LIVEBLOG Ramp in Alphen aan den Rijn: hijskranen vallen met brug en al bovenop blok huizen

De Zuid-Hollandse plaats wordt opgeschrikt door een ramp in de verbouwing van de Julianabrug.

Enkele jaren na de verschrikkelijke schietpartij in een winkelcentrum is Alphen aan den Rijn vanmiddag opnieuw het middelpunt geworden van een verschrikkelijke ramp. Bij werkzaamheden aan de daar gelegen Julianabrug zijn twee hijskranen bovenop een rij huizen gevallen. Eén kraan tilde vlak voor het fatale moment een brugdeel. Deze werd vermoedelijk te zwaar, waarna de machine het evenwicht in de lucht verloor en omverkukelde. In de val bovenop de huizen werd een tweede hijskraan meegesleurd.

De amateurbeelden van het verschrikkelijke moment liegen er niet om:


.

RTL Nieuws rapporteert:

Twee bouwkranen en een brugdeel in Alphen aan den Rijn zijn omgevallen. Ze stortten op huizen die bewoond zijn. De hulpdiensten zijn massaal opgeroepen. Er zijn zeker twintig mensen gewond geraakt.

Een ooggetuige vertelt: “Ik heb het zien gebeuren, ik zie de kranen nog omvallen in slowmotion. Daar moeten doden zijn gevallen, dat kan niet anders.”

Update 20:32: Waarschijnlijk zijn er geen levende mensen meer onder het puin. Wellicht nog wel dode mensen, maar die worden niet opgepikt door de honden van puindoorzoekingsdienst USAR die al sinds het einde van de middag actief is in Alphen aan den Rijn.

Update 20:20: De politie heeft een man levend onder het puin vandaan gehaald. De hond die nog onder het gruis lag, heeft het niet gered.

Of er nog andere mensen onder de brokstukken van de ingestorte huizen en winkels liggen, is niet duidelijk.

Update 20:15: Een Noord-Hollandse Kraandeskundige kraakt de constructie van de twee kranen en de drijvende platte boten:

 ,,Ik ken niet alle details, maar hijsen met twee kranen is één van de moeilijkste hijsen die er is. Op twee pontons wordt de moeilijkheidsgraad nog eens vertienvoudigd.’’

Lees de rest bij het Leidsch Dagblad.

Update 19:33: De persconferntie van de gemeente Alphen aan den Rijn is voorbij. Het aantal slachtoffers is nog altijd onbekend. Wel werd bekend dat burgemeester Spies (CDA) haar vakantie afbreekt.

Update 19:16:  Er zijn beelden van een beveilingscamera opgedoken, die in één van de panden hangt. Hoe groot de verwoesting is die wordt aangericht is hier heel duidelijk op te zien.

bar2_0

Klik hier voor de video.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. V.K.

    -Verschrikkelijk,

    -Als ik het zo bekijk, dan stond die kraan op een pontoon welke slagzij maakte op het moment dat de hijs werd gezwenkt.

  2. V.K.

    Gelukkig,lees net op teletekst dat er geen doden zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.