Diederik Samsom verdacht van lekken uit Commissie Stiekem

Geen categorienov 12 2015, 9:00
Diederik Samsom kon weleens ernstig in de problemen zitten. Volgens Nu.nl wordt hij er namelijk van verdacht gelekt te hebben uit de Commissie Stiekem.
Samsom wordt gezien als het mogelijke lek omdat hij - anders dan de meeste andere fractievoorzitters - een motief had om te lekken. Hij wilde PvdA-minister Plasterk immers beschermen toen die er door de Tweede Kamer van beschuldigd werd het parlement onjuist en onvolledig geïnformeerd te hebben over de tappraktijken van onze inlichtingendienst en hun relatie met de Amerikaanse NSA.
Hoewel de minister publiekelijk inderdaad belangrijke informatie voor zich hield bleek de informatie in kwestie achter gesloten deuren al wel te zijn gedeeld met de fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer. Feitelijk waren ze er dus wel degelijk van op de hoogte. Geen wonder dus dat Samsom woedend werd toen D66-leider Alexander Pechtold een motie van wantrouwen tegen Plasterk steunde.
Het goede nieuws voor Samsom? Vandaag werd bekend dat het OM na anderhalf jaar tot de conclusie gekomen is dat het niet bevoegd is om een beslissing te nemen over de vervolging van een Tweede Kamerlid. Daarom komt het presidium bij elkaar om deze zaak te bespreken: het presidium beslist.
Als er inderdaad vervolgd wordt - en het OM zegt ervan uit te gaan dat in ieder geval één fractieleider gelekt heeft (waarschijnlijk dus Samsom) - kon dat weleens het einde betekenen van de politieke carrière van de fractieleider in kwestie. Hij zal zich dan namelijk moeten verantwoorden voor de Hoge Raad; zeg maar dag met je handje tegen je leiderschapspositie.
Overigens heeft het OM laten weten dat er tenminste één fractieleider verdacht wordt van lekken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten