In plaats van schieten roepen Nederlandse militairen ‘pang pang’

Het tekort aan munitie zorgt bij het Nederlandse leger voor alternatieve technieken bij trainingsscenario’s.

Het bezuinigingsbeleid wat al tientallen jaren heerst bij defensie heeft vrijwel elk legeronderdeel aangetast. Zo ook de wapentrainingen, waarbij men niet meer met echte munitie traint. Defensie heeft daar te weinig kogels voor in huis. In plaats van te schieten moeten Nederlandse militairen tijdens zo’n training ‘pang pang’ roepen:

De munitietekorten zijn er al langer, maar zijn nu nijpend geworden. Militairen moeten tijdens schietoefeningen nu zelf ‘pang-pang-pang’ roepen, zegt Jean Debie van de militaire vakbond VBM tegen RTL Nieuws. Hij noemt dat desastreus voor het moreel van de militair. Het gaat onder meer om militairen die schiettraining moeten krijgen omdat ze op missie gaan.

Defensie verklaart de kogelloze oefeningen als noodzakelijk, door een vaak hoog gebruik van munitie wanneer Nederland in het buitenland op missie is. Lange levertijden en krappe voorraden maken dat deze situatie telkens kan ontstaan.

Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes (VNL en Groep-Bontes/Van Klaveren) hebben Kamervragen gesteld over deze kwestie, maar ook het CDA toont zich uiterst kritisch:

CDA-Kamerlid Raymond Knops zei dat zijn partij het tekort aan munitie al in 2014 voorzag. De Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes (VoorNederland) willen opheldering van minister Jeanine Hennis over deze ‘beschamende vertoning’.

Oppositiepartij D66 was niet kritisch, en deed vrolijk mee met het maken van grapen over het roepen van ‘pang pang’. “Heerlijk zo’n bericht,” schrijft politiek leider Alexander Pechtold op Twitter, die samen met ChristenUnie-voorman Arie Slob aan het moppentappen sloeg:

“Ja, “pang-pang” vind ik humor!” zo besluit de D66-leider. De militaire vakbonden vinden het echter minder grappig, en claimen dat de munitietekorten desastreus zijn voor de moraal van onze soldaten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. poldi

  We hebben een kabinet zonder ballen, die vinden het gratis uitdelen van koelkasten, telefoons, interieur aan gelukzoekers belangrijker dan het bevoorraden van ons leger. Daarnaast nog slaafs en kritiekloos Brussel volgen. Verder ander nieuws deze week. Wel geld over de balk smijten voor een koningslied en vrouwtje Ploumen die plannen heeft om honderden miljoenen hier ver vandaan te spenderen. Man, man wat een land…..

 2. Gielah

  Jaren geleden hoorden we al dat Nederlandse beroepsmilitairen, uitgezonden naar verre warme landen, een bepaald soort schoenen nodig hadden, maar Defensie had geen geld om hen die te verschaffen, waarop de mannen en vrouwen die maar zélf, uit eigen zak, aanschaften.
  Dat was al een teken aan de wand.

  Geen conflict in de wijde wereld, of Rutte en zijn voorgangers staan al hijgend vooraan met het vingertje omhoog: laat óns meedoen… wij… wij…!

  Intussen hebben we Defensie ( plus de zorg… plus zo’n beetje alles..) uitgehold en uitgeknepen, want ook als Brussel tot het zenden van miljarden opwekt, staan we weer vooraan:
  ” WIJ storten wel… heren en meesters… kijk maar… het geld stáát al op uw rekening”.
  En ja…. dan is er voor al die wél belangrijke zaken …. belangrijk wat de behoeften en de veiligheid van het Nederlandse vólk betreft… al gauw geen cent meer over.
  Je kunt het maar één keer uitgeven, toch?

  Nederland gaat ten onder aan de slaafse trouw van haar overheden aan wie en wat géén trouw verdient.

  En waar zij wél verantwoordelijk voor zijn… voor wier onderhoud en bescherming zij potdorie verantwóórdelijk zijn…. daar hebben de goedgeklede dames en heren sch**t aan.

  Want hun trouw is in feite trouw aan het eigen image, aan de eigen zelfgenoegzaamheid.
  Gutmenschlichkeit in optima forma.
  Maar er zit geen dónder aan menselijkheid (meer) in… intussen.

  1. Mart

   Scheit wordt zò geschreven. Gooi dat burgelijk fatsoen toch eens overboord Gielah,verder vindt ik je wel gelijk hebben,maar we kunnen hier eeuwen doorgaan met het vingertje te wijzen, het helpt geen ene moer.
   Als er straks stront aan de knikker komt, zijn de allochtonen de verliezers….en dat is ook de bedoeling,enne de bedreiging komt NIET van Rusland.
   .

 3. Wachteres

  De reacties van Pechdrol en Slob geven aan dat wij door onbenullen geregeerd worden.

  Maar dat wisten we al, met hun opmerkingen bevestigen zij alleen maar ons gelijk.

  Zij weigeren ook uit de geschiedenis te leren, denk aan de acties van de ‘gebroken geweertjes’ onbenullen, vlak voor de Tweede Wereldoorlog.

  Enerzijds publiceert de regering een terroristenlijst, en dat zijn maar een paar van de duizenden islamitische fundamentalisten die in de EU rondlopen, die in principe allemaal terroristen zijn, en anderzijds lachen ze hartelijk om de ontmanteling van het leger.

  Hoe stommer dan stom kan een regering zijn.

  Arm Nederlands volk, dat is overgeleverd aan dergelijke achterlijke idioten.

 4. poldi

  Gelukkig hadden we wel nog € 550 over voor de koningslied. En gelukkig hadden we nog € 20 miljard over voor Griekenland. En gelukkig hadden we nog € 400 voor een kantoortje voor de koning. Gelukkig hadden we nog € 650 miljoen voor Brussel.Gelukkig leven we nog lang en gelukkig in Nederland. Pang!!Au!!

 5. Wachteres

  https://www.youtube.com/watch?v=JNsYskG_TRM

  Zo vredig gaat het er al in opvangcentra toe.

  Afghanen en Syriërs tegen elkaar in het geweer.

  Een filmpje van 1 augustus 2015.

  1. Wachteres

   Ik wilde maar even bewijzen dat de islam vrede is.

   1. Wachteres

    En vanzelfsprekend zouden deze ‘arme vluchtelingetjes’ teruggestuurd moeten worden naar het land van herkomst.

    Daar zullen ze ongetwijfeld beter passen.

    1. Wachteres

     Maar ja, olie en geld, nietwaar? en de wil van de EU.

     Daar offer je desnoods je volk voor op.

 6. van Urk

  En toch zijn er mensen die stellig beweren dat ons land niet doelbewust kapot gemaakt wordt door deze beschamende plucheklevers en dat de waarschuwingen hiervan prominente leugens zijn van mensen die geleid worden met een fobie. Het is een en al triest om zulke berichten te lezen en die ook nog in de media geopenbaard worden zodat “vijanden” dit mee kunnen gaan lezen. Zoals Poldi het al schreef is dat er genoeg geld is voor belachelijke hobby,s maar er zogenaamd niet is voor orde en veiligheid van het eigen volk. Door een echte betrouwbare,serieuze en daadkrachtige overheidsbekleder zouden alle alarmbellen moeten gaan rinkelen zonder dat hij er nog grappen over gaat maken net als die kleuterfiguren Pechtold en Slob..

 7. V.K.

  -Er is in Nederland een tekort aan munitie omdat de politici het leger niet vertrouwen.

  -Roep maar eens EUropees leger en Pechthold cs zit als een krolse kater tegen je benen op te rijden.

 8. GerD

  Uit betrouwbare bronnen: bij IS-terroristen met plannen richting NL loopt het nu in 7 kleuren dun door de broek.

 9. Teun

  Er zijn nu zoveel criminele motorclubs. Kunnen die het Nederland leger niet van wapens voorzien?
  Een gigantisch gat in de markt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.