Alweer aanslagen in Israël: Twee soldaten zwaargewond

Één dader is neergeschoten, de ander gearresteerd.

Het geweld in Israël duurt nog steeds voort. Sinds begin deze maand gaat Israël gebukt onder een golf van aanslagen op Israëlische burgers en soldaten door Palestijnse terroristische groeperingen. Het begon met een aanslag op 1 oktober waarbij twee ouders werden doodgeschoten door Hamasterroristen, hun kinderen overleefden de aanval. Sindsdien vinden er dagelijks aanslagen plaats, met name steekpartijen. Deze worden niet alleen gepleegd in de Westelijke Jordaanoever, maar ook in steden als Jeruzalem en Tel Aviv. De afgelopen weken zijn er al 10 Israëli’s omgekomen en meer dan honderd gewond geraakt.

Vanochtend was het weer zover. Bij de plaats Silwad werd een Israëlische politieagent aangereden door een auto, en raakte daarbij lichtgewond. In de middag vond er weer een aanslag plaats: In de plaats Geva Binyamin, vlakbij Jeruzalem, werden twee Israëlische soldaten neergestoken door twee Palestijnse terroristen. Één van de terroristen werd doodgeschoten door de soldaten, de ander is gearresteerd. De twee Israëlische soldaten zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Het steekwapen. Foto: Binyamin Sadeh Group
Het steekwapen. Foto: Binyamin Sadeh Group

Afgelopen nacht heeft het Israëlische leger een grootschalige actie uitgevoerd tegen terrorismeverdachten. Hierbij werden 47 Palestijnse verdachten opgepakt in de Westelijke Jordaanoever, waaronder 16 leden van Hamas. Meer dan 20 van de 47 worden ervan verdacht dat ze zelf hebben deelgenomen aan terreuraanslagen en gewelddadige rellen.

Ondanks de veiligheidsmaatregelen van Israël, die onder meer extra verkeerscontroles behelzen en dus deze arrestaties, lijkt er geen einde te komen aan de aanslagen. De reden daarvoor is dat steekpartijen zeer makkelijk zijn voor te bereiden en uit te voeren – het enige wat een terrorist nodig heeft, is een mes of een ander scherp voorwerp. Ook gaat er weinig planning aan de aanslagen vooraf, het zijn met name individuen die zelf besluiten om een aanslag te plegen, daarbij geïnspireerd door propaganda van de Palestijnse televisie en van terreurbewegingen als Hamas.

Daarbij komt dat de aanslagen niet alleen worden gepleegd door Palestijnse inwoners van de Westelijke Jordaanoever. Ook Arabische Israëli’s die een Israëlisch paspoort hebben en in Israëlische steden wonen, plegen aanslagen. Het is dus zeer moeilijk om de terreurgolf een halt toe te roepen. Premier Netanyahu heeft president Abbas van de Palestijnse Autoriteit opgeroepen om te stoppen met het ophitsen van geweld tegen Israëli’s in de hoop het geweld in te dammen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Terzo

  Israël moet eens wat zwaarder aan gaan zetten in het bestrijden van die Palestijnse terreur, dit slappe verweer zorgt slechts voor meer terreur komende van de Palestijnen.

 2. Likoednl

  De reden is dat Palestijnse kinderen al jong worden gehersenspoeld dat ze naar het islamitisch paradijs gaan als zij Joden doden. Wie wil dat niet?

  http://likud.nl/2015/10/wat-wil-jij-worden-als-je-groot-bent-ingenieur-dan-kan-ik-joden-opblazen

  1. Spleen

   Die Palestijnen zijn een behoorlijk narrig over het feit dat de Israëliërs hun land bezetten en ze doen hetzelfde als wat de meer moedige Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog deden, zich verzetten tegen de Duitsers. Het valt op dat ze dat zelden in redelijk overleg doen maar de neiging hebben geweld toe te passen. Misschien omdat redelijk overleg weinig oplevert. Wie zal het zeggen?

   1. Floris

    Simon Huttenstein smijt er maar weer eens een Godwinnetje tegenaan.

    Zeg Siem, heb je het op een akkoordje gegooid met de redactie of zitten ze te slapen?

 3. Pjotter

  Die moedige Nederlanders van Sleen zouden ook nu weer op de bres staan, zij zouden nu al warmlopen.

 4. Pjotter

  Correctie: Spleen

 5. Ali Yas

  Het vervelende van de toestand in Israël nu is dat de daders Arabieren zijn die zich vrij door Israël kunnen bewegen. Het hek helpt daar niet tegen.

  Joodse Israëli’s moeten zich nu beheersen om op hun beurt geen willekeurige racistische moorden te plegen. Dat kan niet lang goed gaan. Ik zie de krantenkoppen in het Westen al voor me.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.