Zie jij in deze tekening een kind? Dan is er misschien iets met je aan de hand

Wat je ziet in de afbeelding, zegt iets over je aanleg voor psychoses en hallucinaties.

Wat zie je in bovenstaande afbeelding? Een vreemde zwart-witte vlek, of zie je er een realistische afbeelding in? De meeste mensen zullen er niets in zien, maar kijk dan eens naar de volgende afbeelding:

media_xll_8068424

De foto van een jongetje dat een puzzel maakt, is omgezet naar een zwart-wittekening. Zie je het nu wel? Mogelijk is dat slecht nieuws, onderzoekers van de universiteit van Cambridge hebben namelijk ontdekt dat er een verband is tussen het hebben van hallucinaties en psychoses, en het herkennen van een realistische afbeelding in de zwart-wittekening.

De onderzoekers lieten twee testgroepen naar de afbeelding kijken. De ene groep bestond uit gezonde mensen. De tweede groep bestond uit mensen met een grotere neiging tot psychoses. Wat bleek? De laatste groep zag veel vaker het spelende kind in de zwart-witafbeelding. De gezonde groep zag veel vaker een abstracte vlek.

Zag je het kind in de afbeelding? Dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Volgens de onderzoekers betekent het dat je brein interpretaties maakt om je omgeving beter te begrijpen. De hersenen voorspellen als het ware welke ervaring er wordt verwacht, en vult de ontbrekende plekken in.

Ook betekent het niet per se dat je mentaal niet in orde bent. Het duidt op een wat hogere neiging voor psychoses en hallucinaties, maar dat maakt op zich niet zoveel uit. Bovendien, zo stellen de wetenschappers, hallucineren de meeste mensen weleens, bijvoorbeeld als ze net wakker worden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. toetssteen

    Ik zie er hooguit een koe in, maar dan volgens het kubisme. En dat kon ik al niet plaatsen.

  2. Beukman

    Ik zie duidelijk een Zwarte Piet. Ben ik nu een racist, dokter?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.