Oud-minister Voorhoeve steunt Sybrand Buma; wil safe havens in Syrië

Geen categoriesep 04 2015, 19:00
Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve vindt dat CDA-leider Sybrand Buma wel degelijk een goed idee heeft.
Het vluchtelingenplan voor Syriërs, van CDA-leider Sybrand Buma, is te snel weggewuifd. Dat zegt oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve. De voormalige baas van de krijgsmacht legt uit:
"We kunnen wel de andere kant op kijken, maar de stroom van ontheemden wordt na al dat bloedvergieten alleen maar groter. Moet je het moorden dan maar laten doorgaan?"
Het moge duidelijk zijn dat wat hem betreft het antwoord, 'neen' is. Hij gaat verder:
"Het vraagstuk is in mijn ogen te snel met een negatieve conclusie terzijde geschoven."
Vervolgens:
"Het is goed dat het CDA deze problematiek aan de orde stelt. Want de stroom vluchtelingen uit Syrië, Irak, Libië en nu ook Eritrea zal aanhouden en nog groter worden. Er storten complete staten ineen en de bevolking is het slachtoffer van bloedvergieten. Die moet je op humanitaire gronden een veilig onderkomen bieden."
Buma van hier ongetwijfeld bijzonder mee blij zijn - zijn idee werd door vrijwel de hele politieke klasse afgekraakt (hoewel buitenstaanders er mogelijk wel iets in zagen). Daarom is het bijzonder prettig voor hem dat iemand het nu voor hem opneemt.
En dat is niet alles. Voorhoeve is er namelijk van overtuigd dat Buma's plan uiteindelijk terug op de agenda zal worden gezet:
"Het komt zeker weer terug op tafel."
Anders dan de politieke klasse ziet Voorhoeve zeker mogelijkheden om zogenaamde safe havens te creëren in het noorden van Syrië, bij de Turkse grens, of bij de Middellandse Zee. De laatste lokatie is handig omdat het gemakkelijker is om de vluchtelingen daar te bevoorraden. Daar staat natuurlijk tegenover dat de vluchtelingen daar dan eerst naartoe moeten reizen, wat ook weer problemen oplevert.
Hoe dan ook, het moge duidelijk zijn dat de regering Buma's voorstellen te snel in de prullenbak heeft gegooid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten