Mega-operatie doet het doek vallen voor Europees jihadistisch terreurnetwerk

Bij een operatie van anti-terreureenheden in acht verschillende landen zijn vijftien mensen opgepakt.

De vijftien arrestanten zijn vermoedelijk lid van een Europees netwerk voor jihadisten. Het netwerk zou twee hoofddoelen hebben gehad. Ten eerste wilde het jihadisten recruteren voor zowel ISIS als Al-Qaida, twee terreurgroepen waarmee het netwerk banden onderhoudt. Ten tweede wilden ze diplomaten ontvoeren, waarschijnlijk voor losgeld dat gebruikt zou worden om terreur te financieren, in Europa en in het Midden-Oosten. Er zou al vijf jaar jacht zijn gemaakt op leden van het netwerk.

Het zou vooral actief zijn in Italië, waar het grootste aantal arrestaties is uitgevoerd: zeven. Naast de arrestaties in dat land zijn er nog vier in Groot-Brittannië, drie in Noorwegen en één in Finland in gevangenschap gesteld. Media in Italië melden echter dat twee mannen nog niet zijn aangehouden. Er zouden namelijk in totaal 17 arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd. Het is niet bekend of dit klopt en zo ja, hoezo deze twee verdachten nog in vrijheid verkeren.

Het brein achter dit netwerk zou Mullah Krekar zijn, een Iraakse Koerd. De meeste van de arrestanten van deze operatie waren ook Koerden. Krekar werd in Noorwegen aangehouden, dat hem overigens het liefste zou uitzetten. Dit is echter niet mogelijk, omdat de man gevaar zou kunnen lopen in zijn thuisland Irak, waar hij de doodstraf zou kunnen krijgen. De Noorse wet verbiedt in dat geval uitzetting. Hij heeft al meerdere keren in een Noorse gevangenis gezeten, onder andere vanwege links met terreurorganisaties.

Het was overigens niet lastig de man deze keer aan te houden: hij zit daar nog steeds in de gevangenis zijn tijd uit, deze keer voor het beledigen van een andere man van Koerdische afkomst. Verdere details over de operatie zijn niet bekend gemaakt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. Wachteres

    Wie denkt dat door de arrestatie van 15 jihadisten, het doek nu gevallen is over het Europees jihadistisch terreurnetwerk, denkt wel erg naïef.

  2. Nicky

    Europa is gered, de Syrische raketgeleerden en neurochirurgen zijn al aan het werk om NL op te bouwen, Rutte is de beste MP ooit en maakt al zijn beloften waar, en Draghi geeft zijn hele vermogen weg aan de ‘vluchtelingen’ en heeft er een paar voor gratis kost en inwoning, en Samsom gaat sinds kort naar de kerk en stemt nu PVV.

    Haha je moet idd ook wel erg naïf zijn om alles te geloven wat in de msm pers verschijnt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.