Mega-operatie doet het doek vallen voor Europees jihadistisch terreurnetwerk

Geen categorienov 12 2015, 19:00
Bij een operatie van anti-terreureenheden in acht verschillende landen zijn vijftien mensen opgepakt.
De vijftien arrestanten zijn vermoedelijk lid van een Europees netwerk voor jihadisten. Het netwerk zou twee hoofddoelen hebben gehad. Ten eerste wilde het jihadisten recruteren voor zowel ISIS als Al-Qaida, twee terreurgroepen waarmee het netwerk banden onderhoudt. Ten tweede wilden ze diplomaten ontvoeren, waarschijnlijk voor losgeld dat gebruikt zou worden om terreur te financieren, in Europa en in het Midden-Oosten. Er zou al vijf jaar jacht zijn gemaakt op leden van het netwerk.
Het zou vooral actief zijn in Italië, waar het grootste aantal arrestaties is uitgevoerd: zeven. Naast de arrestaties in dat land zijn er nog vier in Groot-Brittannië, drie in Noorwegen en één in Finland in gevangenschap gesteld. Media in Italië melden echter dat twee mannen nog niet zijn aangehouden. Er zouden namelijk in totaal 17 arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd. Het is niet bekend of dit klopt en zo ja, hoezo deze twee verdachten nog in vrijheid verkeren.
Het brein achter dit netwerk zou Mullah Krekar zijn, een Iraakse Koerd. De meeste van de arrestanten van deze operatie waren ook Koerden. Krekar werd in Noorwegen aangehouden, dat hem overigens het liefste zou uitzetten. Dit is echter niet mogelijk, omdat de man gevaar zou kunnen lopen in zijn thuisland Irak, waar hij de doodstraf zou kunnen krijgen. De Noorse wet verbiedt in dat geval uitzetting. Hij heeft al meerdere keren in een Noorse gevangenis gezeten, onder andere vanwege links met terreurorganisaties.
Het was overigens niet lastig de man deze keer aan te houden: hij zit daar nog steeds in de gevangenis zijn tijd uit, deze keer voor het beledigen van een andere man van Koerdische afkomst. Verdere details over de operatie zijn niet bekend gemaakt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten