Rusland is officieel begonnen met airstrikes in Syrië

De Russische luchtmacht voert aanvallen uit nabij Homs.

Het is officieel: Het Russische leger mengt zich in de strijd in Syrië. Naast de anti-ISIS-coalitie die wordt geleid door Amerika, zijn er nu ook Russische vliegtuigen bezig met het bombarderen van doelen in Syrië.

De Russische airstrikes begonnen vandaag met een luchtaanval op de provincie Homs. De keuze van Homs als doelwit is zeer opvallend: ISIS speelt namelijk geen rol van betekenis in de stad. De Russische aanvallen richten zich dus met name op andere rebellen die tegen Assad strijden.

President Poetin lijkt niet alleen vastbesloten om zijn bondgenoot Assad in het zadel te houden, maar wil ook het Syrische leger helpen om grote delen van het land te heroveren en de controle van Assad in die gebieden te herstellen. De Verenigde Staten willen juist dat Assad vertrekt om de Syrische burgeroorlog te beëindigen.

De Russische inmenging in Syrië verhoogt de spanningen tussen Poetin en de VS. De Russische luchtmacht heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd om geen vluchten over Syrië meer uit te voeren. Als het aan Rusland ligt, houdt Amerika dus op met het bombarderen van ISIS.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Svetlana

  Ik acht Putin hoog in mijn waardering voor deze man maar bij dit besluit zie ik geen logica. Hij volgt de aanpak van The Yanks.

  Stuur grondtroepen naar Syrië. Geen soft gedoe. Viva missie ala Afghanistan

  1. toetssteen

   @Svetlana
   Is nogal dommetjes Svetlana. Maar ja, weet u veel van tactiek. Homs is vrijwel verlaten op de IS gekkies na. Plus nog wat IS aanhangsels. Dus deze tactiek is volkomen logisch. Buiten dat, wordt daarmee die no fly zone (herinner Libië) onmogelijk gemaakt.

 2. V.K.

  -Rusland dient maar een belang en dat is z’n eigen belang. Mensen welke denken dat Assad/Rusland alleen maar strijd om IS uit Syrië te verdrijven zijn op z’n netst gezegd naïef.

  1. toetssteen

   @VK
   Vertel.

  2. Anna

   VK. De Kaukasus ligt vlakbij.Homs is het strategisch hart dat vol zit met extremisten, jihadisten en terroristen. Ze vechten om religie, olie en gas.

  3. Anna

   V.K. Zet er dan ook bij welk “belang”.

   1. V.K.

    -@Anna,

    -Rusland heeft een onlangs een moskee geopend en sinds gister heeft de orthodoxe kerk in dat land verklaart dat er een heilige oorlog wordt gevoerd.

    -Er zijn gewoon christenen en moslims welke niets van zowel Assad als van I.S. willen weten, welke op de langere termijn wel eens lastig kunnen zijn voor Assad en vrienden, nou dan ruim je deze nu alvast. zo heeft de Baath partij altijd al gehandeld.

    -maar ja, jij ziet Putin liever als redder van alle minderheden.

 3. cmsuijkerbuijk

  In zekere zin vind ik dit wel leuk. Normaal gesproken waarschuwen de VS anderen altijd om iets niet te doen, want anders….!. Nu krijgt Obraakma de wacht aangezegd door Putin! Mooi!

 4. WWW

  Niet de stad Homs, maar de provincie Homs. Daarnaast bombardeerden ze ook in de provincie Latakia en in Hama.
  De terroristen in Latakia en Hama werken samen met Al-Qaida en hebben dezelfde ideologie dus een legitiem doelwit. De terroristen in de provincie Homs zijn ook extremistisch, alleen iets minder extreem dan al-qaida maar daarom niet minder erg.

  1. toetssteen

   @WWW
   Yep, een heel tactische aanval.

 5. V.K.

  -@Suijkerbuijk,

  -Denk dat die Russische bombardementen het antwoord is van Putin aan Obama betreffende de laatste ontmoeting waar uiteraard werd gesproken over de verdeling van Syrië. Na ja, het lijkt erop dat de USA samen met Turkije zich mogen gaan bemoeien met Koerdisch gebied.

  1. toetssteen

   @VK
   Huh? Wat hebben de VS in vredesnaam te zoeken in het Midden Ooosten? Grenst dat aan hun territorium oid?
   Denk eens even na! Wat heeft een ander land over de grens te doen? Koerdisch gebied…., hier moet je een lolly?

   1. Anna

    toetssteen. Grote oliemaatschappijen zoals Chevron willen hele gebieden beheersen. VS kan zichzelf bedruipen met olie en gas (schaliegas). Enorme overschot moet richting Europa. Men wil nu heel Europa veroveren en de Russen buitensluiten. Assad inwisselen voor een slaaf van de Amerikanen. De Russen zijn niet gek.

   2. Anna

    Toetssteen. Voor oliemaatschappijen is het dringen geblazen. Schel heeft een groot project in Qatar dat werd beraamd op 6,5 biljoen dollar afgezegd. De grondstoffen van Qatar (pijpleidingen) moeten via Saoedi-Arabië richting Syrië en dat mag wat doden kosten. Homs is groot industriegebied en doorvoer richting Europa.

  2. Anna

   V.K. Zou het niet zo zijn dat de extremisten, terroristen, islamisten, IS te veel gebied veroveren dat heel belangrijk is voor de grondstoffen, pijpleidingen en doorvoer? De terroristen zaten ook achter de gifgasaanval.

 6. Niek Verheyen

  Eindelijk worden deze ‘clubs’ aangepakt. Dit brengt de VS, Turkije en SA in een zeer moeilijk parket want zij zijn het die deze bendes al jaren bewapenen. De tijd van ‘pretending’ is voor opper-misleider Obama voorbij. Je hoort zijn knarsetanden tot in Europa.

  Het spel is op de wagen.

  1. toetssteen

   @Niek
   Is dan reuze slim als ze net zelf ja hebben gezegd. Blijkbaar hadden ze niet verwacht dat Rusland tactisch te werk zou gaan.
   Buiten dat, Assad is gekozen en verkozen, dus hij heeft het volste recht om een ander land om steun te vragen.
   Wat agressie is is dat wat de VS herhaalde malen hebben laten zien.

  2. Anna

   Niek Verhyen. Dat was gisteren vandaag is het weer anders.

 7. Ni28

  Putin vecht zijn eigen oorlog in Syrië om zijn invloed daar niet te verliezen. Dat is zijn enige reden. Hij hoopt hiermee het Westen voor zich te winnen en het is een afleidingmanoeuvre om de Krim en Oekraïense debacle te doen vergeten. Voor Nederland komt het goed uit want de munitie is nagenoeg op en het wordt weer pang, pang roepen!

 8. Nicky

  @Paul, dank je wel; dit artikel heeft nog een beetje volwassen nieuwswaarde.

  Want WAAR zijn de waardevolle, niet-heikneuterige, niet-Libelle achtige onderwerpen eigenlijk gebleven?!
  Ik zie ze niet in de eerste tien topics van vandaag!

  Als vijf van de tien eerste topics over bijv waardevollen. recente onderwerpen gingen,
  zoals de EU, ‘vluchtelingen’, Geenstijl, PVV (kies maar uit!) was het nog nuttig om DDS weer eens te bezoeken!

 9. Nicky

  Dan maar hier plaatsen, als dit het enige van de eerste tien topics is wat nog wordt gelezen betr. recent nieuws…

  Geenpeil over de moslim gelukszoekers:
  “Zelfde geldt voor Hollandse kaas (stremsel) en voor de Hollandse slager (slagersmessen waarmee ook varkenslapjes worden uitgebeend). Voor moslims en dus ook voor asielzoekende moslims zijn in een rijke omgeving niet alleen alle bakkers, slagers en zuivelwinkels taboe maar bijvoorbeeld ook alle horeca (alcohol; haram keuken) en kappers (borstels met haar van wild zwijn; ‘haram’ gels en shampoos) en krantenkiosken (de porno achter in de zaak). Je zwerft door je via het COA toegewezen wijk, maar je kunt er als moslim geen deelgenoot worden.”

  “Oké, oké, punt gemaakt. Maar als hier toch wel 1 ding duidelijk uit wordt, is dat moslims door hun rigide en regressieve cultuur eigenlijk nergens anders thuis lijken te horen dan tussen andere moslims. Kunnen die lui niet gewoon een keer ontspannen?”

 10. Nicky

  @Paul, nogmaals. Je trekt je helemaal niets aan van het publiek hier. Alweer totaal lege topics over huwelijksaanzoeken en die hardnekkige Kim alwéér!?

  Wat HEB je toch – samen met Tim – met dit ouwe vrouwen gebep?

  Er is echt veel belangrijker ander nieuws, toch?

 11. Gielah

  Die tsunami van artikelen, die geen hónd leest
  ( laat staan een redelijk intelligent mens) zal wel weer iets met geld te maken hebben.
  Alle shit heeft altijd met geld te maken.

  Intussen kwam ik net een opmerking tegen op een andere site, inhoudende dat DDS iets van nóg mindere kwaliteit dan de Libelle is geworden.

  En dat vind ik dan vervelend…. ja.
  Nérgens voor nodig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.