Kees van der Staaij: “Houd het hoofd koel in de vluchtelingencrisis”

De fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer doet een oproep om het debat over de vluchtelingenaanwas minder door emotie, en meer door het verstand te laten bepalen.

Kamerlid en politiek leider van de SGP – Kees van der Staaij – doet vandaag in het Algemeen Dagblad een oproep om wat meer ratio in het debat over vluchtelingen te gieten:

Je kunt niet alleen je hart laten spreken. Je moet het hoofd koel houden. […]

Ik denk dat het niemand onberoerd laat. En begrijp me goed: emotie speelt ook een rol in dit debat. Het hoort erbij. Maar je moet die emotie gebruiken als aansporing om daadkracht te tonen.

Van der Staaij wist op een discussie die 15 jaar geleden speelde, toen Nederland werd overspoeld door zogenaamde ama’s’, oftewel ‘alleenstaande minderjarige asielzoekers.’ Alhoewel Nederlanders klaarstonden om de kinderen en tieners te helpen, werkte de liefdadigheid averechts. Toen veel ouders in onder andere Angola en China doorhadden dat jonge kinderen met open armen ontvangen werden, zetten velen hun kroost moederziel alleen op het vliegtuig in de hoop dat ze een betere toekomst in Europa tegemoet zouden kunnen gaan. Datzelfde zal gaan gebeuren met mensensmokkelaars en de bootvluchtelingen die zij vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika aan wal brengen in Europa, waarschuwt Van der Staaij:

Je ziet de bootjes dobberen op de Middellandse Zee, die mensen moet je redden en in veiligheid brengen. Maar mensensmokkelaars weten dan: die route werkt. Dan moeten we dus méér doen. We moeten zorgen dat er betere opvang bij de brandhaarden is, die de vluchtelingen de route over zee kan besparen. Als we het dan toch over emotie hebben: het is óók mijn emotie dat die hulp ter plekke zo traag gaat.

Oproepen om niet al te emotioneel het vluchtelingendebat te voeren klinken steeds luider. Niet alleen bij de SGP, maar bijvoorbeeld ook op DDS-zustersite Jalta. Daar werd een artikel van Bart Schut – waarin de redacteur oproept tot een strenger vluchtelingenbeleid – inmiddels al duizenden keren gedeeld. Ook deed het CDA al een oproep om vluchtelingen minder in Nederland, en meer in de regio zelf op te vangen door het creeëren van zogenaamde “safe havens.” D66-coryfee Joris Voorhoeve heeft zich daarbij ook aangesloten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. halo1

  Eindelijk weer eens een beetje verstandig geluid.. helaas is er geen beter alternatief in deze zaak dan “”vuile handen maken””..dat graag toch nog wat duidelijker en eerlijker zeggen…

 2. Ni28

  Wij worden doodgegooid met linkse propaganda sinds het begin van de migranten crisis. Hoofd koel houden doet links niet. Die zou het liefst willen dat iedereen vluchtelingen thuis opneemt. Ik zou zeggen, Blaricum, Laren etc. doe dat om te beginnen. Het opnemen van zoveel vluchtelingen zou gestaafd moeten worden door een referendum. Het gaat hier niet om een quota maar de samenleving zelf die het moet verwerken. Die referendum zal natuurlijk niet komen want de politiek is bang voor de waarheid.

 3. V.K.

  -Tsja, de enigste welke duidelijk in het debat is, dat is Pechthold, of je het nou met hem eens bent of niet, hij pleit altijd en consistent voor meer bevoegdheden naar de EU.

 4. Anna

  Laat Kees van der Staaij eerst eens beginnen om deze moslims geen “vluchtelingen” te noemen. Het zijn geen “vluchtelingen”.
  Gabor voorzitter van Vluchtelingen Organisatie Nederland bij Nieuwsuur “het zijn geen vluchtelingen”. ” het woord vluchteling wordt te pas en te onpas gebruikt en dat is het dramatische in deze discussie”. “Ontheemden moeten in de regio worden opgevangen”. “Straks hebben we 800 duizend mensen die uitgeprocedeerd zijn”.
  Praktisch al deze moslims moeten linea recta terug naar eigen regio’s om daar eigen mensen te helpen zoals vrouwen en kinderen. Dan kunnen de jonge moslim mannen het werk van welzijnsorganisaties overnemen. Waarom zeggen politici niet dat de islamitisch OIC landen op moeten komen voor hun mensen. OIC is er toch om de belangen van moslims te “behartigen”.

 5. Ni28

  De moslimlanden hebben een andere agenda, dit allemaal zien zij graag gebeuren. Zij steunen juist de brandhaarden in het M.O.

  1. van Urk

   Inderdaad weg uit de woestijn waar niks kan groeien en allemaal richting het land van melk en honing.

 6. Anna

  Waarom zouden de Europeanen deze economische asielzoekers op de bootjes moeten redden? Waarom worden deze mensen niet teruggebracht naar de eigen regio’s?

  Waarom laten de meeste OIC landen deze eigen mensen gewoon verdrinken.

 7. JanKorneeldeWit

  Er is in de kern geen sprake van vluchtelingen. Het gaat hier om een grootscheepse volksverhuizing die wij echt moeten tegen houden anders gaan we daar enorm spijt van krijgen. Het eenzijdig opzeggen van Schengen moet bespreekbaar worden gemaakt. Ook het lidmaatschap van die vermalijde EU begint zijn voorspelde zure vruchten af te werpen. GRENZEN DICHT VANDAAG NOG!!! De hordes staan aan de poort, de vijfde kolonne, met de zegeningen der islam…..ga er maar aan staan….

 8. jonathan

  Gelukkig eens een verstandig en goed geluid uit de politiek, samen met Wilders. Hoop dat er meer volgen. Inderdaad niet door alleen emoties maar vooral door feiten rationeel te bekijken. Velen zijn gelukzoekers die alleen uit zijn op geld, huis en auto. Dat krijgen ze ingegeven door mensensmokkelaars. Die het het hen mooi voor houden. Ingegeven door Merkel met haar oproep dat ze in Duitsland welkom zijn. De politiek vergeet dat het maar een kleine groep is dat werkelijk vluchteling is. Want waarom gaan ez niet naar de rijke oliestaten, SA of Iran? Daar zijn ze broeders onder elkaar. Maar die willen ze niet.In Turkije zijn ze veilig maar krijgen daar niets. Waarom hier dan wel? Daarnaast kun je geen sociaal stelsel houden met die gasten die uiteraard niet aan het werk komen maar levenslang een uitkering moeten krijgen.Sociale huurwoningen nu al aan gelukzoekers wordt gegeven. De autochtoon moet nog weer eens vele jaren wachten.Dan heb ik het niet eens over het islamfascisme. Die ze ons willen opleggen. Want integreren zullen ze niet doen. Wij zijn honden.Geld en vrouwen dat is dan wel weer goed voor die hypocriete moslimfunda’s. Tegelijk ons te dwingen te onderwerpen aan de wrede sharia. Nooit.Bestrijdt de islamfascisme. Terug naar waar ze vandaan komen, bootjes linea recta terug slepen/varen. In de veilige regio humanitaire EU hulp geven. Stem dus niet links. Mss verandert er dan wat.Want de vrijheden en democratie, laat staan het Joods,Christelijk en humanistisch erfgoed, staat onder druk. Door de islamfascisten, gefaciliteerd door de linkse/reli rode/ gutmensch. Maar ooit zo naïeve lui. Stop die ontwikkeling. Laat je leiden door feiten en doorzie de zogenaamde zieligheid.

 9. poldi

  Pauw is een regelrechte vazal van de overheid, geen enkele realistische kijk, alles op emotie gebaseerd en vooringenomen.

  Hetzelfde laken en pak bij DWDD, en de NPO met radio1 en 2 allemaal gasten van hetzelfde extreem linkse emotie verhaal.

  Als dit soort mensen dit land moeten redden weet ik het niet meer, dit volk wordt geleid door niet al te intelligente leiders, die het kaf van het koren niet kunnen scheiden!

 10. poldi

  Te hopen valt dat al die linkse media-judassen die hun walgelijke eeuwige gelijk willen halen over het ruggetje van een dode peuter, ooit voor de rechter zullen verschijnen.

  Aanklacht: moedwillige volksmisleiding, het opwekken van linkse onderbuikgevoelens en het ontkennen van het dodelijke gevaar van de islamisering in het Westen.

 11. Nicky

  “Ik denk dat het niemand onberoerd laat. En begrijp me goed: emotie speelt ook een rol in dit debat. Het hoort erbij. Maar je moet die emotie gebruiken als aansporing om daadkracht te tonen.”

  Ja alles goed en wel – het bedoelen is wel goed – maar het hangt er helemaal van af of het een goed
  soort of een kwaad en onterecht soort emotie is!
  En de vrucht daarvan is goed of kwaad!

  The thing that you focus on most, is what is going to dominate you.
  Je HART gaat de richting op van je overheersende GEDACHTEN.

  Niet zoals Psychobabble beweert (en het vele rampzalige linkse ‘denken’ in de kerken), eerst je emoties, omstandigheden, sociale status, kleur van je huid, enz.

  De Bijbel zegt andere dingen daarover, 1Petr5:23, Rom12:1,2, 2Kor10:4,5, 11:3, 2Petr1:2,3 en de ziel (dat wat je hoort, voelt, ziet) moet secondair zijn in het vernieuwde denken van de gelovige, en dat raakt ook Kees aan. Hoewel beetje klok en klepel uitspraken.

  Op wat je mediteert (voortdurend bedenkt) of focust, wordt je ook automatisch gevoelig voor. Dat is een keuze. Je DENKEN moet de baas zijn, want daar ligt de oorzaak; niet je emoties.

  Het is ook nooit de schuld van God, of satan, of anderen, En dat maakt het tevens zo simpel; we kunnen altijd allereerst bij onszelf te rade gaan, en KIEZEN in ons denken.

  En ja, dat is dus wat je ook bedoelt met: ‘Houdt het hoofd koel’.

  Maar Vd Staaij, ook goed dat je de recente geschiedenis memoreert! Duidelijke lessen!
  Of leren we toch nooit van de geschiedenis?

 12. van Urk

  Ik houd mijn hoofd wel koel hoor.. maar of de leiders dat kunnen : http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2015/09/euministers_ruzien_over_vlucht.html

 13. Ni28

  Van der Staay heeft hiermee wel gelijk maar andere gelijk is ook dat de protestantse christenen geen moslims over de vloer willen hebben. De animo bij CU was nihil en dat zal bij SGP niet anders zijn. Wat ons brengt bij de geloofsproblematiek. Geloof als bakermaat van problemen op aarde.

 14. van Urk

  Ni28 inderdaad. Je moet hier ook bereid voor willen zijn of de mogelijkheid er voor hebben. In mijn dorp zijn er plaatsgenoten die wel van alle soorten vluchtelingen opnemen of die in huis hebben gehad.

 15. Bromsnor

  Het asielbeleid dat de EU voert zorgt er alleen maar voor dat er meer immigranten naar (Noord) Europa komen. Vooral Merkel is door haar domme uitspraken hiervoor verantwoordelijk.

  Immers gratis woningen; uitkeringen; gratis gezondheidszorg; kinderbijslag,etc heeft een grote aanzuigende werking en vele zullen een poging wagen om in het “beloofde land” (Noord) Europa te komen.

  Ook het verdelingsplan zal de stroom immigranten alleen maar doen toenemen net als alle andere maatregelen die de EU heeft genomen.

  Leiderschap in deze kwestie komt op dit moment uit Oost Europa waar de leiders maatregelen willen nemen om de stroom immigranten in te dammen.

  Goed stuk van Bart De Wever:

  N-VA-voorzitter Bart De Wever laat zich geen schuldgevoel aanpraten

  “N-VA-voorzitter Bart De Wever is het beu dat hij een slecht mens wordt genoemd, omdat hij het geen goed idee vindt dat Europa de grenzen opent voor honderdduizenden vluchtelingen. ‘Dan krijg je de foto van die verdronken kleuter voor je ogen geduwd. ‘Hier zie, allemaal uw schuld, allemaal de schuld van Europa.’ Wel, ik ben dat beu. Ik laat me geen schuldgevoel aanpraten.’

  De Wever geeft in een uitgebreid interview met Het Laatste Nieuws toe dat de foto van het aangespoelde kind hem niet onberoerd gelaten heeft. “Emotioneel raakt mij dat, maar rationeel haak ik af als zo’n foto het ultieme argument is om een pleidooi te houden voor een opengrenzenbeleid. Want waarover spreken we hier? Oorlogsvluchteling ben je tot je een grens bent overgestoken waar je veilig bent en niet meer voor je leven hoeft te vrezen. Voor een Syriër is dat de Turkse grens”

  http://www.demorgen.be/binnenland/de-wever-die-dode-kleuter-is-niet-onze-schuld-a2446386/

 16. mijn-idee

  “Doen de beelden u dan niks?”

  Een insinuerende vraag..

  Het gaat om “beeldvorming” en dat laat natuurlijk niemand koud :een verdronken kindje is gruwelijk.. ,uiteraard!

  Maar die ene foto mag niet de reden zijn om iedereen zomaar binnen te laten… want er zit ook veel kaf onder het koren, om het bijbels te houden..
  De filmpjes en foto’s op blogs die wij op de MSM niet zien en de ervaringen van mensen die de instroom dagelijks aan den lijve ondervinden worden angstvallig weggehouden.
  Een oorlogsslachtoffer, soit…….maar de gelukszoekers..( Calais etc.) Nou even googelen, alles op een rijtje zetten en koppie erbij houden……….
  Die wee in de overmatig werkende goedmens-modus is zo voorbij…..

  1. Bromsnor

   De media en politiek (mis)gebruiken de foto van het jongentje om schuldgevoelens aan te praten om op die manier het draagvlak voor het opnemen van meer immigranten te vergroten.

   Uit het ware verhaal van het jongentje blijkt dat de familie al enige tijd veilig was en een woning had in Istanbul, echter ze wilden wat anders en de vader had geld nodig voor implamtaten. En als je asielzoeker bent worden die vergoed. In de asielprocedure hebben asielzoeker voorrang met medisch procedures en alles is gratis. Dus besloot hij naar Noord Europa te vertrekken als asielzoeker voor zijn implantaten.

   http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/9/En-dan-nu-de-feiten-rond-Syrisch-jongetje-Aylan-2680954W/?cmpid=NLC|elsevier_dagelijks|2015-09-04|Dit_is_het_echte_verhaal_achter_Syrisch_jongetje_Aylan

 17. Geah

  Godzijdank nog 1iemand uit de politiek na Wilders die vanuit zijn verstand denkt en minder van uit zijn emotie…
  Daar zal sturmführer frau Merkel het niet mee eens zijn……Net zoals Hitler niet toen hij flink aan de macht was smoort zij ook de protesten van het Duitse en Europese volk in de kiem met het naderende nazi-gevaar uit de ISIS-gebieden naar Europa…

  ..

 18. Yato

  De man heeft helemaal gelijk.

 19. H.Vaes

  Als je uit Syrie vlucht en komt in een veilig buurland terecht en je wil dan VERDER doorreizen Europa in dan ben je vanaf dat moment een gelukszoeker en dat heeft dan niets meer met vluchteling te maken.
  Domme politieke mensen in Den Haag en in Europa…..dat moeten jullie toch ook beseffen….ach nee natuurlijk niet…..politiekers kunnen zover niet nadenken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.