Na jaren van depressie pleegt schrijver Joost Zwagerman zelfmoord

Geen categoriesep 09 2015, 11:02
Mensen kunnen het aan de ene kant niet geloven, maar waren er aan de andere kant al jaren van op de hoogte dat Zwagerman aan zware depressies leed.
In februari van dit jaar schonk schrijver Joost Zwagerman zijn volledige literaire archief aan het Letterkundig Museum in Den Haag, aldus De Telegraaf. Het Letterkundig Museum wist misschien niet waarom Zwagerman dit grote cadeau gaf, maar men was er natuurlijk bijzonder blij mee.
Achteraf lijkt het een veeg teken te zijn geweest.
Gisteren pleegde Zwagerman namelijk zelfmoord; een onderwerp waar hij al jaren in geïnteresseerd was. Zo schreef hij er meerdere artikelen en een boek over. Hij had zelfs een ware zelfmoordbibliotheek opgebouwd. In zijn eigen boek laat Zwagerman familieleden aan het woord van mensen die zelfmoord hebben gepleegd:
"Ik besef dat kinderen van zelfmoordenaars een grotere kans hebben ook ooit de hand aan zichzelf te slaan."
Zelf merkte hij het volgende op:
"Ik ontdekte bijvoorbeeld dat dichters van alle kunstenaars het meest vatbaar zijn voor zelfmoord. Zij slaan 35 keer meer de hand aan zichzelf als gewone mensen."
Dat laatste is misschien te verklaren door het volgende: om goed te dichten moet je emotioneel ontzettend gevoelig zijn - overgevoelig zelfs. Mensen die zo gevoelig zijn, zijn waarschijnlijk ook gevoelig voor heel deprimerende gedachten.
Zwagerman had al ervaring met zelfmoordpogingen. Zijn vader probeerde zelfmoord te plegen en zijn beste vriend ook. Beide mannen overleefden de poging. Zwagerman dus niet.
Hoewel Zwagerman professioneel bijzonder succesvol was gold dat minder voor zijn privéleven. In 2012 scheidde hij bijvoorbeeld van zijn vrouw; het bezorgde hem meteen een zware depressie.
Uitgever Peter Nijssen zegt het volgende over zijn voormalige cliënt:
"Hij heeft meer dan dertig boeken geschreven. Hij had een enorm doorzettingsvermogen. Hij had een hartelijke lach en was een leuke kerel."
Zwagerman was één van Neerlands meest succesvolle auteurs, die ook regelmatig op TV verscheen, maar het baatte hem niet. Uiteindelijk kon hij niet beschermd worden tegen zijn grootste vijand: zichzelf.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten