Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz presenteert ambitieus belastingplan

De Amerikaanse senator uit Texas en Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz heeft afgelopen week een bijzonder ambitieus belastingplan gepresenteerd. Nederlandse politici – en zeker liberalen – kunnen het één en ander leren van zijn plan.

Op het zakelijke kanaal van Fox News (Fox Business) mocht Cruz dit weekeinde uitleggen wat zijn plan behelst. Kort gezegd komt het erop neer dat hij pleit voor de invoering van een zogenaamde flat tax. Dit houdt in dat iedereen hetzelfde percentage moet betalen. In zowel Amerika als Nederland hebben we op dit moment een progressief stelsel. Dit betekent dat mensen die meer verdienen niet alleen absoluut, maar ook relatief meer belasting betalen.

Als gezegd zullen Amerikanen, als Cruz’s plan er doorheen komt, slechts 10 procent belasting betalen aan de federale overheid. Dat klinkt veel belastingbetalers ongetwijfeld bijzonder goed in de oren, en het nieuws wordt nog beter; een gezin van vier betaalt namelijk helemaal geen belasting over de 36.000 dollar. Pas daarna moet er iets betaald worden. Let wel: daarna moet je dus 10% betalen over elke dollar meer dan 36.000. Als je 37.000 dollar verdient en lid bent van een gezin van 4 betaal je dus 10% over 1.000 dollar, wat neerkomt op 100 dollar. Per jaar. Niet 10% over het volledige bedrag, wat zou neerkomen op 3.700 dollar.

Opvallend genoeg bekritiseerde de presentatrice van Fox Business het plan door te stellen dat linkse politici het Cruz kwalijk zullen nemen dat dit plan inhoudt dat ‘de rijken’ er financieel óók op vooruitgaan. Het is een buitengewoon merkwaardige kritiek – wat maakt het uit dat zij erop vooruitgaan als dat ook maar voor alle andere mensen geldt – maar zo denkt links tegenwoordig in Amerika; in dat opzicht zijn progressieve Amerikanen tegenwoordig radicaler dan hun Europese ideologie-genoten.

Zoals Cruz terecht uitlegt is zijn plan uiteindelijk goed voor iedereen – behalve wellicht voor de federale overheid die het huidige belastingsysteem gebruikt om de welvaart te herverdelen. Dat zal de gemiddelde Amerikaan – en zeker de gemiddelde Republikeinse kiezer – echter niets uitmaken; jammer voor Washington D.C., het belangrijkste is dat zij erop vooruit gaan.

Cruz:

“Mijn plan zal resulteren in ongelooflijke economische groei. Wat de resultaten betreft is economische groei prioriteit nummer 1 voor mij. Dit omdat elk probleem dat we hebben alleen opgelost kan worden als onze economie gezond en succesvol is. Mijn simpele vlaktaks zal 4.9 miljoen nieuwe banen creëren in de komende tien jaar, het zal de investeringen met 44% doen toenemen, en – dit is het belangrijkste – elke inkomensgroep zal meer dan 14% meer overhouden na het betalen van de belasting dan nu.”

Vervolgens legt hij uit dat een single moeder die 40.000 dollar per jaar verdient onder zijn plan 5.600 dollar meer overhoudt per jaar. Dat geld kan ze gebruiken om “voor haar kinderen te zorgen en alle rekeningen te betalen.” Het is, ging Cruz zaterdag verder, “echt transformerend” voor alle Amerikanen. Daarbij merkt hij ook op dat Hispanics, Afro-Amerikanen en andere minderheden óók zeer veel voordeel hebben van zijn plan, wat niet zo gek is aangezien iedereen erop vooruit gaat.

Cruz doet het de afgelopen weken steeds beter in de peilingen, wat komt door zijn geweldige organisatie, zijn indrukwekkende achtergrond als conservatieve activist en politicus, en door zijn geweldige optredens in de Republikeinse debatten. Hij deed het met name goed in het laatste debat, toen hij genoeg had van de moderators en de linkse journalisten die het debat leidden goed om de oren sloeg vanwege hun overduidelijk aanwezige vooroordelen.

Het zal moeilijk zo niet onmogelijk zijn voor Cruz’s rivalen voor de nominatie om met een beter en indrukwekkender plan op de proppen te komen. Dit betekent dat Cruz nóg een voordeel heeft ten opzichte van zijn rivalen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.