ van de VVD in een gesprek met NRC Handelsblad. Door een kiesdrempel in te voeren wil ze “de ongezonde versnippering en verlamming” in de Nederlandse politiek tegengaan.

Ze legt uit:

“We hebben nu zestien partijen in de Tweede Kamer, die bij elk onderwerp allemaal het woord voeren. Als je iets voor elkaar wilt krijgen moet je daar eerst in de coalitie voor knokken, dan moet je met vijf of zes andere partijen water bij de wijn doen om het door de Eerste Kamer te krijgen. En als dat gelukt is krijg je nu ook te maken met de referendumwet die is aangenomen. Moeilijke besluiten nemen wordt steeds lastiger.”

Ook zegt ze geen “Amerikaanse toestanden” te willen. Dat is een nogal opmerkelijke uitspraak omdat er in Amerika slechts twee partijen zijn (met kans om in het Amerikaanse Congres te komen), de Republikeinse Partij en de Democratische Partij. Als ze gelijk had dat ‘minder partijen’ een effectievere regering oplevert zou de Amerikaanse regering veel effectiever zijn dan de Nederlandse, en juist als een voorbeeld fungeren voor Schippers van hoe het wél moet.

Of bedoelt ze dat het in Amerika soms gebeurt dat de president geen meerderheid heeft in het Congres waardoor hij de oppositie regelmatig tegemoet moet komen als hij iets voor elkaar wil krijgen? Dat kan, maar een onafhankelijke toeschouwer moet zich wel afvragen wat daar precies mis mee is. Een Parlement moet de regering controleren, indien nodig oppositie voeren en de macht van de regering in balans houden (met de wil van de kiezer). Dat is precies wat er gebeurt in het Amerikaanse systeem – wat dan ook de reden is dat het systeem zo is opgezet. Heeft een land er werkelijk baat bij dat er minder oppositie is? Of is het juist goed en verstandig om wél een actieve en sterke oppositie te hebben die de regering genadeloos controleert en ingrijpt als het nodig is?

Opmerkelijk genoeg zegt Schippers ook dat haar visie niet het officiële beleid is van de regering. Premier Rutte liet eerder bijvoorbeeld al weten dat hij geen enkel probleem heeft met “wisselende meerderheden.”

“Er zijn vast mensen die zeggen: moet je je daar als minister van Volksgezondheid wel mee bemoeien? Is dat eigenlijk wel de kabinetslijn? De partijlijn? Nee. Maar ik vind het wel.”

Dat is wat apart omdat we ervan uitgaat dat een minister – en een premier – altijd de mening verkondigt van het kabinet. Zo werkt ons systeem. Het is eigenlijk niet mogelijk dat een kabinetslid iets op “eigen gezag” zegt; dat recht verliest een politicus of politica op het moment dat hij of zij plaats neemt in de regering.

Tenslotte dient de Tweede Kamer het volk te vertegenwoordigen. Als de kiezers versnipperd zijn en veel verschillende denkbeelden aanhangen, is het niet heel gek dat hetzelfde het geval is in de politiek.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. LantR.fant

  Misschien wil Edith S. zo voorkomen dat VNL in de kamer komt. Want dan kon het wel eens snel gedaan zijn met de Pinokkio-partij.

  1. Terzo

   Dan mag ook de pvda wel uit gaan kijken….

 2. V.K.

  -Niks geen kiesdrempel in deze fopdemocratie, je stemt op mensen, niet op partijen.

 3. Simon Brouwenstein

  De kiesdrempel (past niet in de pluriforme politieke cultuur van Nederland. Dit soort ballonnetjes worden steeds opgelaten als coalitievorming weer eens lastig is maar juist het laatste Kabinet maakt zichtbaar dat onze politieke cultuur daar ook heel goed tegen opgewassen is.
  Zal ook nooit gebeuren.

  1. zomaar

   het beste voorstel ooit !!, nu zie je door de bomen het bos niet meer !, iedereen lult weer iets anders wat zij belangrijk vinden .

   ik denk een grens van 5 a’8 zetels , voldoende moet zijn , om meer duidelijkheid in de kamer te creëren.

   en ja Simon zou de PVV deze grens niet halen jammer dan , de onvrede onder de bevolking suddert toch wel door !!.

   aldus een PVV stemmer

   1. poldi

    Ook ik ben voor.

  2. carthago

   “tegen opgewassen ” Desnoods dus met liegen en bedriegen.

  3. LantR.fant

   Hahahahaha ja.
   Met 2 partijen en 3 gedoogpartijen -alleen het woord al- is het goed regeren………..not.
   Allemaal willen ze hun eigen plasje terugzien in het beleid.
   Afgezien van VNL buiten houden en de volkomen incompetentie van dit zootje wat zich nu regering noemt heeft Edith S. wel een punt.

 4. emptyk

  Ik ben voor!

  1. CJD

   Dan ben jij per definitie tegen democratie

   1. emptyk

    Zucht……CJD
    Ja ik ben per definitie tegen democratie. Ik ben voor een hele wrede strenge dictatuur!

    1. CJD

     Als jij vind dat partijen met een kleinere aanhang zoals de PvdD geen recht hebben op vertegenwoordiging in het parlement ben jij idd alles behalve democratisch in jouw opvattingen

     1. emptyk

      Je hebt gelijk joh, ik ben alles behalve democratisch

     2. Svetlana

      Fijn dat u dat toegeeft want dat bent u idd niet.

      En ik vertel u nog een ding. U en uw rechtse vriendjes gebruiken dit blog als speeltuin om die anti democratische en bovendien ook onzinnige uitspraken te kunnen uitoefenen. Blijkbaar maakt u wel al te graag gebruik van de lusten van de democratie maar vind u de lasten (anderen hun vrijheid te gunnen) minder belangrijk. Precies hierin ligt de hypocritische houding van veel z.g ‘vrijheidstrijders’

     3. Simon Brouwenstein

      Ik vind dat Svetlana hier de spijker op de kop slaat.

  2. Lieftinck

   Ik ook

 5. CJD

  Maar natuurlijk! De anti democratische VVD ziet deze maatregel wel zitten. Alles wat de inspraak van de oppositie beperkt en verzwakt zodat deze walgelijke partij gewoon hun snode plannen kunnen voortzetten.

  De volgende maatregel die ze in zullen voeren is een inkomensdrempel om te mogen stemmen

  1. Svetlana

   CJD,

   Nogmaals heeft u helemaal gelijk in wat u hier schrijft. Amerika en West Europa idem zijn schijndemocratien, olicharchien, of hoe je het wilt noemen. Met echte democratie heeft het echter niks te maken. Je hebt wat mij betreft nog meer aan landen als Iran of N Korea die er tenminste eerlijk voor uitkomen dat ze dictaturen zijn.

   Valt het je trouwens op dat vooral rechtse aanhangers voor zo’n kies drempel zijn? En zegt dit niet alles over hun drang om graag alles overheersend te willen zijn?

   En dan maar veroordelen veroordelen en nogmaals veroordelen. Leiders als Putin zijn ondemocratischen gunnen hun tegenstanders geen vrijheid… Tja volgens mij reflecteren deze regeringen hun eigen beschuldigingen die ze tegenover anderen hebben.

   Het grappige is, dat deze communistische landen als Rusland, Iran, N Korea, Cuba etc overeind zullen blijven omdat ze hun economiën weten te onderhouden en niet vrijwillig hun landen weggeven aan anderen die hun cultuur HATEN

   1. emptyk

    @ svetlana
    Ik ben net zoals u voor dictaturen. Het is zo heerlijk vertoeven in landen zoals NK, Cuba, Iran, Rusland, etc.
    Dus ik zeg ja tegen het verhogen van de kiesdrempel……leve de inperking van de democratie!
    sarcasme modus uit

    1. CJD

     Weet u. Ik gok dat u uit Engeland komt en dat in uw naam de k niet op zijn plaats is. Dan reflecteert het je hoofd

   2. carthago

    @zweetlama. Ga ajb die kim, putin, fidel bewieroken en je mag dan dagelijks op je knietjes, en vooral niet tegenstribbelen.

   3. _Mediaevist_

    Tja, Russen en dictatuur dat is een bekende combinatie. Noord-Korea staat niet echt bekend als een heel fijn land om in te leven. Deze bijdrage lijkt me een behoorlijke misser, erg zwak.

    1. _Mediaevist_

     Bij mijn weten is Rusland ook niet communistisch meer, dat heeft Svetlana ook gemist.

     1. Svetlana

      Officieel niet nee, maar het ontgaat je wellicht dat onder Putin Rusland weer communistischer geworden is. Natuurlijk zullen de meesten dit nooit openlijk toegeven maar ik heb daarvoor al lang genoeg in dit land gewoond om te kunnen zeggen dat dit echt zo is. Putin heeft een aanzienlijk deel van de corrupte maffia aangepakt, treed met veel geweld op tegen ‘staatsvijanden’ en heeft deels de oude Sovjet waarden hersteld.

      Een Kgber verliest wellicht zijn haar maar niet zijn streken

 6. carthago

  Er is natuurlijk allang een kiesdrempel, nml het minimale aantal kiezers voor één zetel. Wat schippers beoogt is het inperken van verscheidenheid en pluriformiteit. Een typische Eussr gedachte, minder minder minder verschillende opvattingen, het liefst maar Ein partij.

  1. zomaar

   nonsens!!, zoals ik schreef zie je door de bomen het bos niet meer , en zoekt de regering steun bij de kleine partijen , om de burger uit te melken , resp D66,SGP,CU .

   partijen die een visje toegeworpen krijgen , om de doelstelling van de twee grote partijen te halen , dit is dan in de toekomst afgelopen , men zal bij grotere partijen hun heil moeten gaan zoeken .

   met een teveel aan opvattingen, wordt alles alleen maar een gekakel in het rond , de een wil dit de ander dat , toch de burger blijft in de kou staan .

   en punt een het wil niet zeggen dat de grote , strak even groot zijn of worden , zelfs kan het een nu grote partij straks niet meer mee kan doen.

   zoals ik al aangaf mijn vereniging waar ik mij hellemaal bij aansluit (PVV), kan straks zelfs niet meer meetellen.

   nu heb halverwege een regeerperiode dat er altijd mensen zijn , die zich afsplitsen en een eigen partij op poten zetten , dan niet meer !.

   ach ja Simon, voor ik het vergeet!, het gebeurde niet alleen bij de PVV , ook bij andere partijen .

  2. Simon Brouwenstein

   Hier worden de termen kiesdeler en kiesdrempel verward.

   1. carthago

    Is niet relevant.

 7. toetssteen

  Absoluut tegen! Idem het districten stelsel.

 8. Ikora

  Nederland is geen democratie en ook een kiesdrempel zal het geen democratie maken. In Nederland zijn er maar een páár kamerleden gekozen – namelijk die er met voorkeurstemmen doorgekomenm zijn, de rest is benoemd.

  Het betekent dat kamerleden niet individueel afgerekend kunnen worden op hun daden, kiesgedrag, afwezigheid of declaratiedrang. Ze hoeven zich ook niet te verkopen aan het land, maar aan de partijtop.

  Zoland Nederland geen democratie is heeft een wijziging geen enkele zin. Erger nog, de eculubraties van mevrouw Schippers vergroten de kloof tussen kiezers en gekozenen nog verder.

 9. Ni28

  En water bij de wijn doen is voor deze mevrouw heel moeilijk. Liefst zou ze allen regeren. Kleine partijen kunnen er te veel zijn maar als de grote het goed deden zouden de kleine partijen niet eens ontstaan. Het is haar eigen tekort waar zij dit aan het danken heeft. En ook is har wens niet bepaald democratisch.

 10. papa charlie

  En dat noemt zich liberaal !

 11. Lieftinck

  Helemaal met Edith eens. Nederland is nu onregeerbaar, met al die kleine fracties.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.