Grote twijfels dna-bewijs in moordzaak Nicole van den Hurk

Nieuw onderzoek plaatst vraagtekens bij schuld hoofdverdachte van de moord op het 15-jarige meisje.

Jos de G. wordt op dit moment gezien als de hoofdverdachte in deze spraakmakende zaak. De oud-tbs’er zou het meisje in 1995 hebben verkracht en vermoord. Vorig jaar is hij opgepakt, nadat DNA-onderzoek hem als dader had aangewezen.

Er wordt nu echter getwijfeld aan dit onderzoek. Nadat de zaak jarenlang onopgelost bleef, werd in opdracht van het Openbaar Ministerie onderzoek gedaan naar het DNA in sperma dat destijds was gevonden op het lichaam van het slachtoffer. Dat onderzoek wees de G. aan als match met het materiaal. De advocaat van de G. vroeg echter om een contra-expertise. Dit betekent dat hetzelfde onderzoek opnieuw wordt uitgevoerd door een andere organisatie of bedrijf. De conclusie van dit tweede onderzoek rijmt echter niet met dat van het eerste: er zou geen perfecte match zijn met het DNA van de verdachte. Het noemt het “onwaarschijnlijk” dat het aangetroffen materiaal op het lichaam van Nicole daadwerkelijk van de verdachte is.

Dit is echter niet de enige ontwikkeling in de zaak deze week. Het was de bedoeling dat het Openbaar Ministerie de strafeis tegen de verdachte bekend zou maken. De uitspraak van deze eis is echter uitgesteld, doordat een mogelijke getuige zich meldde op het politiebureau. De man zou van de G. te horen hebben gekregen dat hij in de jaren ’90 een meisje zou hebben vermoord. Er is op basis van die informatie besloten dat er meer onderzoek nodig is voordat het OM zich alsnog uitspreekt over de straf die zij eist.

De verdachte spreekt overigens zelf niet tegen dat hij seks zou hebben gehad met het meisje. Hij verklaarde dat seks voor hem als “boodschappen doen in de supermarkt” is, en dat het voor hem “niets betekent”. Het zou dus kunnen dat hij contact heeft gehad met Nicole, maar “weet dit niet meer” naar eigen zeggen. Hij ontkent wel haar te hebben vermoord.

Het OM heeft aangegeven eerst onderzoek te willen doen naar beide ontwikkelingen. De zittingen worden tot die tijd waarschijnlijk uitgesteld.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.