Europa en Griekenland sluiten nieuwe deal: totale kosten bedragen 12 miljard euro

Geen categorienov 17 2015, 17:00
De Griekse minister van Financiën Tsakalotos zegt dat hij en de Europese instanties een nieuwe deal met elkaar hebben gesloten. Door de deal kan Europa doorgaan met het verlenen van leningen aan Griekenland.

De afspraken zijn gemaakt met vertegenwoordigers van de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het IMF. Vrijdag moeten vertegenwoordigers van de eurolanden nog akkoord gaan, maar dat gaat volgens Tsakalotos lukken.

Volgens de NOS had er al een eerder pakket op tafel moeten liggen, maar dat werd onmogelijk gemaakt doordat er onenigheid was over "hoe om te gaan met belastingachterstanden en de onteigening van huiseigenaren die hun hypotheek niet meer betalen." De onderhandelende partijen hebben nu afgesproken dat gezinnen die onder de armoedegrens leven hun huis niet worden uitgezet, ook niet als ze de hypotheek niet langer kunnen aflossen. Daar komt bij dat mensen die iets meer verdienen drie jaar de tijd krijgen om hun schuld te herstructureren. Dat laatste moet natuurlijk gebeuren in samenwerking met de bank.
In ruil krijgt Griekenland 2 miljard euro aan noodleningen. Daarnaast krijgen Griekse banken nog eens 10 miljard euro om overeind te blijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten