Palestijnse stenengooiers gearresteerd door undercoveragenten

Geen categorieokt 09 2015, 10:22
Dat hadden ze niet verwacht.
Afgelopen week laait het geweld van Palestijnen tegen Israëlische burgers en het Israëlische leger weer op. Vooral het aantal steekpartijen neemt toe. Gisteren werden er acht Israëli's neergestoken door Palestijnse terroristen. Dat gebeurde in verschillende steden in het hele land.
Ook gooien honderden Palestijnen stenen naar soldaten van het Israëlische leger. Dit gebeurt met name bij plaatsen als Bethlehem en Hebron. De escalatie van de afgelopen week noodzaakt de Israëlische regering om creatieve maatregelen te nemen om het geweld in te dammen.
Één van die maatregelen is te zien in deze video. Een groep Palestijnse stenengooiers denkt dat ze met alleen gelijkgestemden zijn, en gooit stenen naar Israëlische soldaten. Maar dan gebeurt er iets waar ze niet op hadden gerekend.
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/10/‫المستعربين-في-البيرة-حاجز-الإرتباط-٧-١٠-٢٠١٥-1080i50-H264-10M‬‎-360p1.mp4"][/video]
Enkele van hun kameraden blijken geen Palestijnse terroristen te zijn, maar vermomde Israëlische soldaten. Ze stonden al een halfuur in de stenengooiende menigte om te observeren wie van de Palestijnen stenen gooide of zich aan andere strafbare feiten schuldig maakte. In de video is te zien hoe ze snel hun wapens trekken en een aantal relschoppers inrekenen.
Peter Lerner, de woordvoerder van het Israëlische leger, bevestigde de arrestaties op Twitter
https://twitter.com/LTCPeterLerner/status/651849799818416128?ref_src=twsrc%5Etfw
De undercoversoldaten maken deel uit van de Duvdevan-eenheid. Deze elite-eenheid traint soldaten om zich te vermommen als Palestijnen, en ook leren de soldaten van de eenheid vloeiend Arabisch spreken. Op die manier kunnen potentiële stenengooiers worden afgeschrikt, en actieve terroristen worden opgepakt.
De Palestijnse Autoriteit weigert om de toenemende steekpartijen en stenengooi-acties te veroordelen. Voor een aanslag vorige week, waarbij twee Israëlische ouders werden gedood, heeft de Fatah-partij van president Abbas zelfs de verantwoordelijkheid opgeëist.
Volgens sommige analisten zou de houding van de Palestijnse Autoriteit erop duiden dat het Palestijnse leiderschap bewust probeert om aan te sturen op een derde intifadah, een gewapende volksopstand. Ook Abbas' uitspraak bij de VN dat de Palestijnen zich niet langer gebonden beschouwen aan de vredesakkoorden van Oslo, zou hierop wijzen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten