Scott Walker, ooit favoriet voor de Republikeinse nominatie, zit ernstig in de problemen

Maanden geleden werd Wisconsin gouverneur Scott Walker gezien als één van de grote favorieten om de officiële Republikeinse presidentskandidaat te worden. Nu ziet de wereld er heel anders voor hem uit.

Scott Walker is één van de meest populaire en succesvolle Republikeinse gouverneurs in Amerika. Hij heeft verschillende verkiezingen gewonnen in Wisconsin, van oudsher een Democratische staat, heeft de machtige vakbonden verslagen, en wordt gezien als een echte conservatieve held.

Geen wonder dus dat hij enkele maanden geleden nog gezien werd als één van de grote favorieten voor de Republikeinse presidentsnominatie. Veel mensen dachten dat de race weleens kon uitmonden in een strijd tussen hem en Jeb Bush. In dat geval zou de conservatieve stem vrijwel zeker naar Walker gaan, wat hem weleens de overwinning zou kunnen opleveren.

Daar komt bij dat Republikeinse kiezers historisch gezien een voorkeur hebben voor gouverneurs boven zakelijke outsiders en senatoren. Walker past perfect in dat beeld.

Toch lijkt het tegengestelde te gebeuren. De gouverneur doet het steeds slechter in de peilingen en valt erg tegen bij debatten. Hij staat landelijk nog maar op 3%. In Iowa, een staat waar hij eerder dit jaar nog ruimschoots leidde, is hij niets meer of minder dan een middenmoter. En dat in een veld van 15 of 16 kandidaten. Bepaald niet indrukwekkend.

De gevolgen van deze daling in de peilingen liegen er niet om: zijn campagneteam heeft het opgegeven om een grote landelijke organisatie op te zetten. In plaats daarvan concentreren ze zich volledig op vroege staten (waar er vroeg voorverkiezingen worden gehouden), te weten Iowa (de eerste staat) en South Carolina (de derde staat). De beslissing om dit te doen is gemaakt uit pure armoede: hij heeft gewoon geen geld meer. 

Walker heeft zelfs speeches afgezegd die hij zou geven in Michigan en Californië.

De gouverneur concentreert zich nu dus volledig op, met name, Iowa. Als hij daar de komende weken een maanden niet stijgt in de peilingen – volgens sommige peilingen staat hij daar nu op de tiende plek, wat niet eens bijna goed genoeg is – en mee doet voor de overwinning lijkt het aannemelijk dat hij zijn campagne nog voor de start van de voorverkiezingen zal beëindigen. En dat zal voor veel waarnemers een absolute schok zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.