Na jaren van depressie pleegt schrijver Joost Zwagerman zelfmoord

Mensen kunnen het aan de ene kant niet geloven, maar waren er aan de andere kant al jaren van op de hoogte dat Zwagerman aan zware depressies leed.

In februari van dit jaar schonk schrijver Joost Zwagerman zijn volledige literaire archief aan het Letterkundig Museum in Den Haag, aldus De Telegraaf. Het Letterkundig Museum wist misschien niet waarom Zwagerman dit grote cadeau gaf, maar men was er natuurlijk bijzonder blij mee.

Achteraf lijkt het een veeg teken te zijn geweest.

Gisteren pleegde Zwagerman namelijk zelfmoord; een onderwerp waar hij al jaren in geïnteresseerd was. Zo schreef hij er meerdere artikelen en een boek over. Hij had zelfs een ware zelfmoordbibliotheek opgebouwd. In zijn eigen boek laat Zwagerman familieleden aan het woord van mensen die zelfmoord hebben gepleegd:

“Ik besef dat kinderen van zelfmoordenaars een grotere kans hebben ook ooit de hand aan zichzelf te slaan.”

Zelf merkte hij het volgende op:

“Ik ontdekte bijvoorbeeld dat dichters van alle kunstenaars het meest vatbaar zijn voor zelfmoord. Zij slaan 35 keer meer de hand aan zichzelf als gewone mensen.”

Dat laatste is misschien te verklaren door het volgende: om goed te dichten moet je emotioneel ontzettend gevoelig zijn – overgevoelig zelfs. Mensen die zo gevoelig zijn, zijn waarschijnlijk ook gevoelig voor heel deprimerende gedachten.

Zwagerman had al ervaring met zelfmoordpogingen. Zijn vader probeerde zelfmoord te plegen en zijn beste vriend ook. Beide mannen overleefden de poging. Zwagerman dus niet.

Hoewel Zwagerman professioneel bijzonder succesvol was gold dat minder voor zijn privéleven. In 2012 scheidde hij bijvoorbeeld van zijn vrouw; het bezorgde hem meteen een zware depressie.

Uitgever Peter Nijssen zegt het volgende over zijn voormalige cliënt:

“Hij heeft meer dan dertig boeken geschreven. Hij had een enorm doorzettingsvermogen. Hij had een hartelijke lach en was een leuke kerel.”

Zwagerman was één van Neerlands meest succesvolle auteurs, die ook regelmatig op TV verscheen, maar het baatte hem niet. Uiteindelijk kon hij niet beschermd worden tegen zijn grootste vijand: zichzelf.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. V.K.

  -In de tuin, volkomen alleen, genietend van m’n koffie en peuk, het naarjaarszonnetje, m’n hersenen op nul proberen te zetten, hoorde ik ineens Mariane Faitfull met as tears go by, denkend aan Joost.

 2. Wachteres

  http://www.volkskrant.nl/boeken/-het-was-meer-dan-een-depressie~a3347642

  Ik zet dit hier ook nog maar even neer.

  Dit interview geeft een heel goed beeld van de situatie waarin Joost zich bevond.

  R.I.P. en de familie van harte gecondoleerd.

 3. Nicky

  Bedankt Wachteres, heb t helemaal gelezen.
  Een trieste man, een triest verhaal….
  met zijn laatste boek Kennis is Geluk. Niet echt dus.

  Arme man. En arme familie en vrienden nu… leef met ze mee. Weet er alles van. Vreselijk.

  En zijn ‘kennis’ betreffende zijn “chromosomen en de genetische predispositie van mijn vader”, kan ook – naast dat het m.i. de verkeerde kennis is – een vloek over je leggen, zoals o.a. geloof daarin bevestiging wordt.

  Depression is only meditation on the wrong thing.
  It’s
  a
  choise.

  Uit eigen ervaring, en velen met mij; ik zeg dit niet ‘zomaar’ als het niet werkte!

  Kennis kan inderdaad totaal genezend werken – zelfs in een mum van tijd – maar die kennis moet wel waarachtig, eenvoudige en geestelijk zijn.

  Maar je moet er voor kiezen; net als geloof.

  “Grace and peace be multiplied unto you
  through
  the
  knowledge
  of God,
  and of Jesus our Lord,”
  ‭‭2 Peter‬ ‭1:2‬ ‭KJV‬‬

 4. Ni28

  Lijkt tot in de puntjes voorbereid. Dramatische aankondiging van zijn laatste boek.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.