Tijdens een busrit werd ze betast door een vreemde. Toen kwam een dappere held in actie. Maar wie was deze held?

Een doctoraalstudent en documentairemaakster die normaal bijzonder bijdehand is wist onlangs niet wat ze moest zeggen toen een vreemde haar tijdens een busrit ineens begon te betasten; hij kneep in haar kont.

Screen Shot 2015-10-20 at 12.43.28

Je kunt je er iets bij voorstellen dat Kaitlyn Regehr niet wist wat ze moest zeggen. Zoiets overkomt je immers niet elke dag – gelukkig maar. Daar komt bij dat het bijzonder zorgwekkend is; je voelt je als vrouw niet veilig meer. Iemand pakt je zomaar bij je kont. Wat kun je dan doen?

Zoals onze eigen Tim Engelbart vorige week berichtte, gebeurde er toen gelukkig iets. Een “donkere, lange en dappere man” zag namelijk wat er gebeurde, schreef Kaitlyn op Facebook, en greep in. Hij confronteerde de misbruiker met zijn actie en nam het op voor de arme Kaitlyn. Zij legde uit:

“Je zei tegen de man, ‘Ze kon jouw zus zijn, ze is waarschijnlijk de zus van een ander.’ Op die manier maakte je een méns van me, niet een object. Ook zorgde je ervoor dat het duidelijk werd dat we een gemeenschap vormen met elkaar.”

Omdat ze zo dankbaar was wil Kaitlyn de man graag persoonlijk bedanken, maar daarvoor moest ze wel weten wie hij was. Daarom was ze naar hem op zoek. Ze hoopte dan ook dat hij haar Facebook-post – waarin ze een bord vasthoudt met “dank je!” – zou lezen.

Screen Shot 2015-10-20 at 12.47.38

Hoewel de anonieme held nog altijd anoniem was toen Kaitlyn deze foto op Facebook plaatste hoopten Facebook- en Twitter-gebruikers daar verandering in te brengen. Ze verspreidden Kaitlyns boodschap massaal in een poging om hem te vinden… en hem vervolgens te belonen.

https://twitter.com/LT14GJC/status/652474533635559424

Een vrouwelijke Twitteraar schreef:

Uiteindelijk zochten maar liefst meer dan 85.000 mensen mee. Iedereen wilde de anonieme held bedanken en hem publiekelijk de eer geven die hij verdiende.

Screen Shot 2015-10-20 at 13.57.51

En dat werkte. Enkele dagen geleden werd namelijk bekend dat de held geïdentificeerd was: Firat Ozcelik, duidelijk een Londenaar met een Turkse achtergrond. In de tussentijd hebben Firat en Kaitlyn elkaar voor een tweede keer ontmoet, ditmaal zodat Kaitlyn haar ridder op het witte paard – of, beter gezegd: in de bus – persoonlijk kon bedanken voor zijn geweldige actie.

De moraal van dit verhaal? Doe altijd je best om een ander te helpen – zeker als het om een vrouw gaat die lastiggevallen wordt in haar eigen stad. Seksueel misbruik zorgt er namelijk voor dat een vrouw zich niet langer veilig voelt in haar eigen woonwijk. Door het voor haar op te nemen bewijs je dat je wel degelijk om haar geeft én dat ze zich nergens zorgen om hoeft te maken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Mart

    Tja..je kunt natuurlijk ff flink je ellebogen achteruit stoten..dat zal bèst helpen en voor tumult zorgen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.