Oud-CDA-leider Willem Aantjes (92) is overleden

Een markant politicus heeft het leven gelaten vandaag.

Voormalig fractievoorzitter van het CDA (en één van diens voorgangers – de ARP) is vandaag overleden. Dat bericht De Volkskrant. Aantjes had minister kunnen worden, maar weigerde die functie:

In zijn eerste politieke jaren was Aantjes actief bij de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en in 1972 werd hij fractievoorzitter. Vanuit deze functie was hij betrokken bij de oprichting van het CDA, een samenwerking tussen de ARP, de CHU en de KVP.

In 1967 werd Aantjes benaderd voor het ministerschap op Volkshuisvesting. Hij bedankte hiervoor, formeel om gezondheidsredenen.

Toch heeft hij z’n stempel op de politiek gedrukt door de succesvolle samenvoeging van de componenten van het CDA in de begindagen te begeleiden. In 1978 kwam er echter een grote klap, waar de politieke carrière van de christendemocraat nooit van hersteld is: een rapport deelde mee dat Aantjes in de Tweede Wereldoorlog lid was geweest van de Waffen-SS. Later bleek dat onjuist, en werd dat bijgesteld naar de Germaanse SS. Dit werd als minder erg gezien, maar Aantjes heeft tijdens zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer nooit met één woord over zijn bezigheden in de oorlog gesproken.

Verder heeft Willem Aantjes zich – ondanks zijn roemloze aftocht – nog lang met de Nederlandse politiek bemoeid nadat hij eind jaren ’70 het veld gedwongen moest ruimen. Op het social medium Twitter liet hij tot op hoge leeftijd nog weten wat hij van zaken vond. De laatste grote twittergedachte die hij stuurde, dateert van 1 oktober. De christelijke ex-politicus vraagt zich daarin hardop af of de Tweede Kamer wellicht niet vaker een voorzittersverkiezing zou moeten hebben:

https://twitter.com/WillemAantjes/status/649628625256509440

Maar zijn echte laatste tweet was een dankbetuiging, aan iemand die hem op zijn vergevorderde leeftijd toch nog iets nieuws wist te leren:

https://twitter.com/WillemAantjes/status/649870513641267200

Willem Aantjes is 92 jaar geworden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Terzo

  Onbegrijpelijk dat die vent in ’45 niet tegen de muur is gezet wegens landverraad.

  1. Anneke

   Het ligt iets genuanceerder. Neem de moeite, zoek wat over deze man op.

   1. Terzo

    Hoezo, is hij niet in oorlogstijd in vreemde krijgsdienst getreden (SS)?

    1. halo1

     Dat was een noodsprong om vrij te komen hoor…u bent wel erg intolerant!

   2. Spleen

    Op nuance zit tegenwoordig niemand meer te wachten. We ledigen onze onderbuik omdat het oplucht: donder op vuile hier met je nuance.

    Lekker.

 2. Wachteres

  http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/het-drama-van-aantjes-13201113.html

  Het drama van Aantjes

  DEN HAAG – De donderdag overleden oud-politicus Willem Aantjes (92) gaf in 1978 toe aan Nieuwsblad van het Noorden dat hij zich in 1944 uit vrije wil gemeld had bij de Germaanse SS. Daarna volgde de meest dramatische val uit de politieke geschiedenis.

  Daags erna kondigde Aantjes in een emotionele persconferentie zijn vertrek uit de politiek aan. Hij erkende dat hij zijn ‘oorlogsverleden’ altijd had verdoezeld, maar beklemtoonde ook dat De Jong de soep veel te heet had opgediend. Een later onderzoek door drie onafhankelijke deskundigen gaf hem gelijk. Als tewerkgestelde in Duitsland had Aantjes zich aangemeld bij de Nederlandse, niet-militaire Germaanse SS. Zo hoopte hij in Hoogeveen te belanden. Maar daar eenmaal aangekomen moest hij als aspirant SS’er een verklaring tekenen en een uniform aantrekken. Dat ging Aantjes echter te ver. Hij weigerde en werd als gevangene overgebracht naar het beruchte strafkamp Port Natal in Assen.

 3. Pimsch

  Inderdaad Wachteres, het moddergooien kwam sommige politici goed uit.
  Aantjes was nooit een landverrader.
  Snel is het oordeel der dwazen als “terzo”.
  Intussen is er veel gebeurd. Toendertijd was het 1978 en nu is het 2015.
  Landverraad aan Brussel en volksverraad door de meeste EU-landen zijn de norm geworden voor fatsoenlijk beleid.
  Met o.a. dank aan het fatsoenlijke en rechtvaardige Cultureel Marxisme dat is binnengeslopen in werkelijk alle instituten. Van ouders, scholen en kerken tot de vele omroepen, de kunst en politieke partijen.
  Velen beseffen niet eens dat ze cultureel marxistisch zijn opgevoed.
  De beste leugenaars zijn zij die niet weten dat ze liegen.

 4. Seneca

  Hij was fout en is altijd fout gebleven. Achteraf geklets in de ruimte dat hij zijn ‘werk’ in NL wilde verrichten ipv in Duitsland. Eveneens las ik dat hij ‘met opgeheven hoofd’ het veld ruimde en voorzitter van de kampeerraad werd. Ook ik zou met ‘opgeheven hoofd’ het veld ruimen als mij een salaris van 100.000,00 gulden (!!!) per jaar werd toegezegd.
  Nu hij is overleden – ik hoop dat een milde God hem oordeelt – was er geen beter mens of politicus dan deze Aantjes. Even een teiltje halen….

  1. loritta

   Een hele juiste conclusie!

 5. Impon de Rabilia

  Tim Engelbart is niet goed geïnformeerd; Aantjes was wel degelijk lid van de Waffen-SS. De zogenaamde “Germaanse SS” heeft nooit bestaan en is een verzinsel. Het was wél zo, dat de in de bezette West-Europese landen gerekruteerde SS-verbanden door de nazi’s uit propagandaoverwegingen “die Germanische Legionen der SS” werden genoemd (zie o.m. Philip Buss & Andrew Mollo: “Hitler’s Germanic Legions”, ISBN 0 354 01110 3). Ook lag het in de bedoeling, dat SS-ers na hun pensionering tot een civiele organisatie, die “Germanische SS” werd genoemd, toe zouden treden. Deze is evenwel nooit van de grond gekomen. Let wel: ik neem het Aantjes geenszins kwalijk, dat hij indertijd – op negentienjarige leeftijd – tot deze stap heeft besloten. Toen koningin Wilhelmina in de meidagen van ’40 deserteerde – want dat deed zij natuurlijk – gaf zij daarmee de achtergelaten burgerij in feite te kennen: “Weet je wat? Zoek het maar uit”. Dat hebben de mensen gedaan. De een op de ene, de ander op een andere, en Aantjes op zíjn manier.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.