Minister informeerde Kamer 'niet volledig': foto's Volkert van der Graaf gemaakt na overleg met OM

Geen categoriesep 23 2015, 12:00
Volgens de voormalig advocaat van Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, heeft zijn cliënt uitvoerig overlegd met het Openbaar Minister voor hij foto's van zichzelf liet maken door De Telegraaf.
Toen bekend werd dat Volkert van der Graaf de media bewust had gebruikt om zijn imago wat te veranderen - door weliswaar foto's van zichzelf te laten nemen, maar op zo'n manier dat hij niet al te herkenbaar in beeld kwam - veronderstelde iedereen dat dit betekende dat hij de voorwaarde van zijn vervroegde invrijheidstelling met voeten had getreden. Oud LPF-leider Mat Herben zei dan ook - terecht - dat Van der Graaf opnieuw opgepakt moest worden en de laatste zes jaar van zijn celstraf moest uitzitten.
Gisteren liet het OM weten dat Van der Graaf de voorwaarden niet had geschonden. Dit kwam voor iedereen als een behoorlijke schok. Het was immers duidelijk dat hij spelletjes had gespeeld met de media terwijl het hem verboden was om zelfs maar met journalisten te praten.
Vandaag weten we waarom het OM tot die conclusie kwam. Volkerts voormalig advocaat legt namelijk uit dat er uitvoerig overleg plaatsvond tussen zijn advocaten en het OM voor de foto's werden genomen:
Het OM wist al zeker twee maanden voor de publicatie van de eerste foto's van de plannen om iets in scène te zetten. De foto's verschenen vorig jaar juni in de Telegraaf. Overheidsmedewerkers hadden er volgens Franken op aangedrongen dat er een einde moest worden gemaakt aan de "jacht op de eerste foto". Ook de reclassering en de politie waren al op de hoogte. "Er is uitvoerig overleg geweest." De beschuldiging wordt ondersteund door Willem Jebbink, de huidige advocaat van de moordenaar van Pim Fortuyn. ''Wat er in het dossier hierover staat, onderbouwt dit'', zegt hij. ''Ik kan daar zien dat die stelling juist is.''
Franken:
"Natuurlijk was het niet in strijd met een mediaverbod: het is uitvoerig besproken en door de verantwoordelijke instanties op touw gezet."
Als dit klopt betekent dit dat minister Van der Steur de Tweede Kamer dinsdag niet volledig geïnformeerd heeft. Hij liet toen namelijk weten dat het OM slechts een dag voor de fotoshoot geïnformeerd werd over het plan. Volgens Volkerts advocaten klopt dat van geen kant.
Franken schendt zijn geheimhoudingsplicht door dit verhaal uit de doeken te doen, maar hij voelt zich gedwongen om in actie te komen omdat het OM geen openheid van zaken geeft.
"Ik heb maandag en dinsdag contact gehad met het Openbaar Ministerie en gewaarschuwd dat ze wel het hele, juiste verhaal moesten vertellen. Dat is dus niet gebeurd."
Roept de Tweede Kamer minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) weer op het matje?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten