Haar man krijgt te horen dat hij een ziekte heeft die vrouwen normaal gesproken krijgen. Drie jaar later is zij het bokje

Sinds Gerard en Meg Campion vele jaren geleden “ja, dat beloof ik” tegen elkaar zeiden hebben ze hun hele leven en alles daarin met elkaar gedeeld: inclusief borstkanker.

Het stel uit Connecticut vertelt aan ABC News dat het allemaal in 2006 begon. Gerard vond toen een kleine bobbel op zijn borst. Verontrust ging hij naar de dokter. Enige tijd later kreeg hij te horen wat het was: borstkanker, een ziekte die vrouwen normaal gesproken krijgen.

Meg legt uit:

“Mijn eerste reactie was, ‘dit hoor ik te krijgen, niet hij’.”

Maar helaas: hij had het toch echt.

Gelukkig waren er manieren om deze ziekte te bestrijden. Gerard onderging een operatie en chemotherapie. Wat ze echter niet wisten was dat Meg er drie jaar later ook aan zou moeten geloven.

Gerards vrouw legt uit dat ze rustig en kalm bleef toen ze zelf ziek werd:

“We wilden de ander niet ongerust maken. We zorgden er allebei voor dat we onze emoties in de hand hielden. Ik wilde niet dat hij zich zorgen zou maken om mij.”

In 2011 dachten de Campions dat ze het overleefd hadden; dat het ergste achter de rug was. Toen kregen ze echter te horen dat de ziekte terug was gekomen bij Gerard, en dit keer in een versie die in zijn botten zat en ongeneeslijk was. Meg zegt dat het nieuws haar en haar gezin zwaar viel:

“Mensen vragen ons, ‘voor wie is het zwaarder?’ Wij antwoorden altijd dat het zwaarder is voor de partner. De partner probeert namelijk altijd de sterkste van de twee te zijn.”

Hoewel Gerard ziek is laat hij de kanker hem er niet onder krijgen. Hij blijft op een bijzonder actieve manier leven. Zo spreekt hij regelmatig bij Rotary Club-bijeenkomsten… én is hij één van de belangrijkste mannen achter “borstkanker bij mannen bewustzijnsweek.” Deze week is nu: in de derde week van de maand oktober. De bedoeling is om mannen te leren dat ook zij borstkanker kunnen krijgen. Meg legt uit:

“80 procent van de mannen weet niet dat zij ook borstkanker kunnen krijgen. We hopen dat, door actief te zijn in deze week, we ervoor kunnen zorgen dat in ieder geval één echtgenoot of vader gered wordt.”

Gerard is niet van plan om rustig ten onder te gaan. Hij gebruikt zijn verhaal om anderen te informeren over de gevaren van borstkanker én om fondsen te werven voor kankerbestrijding. Hij doet dat elke dag met zijn vrouw Meg aan zijn zijde: de vrouw die hem al decennialang steunt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.