In Zuid-Afrika worden 6.000 leeuwen afgeschoten

In Afrika is de jacht een bijzonder belangrijke bron van inkomsten.

De afgelopen dagen is er een enorme volkswoede ontstaan – overigens met name in Europa en Amerika – over de dood van Cecil, de bekendste leeuw van Zimbabwe. Dit roofdier werd deze maand doodgeschoten door een Amerikaanse jager, die een jaagreis had gedaan in het Afrikaanse land.

Veel Westerse commentatoren konden het nauwelijks geloven toen ze dat hoorden. Toen ze vervolgens zijn foto’s zagen – waarop hij trots poseerde met Cecil – werden ze zo mogelijk nog bozer. Het was afschuwelijk, dit kon zo niet, en ga maar door.

Nu bericht de NOS dat Cecil alles behalve de enige leeuw is op wie er jacht wordt (of werd) gemaakt:

In privéreservaten in Zuid-Afrika worden leeuwen speciaal gefokt voor de jacht. Ze leven in gevangenschap en hun enig doel van leven is om afgeschoten te worden door een steenrijke toerist. Die betaalt tienduizenden euro’s voor de daaropvolgende jachtfoto, in hun ogen de ideale jachttrofee.

Voor ons in het rijke Westen is het gemakkelijk om daar boos over te worden. Leeuwen zijn magnifieke beesten. Het is doodzonde om te zien hoe ze, puur voor de jacht, worden doodgeschoten. Zo’n trots dier hoort op zijn gemakje door de savanne te wandelen op jacht naar eten. Er hoort géén jacht op hem te worden gemaakt – en al helemaal niet door een stel toeristen die alleen maar een foto willen maken.

Voor Zuid-Afrika en andere landen in de regio is het veel minder simpel. De Zuid-Afrikaanse overheid heeft berekend dat dit soort jachttoerisme jaarlijks voor 490 miljoen dollar per jaar aan extra inkomsten zorgt. Dat komt neer op 446 miljoen euro: een fors bedrag – al helemaal voor een Afrikaans land. Daar komt bij dat een deel van de opbrengsten gebruikt worden om de natuur te beschermen. Tenslotte zorgt het fokken van dieren voor de jacht er ook nog eens voor dat jagers niet hoeven te stropen om hun hobby (of je het nou een mooie hobby vindt of niet) te beoefenen.

Kortom, we kunnen allemaal verschillende meningen hebben over dit soort jacht, maar laten we er niet al te snel een oordeel over vellen. Als puntje bij paaltje komt is het immers niet ons inkomen dat op het spel staat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. CJD

  ‘In Afrika is de jacht een bijzonder belangrijke bron van inkomsten.’

  Totdat het gejaagde diersoort dreigt uit te sterven. Dan is er plots ook geen geld meer aan te verdienen of wel? Het is dit soort kortzichtigheid waarom er een hele lijst bedreigde zijn en waarom er dagelijks regenwoud op de schaal van provincies verdwijnen

  1. Bromsnor

   Juist door de jagers (het geld wat ze meebrengen) kunnen parken in stand worden gehouden en daarmee de diersoorten. Jacht voorkomt stropen en het uitsterven van wilde dieren.

   Jacht en conservatie gaan vaak goed samen.

   1. AnnieJansz

    niet anders verwacht dat er hier nog een massale bewondering is voor deze gestoorde tandarts.

    Een beetje strooien met geld zou alles goed kunnen praten.
    En wat zal deze tandarts begaan zijn met de gemene stropers?

    Deze stropers brengen ook geld in het laatje….

    1. Bromsnor

     Er is geen sprake van “bewondering” maar van de realiteit. Ik jaag zelf ook niet en heb geen behoefte aan jagen.

     Jagen en conservatie gaan goed samen en zorgen ervoor dat dieren die anders zouden uitsterven dus niet uitsterven.

     Daarbij eten veel van die mensen die zo tekeer gaan tegen die arts wel vlees en dragen leren kleren. Vaak van dieren uit de bio industrie die een slecht leven hebben gehad.

     Dus nogal hypocriet om zo tekeer te gaan tegen die tandarts.

     1. AnnieJansz

      Wat heeft het eten van kipfilet of een biefstuk te maken met het voor de lol omleggen van een beest met een ouderwets, ineffectief wapen voor de lol?

     2. CJD

      En velen van de mensen die kritiek leveren eten ook GEEN vlees (ik bijvoorbeeld) dus in welke zin ben ik hypocriet?

  2. van Urk

   Vandaar die kweekleeuwen.

 2. V.K.

  -Dat natuurorganisaties met deze lion-fokkers samenwerken, is dan iets wat de natuurbescherm organisaties liever niet vertellen, dat kost hun dan weer geld.

  1. CJD

   Bewijs?

   1. V.K.

    -@CJD,

    -Je denkt toch niet dat als het echt slecht gaat met de leeuwenpopulatie dat tandartsen het zich financieel kunnen permitteren om hobby’s te beoefenen welke normaal gesproken alleen zijn weggelegd voor koningen en zeer rijke mensen.

    -Wat dacht je waarom Berhard voorzitter van het WNF is geworden, ook hij had door dat als er niets aan de wildstand werd gedaan z’n hobby zou uitsterven.

    1. CJD

     Ik weet niet v.k maar los van de morele issue vind ik zo’n 400,000 euro behoorlijk aan de hoge kant om een leeuw mee af te knallen denk je niet? Ik denk niet dat de meesten hardwerkende burgers het geld hebben, laat staan over hebben om een leeuw daarmee af te vermoorden voor hun moordgeilheid

     1. V.K.

      -Ach, CJD,

      -Over morele issues gesproken

      -Er financieel zo voor staan dat je je kunt afvragen of je leeuwen op je vakantie gaat afknallen of niet, dat lijkt me weer plezierig moreel dilemma.

      -Na ja, ken een paar enthousiaste jagers en geloof nou niet direct dat deze mensen moordgeil zijn.

     2. Mart

      Een tandarts in De USA, schijnt nog al wat bij elkaar te roven,om dat afslachten als hobby te kunnen bekostigen.

 3. Bromsnor

  Die (nep) opheft is er alleen in het westen.

  In Afrika en Azië is er geen ophef over een leeuw.

  In Afrika worden wilde dieren gezien als een bedreiging (vallen mensen aan) en als maaltijd.

  Daarom begrijpen ze in Afrika die ophef niet in het Westen.

  “Why are the Americans more concerned than us?” said Joseph Mabuwa, a 33-year-old father-of-two cleaning his car in the center of the capital. “We never hear them speak out when villagers are killed by lions and elephants in Hwange.”
  http://www.reuters.com/article/2015/07/30/us-zimbabwe-wildlife-lion-idUSKCN0Q41VB20150730

  Daarbij is de kritiek natuurlijk enorm hypocriet omdat veel klagers wel vlees eten en leer dragen van dieren uit de bio industrie die een zeer slecht leven hebben gehad.

  Je hoeft geen vlees te eten maar veel mensen doen het toch en laten het slachten door andere opknappen.

  Die jagers zorgen er o.a voor dat dieren niet uitsterven (door het binnengekomen geld worden parken in stand gehouden en diersoorten in stand gehouden) en ze brengen geld in het laadje voor de lokale bevolking.

  En het vlees van de doden dieren word gegeven aan de lokale bevolking.

 4. V.K.

  -@Bromsnor,

  -Heb jij, als Nederlander, dan wel eens een hertenbiefstukje van Willem van O. gekregen?

  -Volgens mij haal je 2 dingen door elkaar, namelijk mensen welke iemand wel iets gunnen en mensen welke niemand iets gunnen, namelijk de Afrikaan welke iemand de jacht wel gunt en de witte guthmensch welke om morele redenen niemand z’n pleziertje gunt en liever de lokale bevolking ziet nietsdoen op andermans kosten.

  -Na ja, kan het even niet zo snel vinden proest proest, ik ga gewoon geen linkjes meer geven wanneer ik er zin in heb, maar in de Elsevier stond eens een opmerkelijk stukje waarin stadsstaat Amsterdam ondanks een overvloed aan herten enz het verbiedt om te jagen in haar waterwingebieden, met alle ecologische gevolgen van dien.

 5. borgpen

  Situatie in Nederland:
  Al het klein wild en beschermde vogels worden een prooi van de vos en roofvogels.
  Maar omdat het linkse groenvolk (domme bakfietskwekkers) de jager niets gunt is het niet van erg dat de rode lijst wordt uitgedund en er misschien wel zeldzame diersoorten uit Nederland verdwijnen. Nederland is een groot park en als je natuurbeheer over laat aan een paar gesjeesden dan geldt het recht van de sterkste in de dierenwereld. Praten over diversiteit is dan onnozele lulkoek

  1. AnnieJansz

   wilt u aub de jagers in Nederland niet over een kam scheren met die idioot uit Amerika die voor zijn lol met middeleeuwse wapens een wild dier omlegd?

   Jagers in Nederland zijn professionele wildbeschermers die niet doden voor plezier en een wapen gebruiken dat een minimum aan leiden veroorzaakt.

   U heeft een vreemde kijk op de wereld. In Nederland gaat jagen en natuurbescherming hand in hand. Uw geschetste wereldje van links tegen rechts is mij volkomen vreemd.

   Uit welk ei komt u eigenlijk?

   1. Bromsnor

    Ook in Afrika gaan jagen en natuurbescherming hand in hand.

    Dankzij die jagers die veel geld in het laadje brengen zijn dieren die anders zouden uitsterven niet uitgestorven.

    Daarbij profiteert de lokale bevolking van die een deel van het geld. Daarmee kunnen ze hun gezin onderhouden en hoeven dus niet te gaan stropen.

    1. AnnieJansz

     Het is idd. niets nieuws dat wildparken in Afrika veilingen organiseren om je dier uit te kiezen dat je wilt afschieten.
     Ja, dit brengt geld in het laatje om bv. de wildbeschermers te financieren tegen stropers.

     Echter een beetje toezicht om bepaalde gekken te weren die alles om mogen knallen voor de kik en met elk roestig wapen waar ze op geilen, gaat mij te ver.

     Voor het overige…het is ver weg in Afrika, ik hoop dat ze daar de wijsheid hebben dit zelf goed in te vullen, mijn mening is er eentje uit een land met konijntjes en eekhoorns.

    2. Mart

     Bromsnor ,heb jij soms ook een ”permission to kill”, je gaat er nog al beschermend op in.Ik zelf vind jagen ,dus doden voor je plezier een min menselijk trekje, maar ik nu te soft?

   2. borgpen

    Jagers zij hobbyisten met een diploma wild herkennen en kleiduiven schieten.
    Vooral een kwestie van vriendjes en centjes. Ons kent ons.Maar mevrouw Annie de jacht op vos en roofvogels is verboden,daarom heeft de dierlijke jager zich ongebreideld kunnen ontwikkelen tot een dodelijke overpopulatie. Jagen en zogenaamde groenlinkse natuurontwikkeling gaan niet nauw samen. Maar de groenlinkse gesjeesde natuurontwikkelaar heeft de politieke macht om te gebieden en te verbieden.
    Dus voor het verkrijgen van een vergunning zijn de jagers afhankelijk van deze bakfiets tekentafel natuurbeheerders. Ja, dan lult men wel mee met deze “hoge heren”.

 6. borgpen

  AnnieJansz:
  Jagers in Nederland zijn professionele wildbeschermers die niet doden voor plezier en een wapen gebruiken dat een minimum aan leiden veroorzaakt.
  Ik probeer bovenstaande een keer hardop lezen zonder in de lach te schieten. Dat lukt me niet.
  En dan bedoel ik niet lijden met een korte ei. Maar de hele tekst. Sint Hubertus nog aan toe.

 7. van Urk

  AnnieJanz heeft gelijk borgpen. Jagers zijn tegenwoordig verstrengeld aan strenge regels waardoor de jacht alleen nog bedoeld is voor bestrijding en beheer in opdracht van de opdracht en vergunninglener. Hobby jagen is er niet meer bij in dit land net als het gewone hobby vissen waarbij het tegenwoordig ook verplicht is om de vispas bij je te hebben en de daarbij horende verplichtingen op het betreffende viswater ter hand te nemen.

  1. borgpen

   Strenge regels… zal best. Ben getuige geweest dat jager 12 zwanen schoot omdat ze overlast veroorzaakten in vijver van particulier. Dus overal is een mouw aan te passen.Maar dat was 2 jaar geleden, zal nu dus anders zijn. Maar ik heb niets tegen jagers, maar juist tegen natuurbeheer door Greenpeace gevormden met tunnelvisie.
   Jagers hebben het 100 jaar goed gedaan, maar nu wordt ieder konijntje en jong vogeltje opgepeuzeld door roofdieren. Laat het aan de natuur over en de fauna verarmt. We zijn in Nederland en niet in Siberië. Let op Oostvaardersplassen, ook zijn tekentafel natuurproject.

   1. AnnieJansz

    Je lult jezelf helemaal klem…stop aub, het wordt gênant.

 8. LantR.fant

  Tja, sinds de zwarte pieten van het ANC de macht hebben in ZA is de economie daar vanwege vergaande incompetentie en corruptie op sterven na dood.
  De ironie is dat de doorsnee zwarte piet het daar nu nog slechter heeft dan tijdens de apartheid.
  Maar leeuwtje schieten brengt grof geld op.
  En dat heeft dat nieuwe ontwikkelingsland hard nodig.
  Gaat alleen maar erger worden.

  1. AnnieJansz

   Zwarte piet….en dan zult u mij wel een gutmensch vinden dat ik dat een denigrerende, zelfs racistische opmerking vind.

   Het geeft het denken van de gemiddelde reaguurder op deze site aardig weer.
   En u vindt het gek dat “zwarte piet” hekel heeft aan witmensen?

   1. borgpen

    Naast een ‘verwarde man’ komt nu ook ‘verwarde vrouw’ in beeld. Blijven schrijven Annie. Of zoek hulp.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.