Nieuwe trend: zonnepanelen huren

Zonnepanelen op je dak, zónder investering? Jazeker! In Amerika zijn er al langere tijd veel meer mensen die zonnepanelen huren dan kopen, maar deze trend dringt nu ook door in Nederland. Interesse om zonnepanelen te huren? Lees hier waar je op moet letten!

Hoe werkt zonnepanelen huren?

In tegenstelling tot wanneer je zonnepanelen koopt, ben je bij huur niet daadwerkelijk eigenaar van je zonnepanelen – dat is namelijk het bedrijf waarvan je de zonnepanelen huurt. Je gaat een huurcontract aan voor een bepaalde periode. Tijdens deze periode betaal je iedere maand een bepaald huurbedrag, dat doorgaans lager ligt dan je huidige energiekosten. Zo begin je direct te besparen, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Na de huurperiode is het bij sommige partijen mogelijk om de zonnepanelen over te nemen, zodat je eigenaar wordt van het zonnestroomsysteem.

Aandachtspunten bij het vergelijken

Is je interesse in zonnepanelen huren gewekt? Hieronder zie je een aantal aandachtspunten als je je gaat oriënteren op het aanbod.

 

Lengte van het huurcontract

De lengte van de huurcontracten kunnen van elkaar verschillen. De looptijd van een huurcontract voor zonnepanelen varieert tussen de 10 en 17 jaar.

Huurbedrag: vast of variabel?

Kies je voor zonnepanelen huren, dan komt daar natuurlijk een bepaald huurbedrag bij kijken. Hoe hoog het huurbedrag is, hangt af van een aantal factoren, waaronder de looptijd van het huurcontract en het totale vermogen van je zonnestroomsysteem. De hoogte van het huurbedrag ligt soms gedurende de gehele periode vast, maar andere keren wordt er gewerkt met een variabel huurbedrag (bijvoorbeeld omdat er ieder jaar inflatiecorrectie wordt toegepast).

Na de huurperiode: overname of niet?

Bij sommige aanbieders is het mogelijk om de zonnepanelen na afloop van de huurperiode over te nemen, terwijl andere bedrijven deze mogelijkheid niet kennen. Ook is het verstandig om helder te hebben wat het eventuele overnamebedrag is.

Appels met appels vergelijken

Zoals met wel meer dingen kan het ingewikkeld zijn om appels met appels te vergelijken. Ieder bedrijf dat zonnepanelen te huur aanbiedt, gebruikt z’n eigen terminologie en heeft z’n eigen voorwaarden. Om het aanbod echt naast elkaar te kunnen leggen, moet je kijken naar de besparing op de lange termijn. Zonnepanelen gaan namelijk wel 30 jaar mee! Bereken daarom je de kosten en opbrengsten over een periode van 30 jaar.

Kosten

De eerste 10 tot 17 jaar betaal je een maandelijkse huur. Na de huurperiode kan je de zonnepanelen in de meeste gevallen overnemen voor een klein bedrag. Bovendien moet je de omvormer op een gegeven moment vervangen, meestal rond het 15e jaar.

Opbrengsten

Vaak kost het huren van zonnepanelen ongeveer net zoveel of iets minder dan het maandelijkse voorschotbedrag wat je naar je energieleverancier overmaakt. Je bespaart dus direct al op je energiekosten. Na afloop van de huurperiode neemt je besparing alleen maar verder op, omdat je dan ook geen huur meer hoeft te betalen. Verspreid over 30 jaar kan de totale besparing oplopen tot enkele duizenden euro’s!

Zonnepanelen huren is voor heel veel mensen interessant, zeker voor degenen die wel graag een duurzame stap willen zetten maar geen geld willen investeren in een zonnestroomsysteem. Het is zeker de moeite waard om het aanbod met bijbehorende voorwaarden goed te vergelijken, zodat je zeker bent van je keuze!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. Gerben

    Zonnepanelen hebben nu voor particulieren een terugverdientijd van een jaar of 7. Bij huren betaal je 17 jaar lang en dan ben je nog geen eigenaar. Je kan het geld beter zelf ergens lenen; van een kennis, via een energiefonds, of anders via crowdfunding.

  2. Ali Yas

    “Zonnepanelen gaan namelijk wel 30 jaar mee! Bereken daarom je de kosten en opbrengsten over een periode van 30 jaar.”

    Succes daarmee. Ten eerste neemt het rendement van zonnepanelen en daarmee de opbrengst voortdurend af. Bovendien zal de prijs voor elektriciteit op zonnige dagen flink dalen. De enige partij die hier gegarandeerd munt uit slaat is de verhuurder.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.