Oud-premier van Irak krijgt de schuld voor inname Mosul door ISIS

Een onderzoeksrapport dat vandaag werd aangenomen door het Irakese parlement is heel duidelijk over wie de meeste schuld dragen voor het in handen van ISIS vallen van de stad Mosul.

Tegenwoordig is Mosul één van de grootste bolwerken van ISIS, maar ooit was het een trotse en relatief welvarende stad in Irak. Hoe het kon dat ISIS deze metropool in handen kreeg? Een onderzoeksrapport waaraan enkele maanden is gewerkt werpt een licht op de zaak. Volgens de onderzoekers is degene die de meest schuld draagt aan het verliezen van Mosul, de oud-premier Nuri al-Maliki. Als hij doortastender had opgetreden, had een ISIS-overname wellicht voorkomen kunnen worden:

Het parlement nam maandag een onderzoeksverslag over de val van Mosul aan. Daarin staat dat Maliki het gevaar van IS niet goed had ingeschat. Bovendien had hij corrupte bevelhebbers aangesteld. Toen IS-strijders in juni 2014 oprukten naar Mosul, sloegen militairen op de vlucht.

Al-Maliki is niet de enige die een ferme tik op de vingers krijgt van het rapport; ook de toenmalige gouverneur van Mosul, de oud-minister van justitie en het oud-hoofd van de veiligheidsdiensten krijgen er van langs.

Allen moeten nu vrezen voor een vervolging. Dit rapport maakt voor de minister van justitie en de huidige premier de weg vrij om een strafrechtelijk proces te beginnen tegen al-Maliki en zijn belangrijkste adviseurs omtrent Mosul. Of dat ook gaat gebeuren, is momenteel nog niet duidelijk. De kans lijkt echter wel groot.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Antidotum

  Maliki!?

  Hussein Obama vond het toch prima dat hij de zaken overnam en de nodige vreedzame betogingen van de soennieten met kogels neersloeg?

 2. van Urk

  Hij had beter in de Nederlandse politiek moeten gaan. Daar zitten allemaal van hetzelfde slag soort volk die ook het gevaar slecht in kunnen schatten en straks een leger op pad stuurt dat met hun schorre kelen van al die oefeningen nog niet eens meer pang,pang kunnen gaan zeggen.

 3. Q. I. Bus

  Dat kan natuurlijk helemaal niet.
  Het is namelijk allemaal de schuld van Geert Wilders.
  Dat weet iedereen.
  [/sarcasme modus uit]

  1. Teun

   Noem alsjeblieft nooit meer de naam van Geert, want dan krijgen we meteen Brouwenstein weer op ons dak.
   Hij wordt getriggerd door het G-woord of het W-woord.

 4. V.K.

  -AL-Maliki en zijn kliek werd door Obama te verstaan gegeven dat hij Mosul zelf maar moest bevrijden, hij kreeg dit, mede dankzij zijn halstarrigheid en bang om de macht te verliezen niet voorelkaar.

  -Zie onderstaande link waarin het ”twijfelen” van Obama ter sprake komt.

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/08/voormalig-hoofd-militaire-inlichtingendienst-amerika-obama-heeft-isis-geholpen/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.