Leider Khorasan-groep gedood door Amerika

Sanafi al-Nasr, de leider van de terroristische organisatie die bekend staat als Khorasan, is uit de weg geruimd door de Amerikanen. Dat laat het Pentagon vandaag weten.

Al-Nasr was niet alleen de leider van Khorasan, maar ook verantwoordelijk voor het rekruteren van nieuwe strijders van nieuwe strijders in Pakistan én hun reis naar Syrië, die via Turkije liep (en loopt).

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat Al-Nasr “een doorgewinterde jihadist was” die “die strijders rekruteerde en geld ophaalde voor Al-Qaeda.”

Want ja, hoewel Amerika Khorasan bijna als een soort van nieuwe terroristische organisatie behandelt is dat allerminst het geval. De groep is gewoon een afdeling – of tak – van Al Qaeda. Feitelijk is het dus geen nieuwe groep, maar een benaming van een groep in een al decennia bestaande organisatie: de terroristische organisatie opgezet door Osama bin Laden, de Saoediër die enkele jaren geleden ook uit al uit de weg werd geruimd door de Amerikanen.

Al-Nasr werd uitgeschakeld door een drone-aanval in Syrië. Hij is het vijfde hooggeplaatste lid van Khorasan dat er de afgelopen maanden aan heeft moeten geloven, wat eens temeer duidelijk maakt dat Amerika deze afdeling van Al Qaeda als bijzonder gevaarlijk beschouwt en diens leiders ten koste van alles willen uitschakelen. De New York Times legt uit wat daar de reden van is:

Even as the United States has shifted its main counterterrorism focus to the Islamic State from Al Qaeda, intelligence officials say the Khorasan Group has emerged as the cell in Syria that may be the most intent on, and capable of, striking the United States or its Western allies with an organized terrorist attack.

Met andere woorden, deze tak van Al Qaeda wil niet alleen aanslagen plegen in het Westen, maar is daar waarschijnlijk ook nog eens toe in staat.

Dat denkt Amerika tenminste. Nu Al-Nasr ook uit de weg is geruimd is dat risico ongetwijfeld enigszins afgenomen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. loritta

    Opgeruimd staat netjes!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.