Kees van der Staaij: "Houd het hoofd koel in de vluchtelingencrisis"

Geen categoriesep 05 2015, 14:00
De fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer doet een oproep om het debat over de vluchtelingenaanwas minder door emotie, en meer door het verstand te laten bepalen.
Kamerlid en politiek leider van de SGP - Kees van der Staaij - doet vandaag in het Algemeen Dagblad een oproep om wat meer ratio in het debat over vluchtelingen te gieten:
Je kunt niet alleen je hart laten spreken. Je moet het hoofd koel houden. [...]
Ik denk dat het niemand onberoerd laat. En begrijp me goed: emotie speelt ook een rol in dit debat. Het hoort erbij. Maar je moet die emotie gebruiken als aansporing om daadkracht te tonen.
Van der Staaij wist op een discussie die 15 jaar geleden speelde, toen Nederland werd overspoeld door zogenaamde ama's', oftewel 'alleenstaande minderjarige asielzoekers.' Alhoewel Nederlanders klaarstonden om de kinderen en tieners te helpen, werkte de liefdadigheid averechts. Toen veel ouders in onder andere Angola en China doorhadden dat jonge kinderen met open armen ontvangen werden, zetten velen hun kroost moederziel alleen op het vliegtuig in de hoop dat ze een betere toekomst in Europa tegemoet zouden kunnen gaan. Datzelfde zal gaan gebeuren met mensensmokkelaars en de bootvluchtelingen die zij vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika aan wal brengen in Europa, waarschuwt Van der Staaij:
Je ziet de bootjes dobberen op de Middellandse Zee, die mensen moet je redden en in veiligheid brengen. Maar mensensmokkelaars weten dan: die route werkt. Dan moeten we dus méér doen. We moeten zorgen dat er betere opvang bij de brandhaarden is, die de vluchtelingen de route over zee kan besparen. Als we het dan toch over emotie hebben: het is óók mijn emotie dat die hulp ter plekke zo traag gaat.
Oproepen om niet al te emotioneel het vluchtelingendebat te voeren klinken steeds luider. Niet alleen bij de SGP, maar bijvoorbeeld ook op DDS-zustersite Jalta. Daar werd een artikel van Bart Schut - waarin de redacteur oproept tot een strenger vluchtelingenbeleid - inmiddels al duizenden keren gedeeld. Ook deed het CDA al een oproep om vluchtelingen minder in Nederland, en meer in de regio zelf op te vangen door het creeëren van zogenaamde "safe havens." D66-coryfee Joris Voorhoeve heeft zich daarbij ook aangesloten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten