Oranje gaat terug naar 5 verdedigers en wint meteen

Natuurlijk wel met een beetje (veel) hulp van de beste Nederlandse voetballer sinds Marco van Basten, Arjen Robben.

Na het fiasco wat betreft de EK-kwalificatie besloot bondscoach Danny Blind om maar eens om de tafel te gaan zitten met zijn twee belangrijkste spelers: Arjen Robben en Wesley Sneijder. Zijn vraag aan hen: is het een idee om terug te gaan naar het systeem van Louis van Gaal. Wat betekent: vijf verdedigers, drie middenvelders en twee spitsen?

De spelers waren het hier onmiddellijk mee eens. De rest van de spelersgroep stond er ook achter. Het resultaat? Oranje won gisteravond zowaar van Wales, een land dat zich wél voor het EK plaatste. In de eindstand was het nog close: 2-3, maar Oranje was veel sterker en zag er defensief voor de verandering een keertje aardig stabiel uit.

Hoewel iedereen met ook maar een beetje kennis van zaken direct na het WK van 2014 zei dat Oranje het systeem van Van Gaal moest aanhouden, vonden Hiddink en Blind dat onzin. Ze waren ervan overtuigd dat ons nationale elftal in het nationale systeem moet spelen: 4-3-3. De verdediging was weliswaar zwak, maar hé, het zou allemaal best in orde komen.

Zelfs toen Oranje nederlaag na nederlaag incasseerde bleven Hiddink en later Blind daaraan vasthouden. Die laatste laat dat systeem pas los nu Nederland het EK van volgend jaar gemist heeft.

Desgevraagd laat Sneijder – als een echte politicus – weten dat hij niet zeker weet dat het 5-3-2 systeem Oranje in staat had gesteld om bij het EK te zijn:

“Je ziet dat juist Robben optimaal kan profiteren van de ruimte die hij met deze speelwijze krijgt. En helaas hebben we hem vaak moeten missen. Dinsdag tegen de Duitsers moeten we het weer zonder hem doen. Het belangrijkste is dat we dan weer als team opereren. We moeten weer een hechte ploeg worden. Dat ontbrak er vaak aan.”

Met andere woorden: dat weten we niet, omdat Robben er toen niet bij was en juist hij goed uit de voeten kan met veel ruimte voorin.

Misschien. Wat we echter wel zeker weten is dat Nederland significant minder doelpunten te verwerken had gekregen als Hiddink en Blind doorgegaan waren met het systeem-Van Gaal en dat geperfectioneerd hadden. Het werkte namelijk gewoon. En goed ook. Het zag er misschien niet mooi uit, maar dat geeft niet. Iedere sporter weet dat je de defensie eerst op orde moet hebben, daarna kun je nadenken over de aanval. Als je eerst voor het laatste kiest ga je de ondergang tegemoet – Blind en Hiddink hebben dat ervaren.

Daarom is het wat merkwaardig dat Sneijder Blind en Hiddink zo uit de wind haalt, zeker omdat hij en Robben al meteen na het WK lieten weten door te willen gaan op de door Van Gaal ingezette koers. Blind is deels verantwoordelijk voor het EK-fiasco en moet ook als zodanig behandeld worden. Het is buitengewoon merkwaardig dat hij gewoon aan mag blijven van de KNVB: hij is deels verantwoordelijk voor het missen van het EK en dient zijn baan dus te verliezen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. M. Brandenburg

  Voetballend en verdedigend scheelde het ook dat er geen (ja middelmaat Veltman) spelers in het veld stonden omdat ze toevallig een paar wedstrijden in Ajax een hebben gespeeld.

  Deze bondscoach is een aanfluiting voor het Nederlandsvoetbal waar zijn prioriteit ligt bij het opkrikken van de waarde van middelmatige Ajaxspelers in plaats van het sterkste Nederlandse team op te stellen in een systeem dat past. Ipv het achterhaalde Ajaxsysteem (let wel iets heel anders dan de Hollandse school waar aanvallend op elke positie van het veld het credo is) van eindeloos rondtikken met het idee dat als jij balbezit hebt de tegenstander niet kan scoren.

  Deze man verwijderen en iemand neerzetten die wel 100% het Nederlandse belang in het hoofd heeft. En spelers oproept die zich wel over een langere tijd hebben bewezen, en niet roept dat wanneer spelers van andere clubs die zich al wel over langere tijd hebben bewezen, dat juist zij nog iets langer iets moeten laten zien voordat hij ze oproept, deze walgelijke man liegt(zaak Kuyt) meet met twee maten(Van Persie niet geselecteerd, zijn middelmatige zoon op de bank bij Man United wordt wel geselecteerd) En zo is de lijst heel lang. Hij is met een ding heel consequent, en dat is het inconsequent zijn.

 2. hans-e-pans

  Winnen gelijk? De tegendoelpunten werden wel heer erg makkelijk gescoord. Ze gewoon weg geven was moeilijker geweest.

  De volgende spelers die, als vervangers van eventuele geblesseerde spelers, zullen die worden opgeroepen komen die uit de Jupilair Leaque?

  De huidige bondscoach en zijn assistenten zijn volgens mij totaal van het padje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.