Terroristen gijzelen 170 mensen in hotel in Mali, drie gijzelaars gedood

Gijzelaars die een islamitische geloofsverklaring konden reciteren, werden vrijgelaten.

Terroristen hebben 170 mensen gegijzeld in het Radisson Blu Hotel in Bamako, Mali. Het hotel is een populaire bestemming voor toeristen en expats. Drie mensen zijn doodgeschoten door de gijzelnemers, de overigen worden nog vastgehouden.

De gijzeling is door niemand officieel opgeëist, maar hoogstwaarschijnlijk gaat het om een radicaal-islamitische beweging. Naar verluidt riepen de gijzelnemers “Allah is groot”. Ook lieten ze mensen gaan als ze de islamitische geloofsbelijdenis konden reciteren in het Arabisch, terwijl de niet-moslims moesten blijven. Waarschijnlijk zijn er mensen van allerlei nationaliteiten aanwezig in het hotel, zo zijn er zeven Chinezen en ook zes medewerkers van Turkish airlines. Het is niet bekend of er ook Nederlanders onder de gijzelaars zijn.

Er is waarschijnlijk sprake van ongeveer 10 gijzelnemers. Ze schoten eerst drie bewakers neer, en stormden toen het hotel binnen. Een tuinman van het hotel zag de aanval gebeuren:

Ze reden in een auto met een diplomatiek kenteken. Ze waren gemaskerd. Bij de poort van het hotel, hield de bewaker hen aan en ze begonnen te schieten. Toen zijn we gevlucht

Mali wordt al langer geteisterd door islamitische terroristen. In augustus werden 13 mensen, onder wie een aantal VN-medewerkers, doodgeschoten bij een aanslag in de stad Sevare. In 2013 greep Frankrijk in in de voormalige kolonie, omdat Al Qaida-gelieerde groeperingen de hoofdstad dreigden in te nemen. Inmiddels hebben VN-blauwhelmen de Franse soldaten vervangen.

De Malinese president heeft een bezoek aan Tsjaad afgebroken vanwege de aanslagen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Pimsch

  Allah is dood. en zijn lijk is groot.

 2. zomaar

  ach ja het is alweer vrijdag , een mooie dag voor 72 maagden

 3. hans-e-pans

  Gelukkig heeft het helemaal niets met de Islam te maken.

  Mensen wordt wakker!

  1. Spleen

   Beetje wel natuurlijk.

 4. zomaar

  80% islam , dus niet verwonderlijk dat er geregeld aanslagen gepleegd worden , zoals in vele islamitische landen .

  en nog hebben vele Europeanen , niet door dat waar de islam zijn bezettingen doorvoert , er met de regelmaat van de klok aanslagen gepleegd worden , op de voor hen verfoeilijke westerse ongelovigen .

  hoe meer islamieten binnen onze samenleving , hoe meer slachtoffers er gaan vallen onder de westerse bevolkingen , ook al zeggen onze linkse (IS , Internationalisten, socialisten ) , aanhangers dat het niets maar dan ook niets met de islam te maken heeft , het tegendeel bewijst dat alles met de islam van doen heeft , hoor hun kreten !, als er westerse slachtoffers vallen .

  1. zomaar

   ik bedoelde 80% islam in Mali , dus geen westerling is daar veilig .

 5. Daniel

  Politici blijven in hun eerste reacties hangen in ‘het is vreselijk’ en ‘we moeten tolerant’ zijn. Jesse Klaver van GroenLinks hoorde ik meteen zeggen ‘dit gaat niet over religie maar over terrorisme’. Rutte had het over ‘idiote barbaren’ en ‘griezels’. Terwijl het natuurlijk wel over de islam gaat. Deze mensen schieten in naam van Allah anderen mensen dood. Het laat zien dat bestuurders geen antwoord hebben op wat er nu speelt. De bevolking heeft het namelijk wel over de islam. Dit gaat langzamerhand een geweldig groot probleem worden.
  En de dag is nakende dat de wal het schip keert. Dan kiest het volk.

  1. zomaar

   natuurlijk hebben de politici , wel een antwoord alleen durven zij deze niet uit te spreken voor hun partij belang .

   het antwoord is immers jarenlang , (ruim 40 jaar), hebben onze partijen , onder het voorwendsel van de naderende vergrijzing , de grenzen open gegooid voor de islamieten , en hen afgeschilderd als de verrijking van onze samenleving .

   tja als de huidige politici , dat nu vermelden is het met hun partijen gelijk afgelopen , dus zwijgen en draaien zij , om hun gebrek aan inzien (toekomst belijd ), te verbloemen .

   de oude (democratische partijen zoals zij zich graag benoemen , hebben ruim 40 jaar lang de burger een rad voor de ogen gedraaid .

   bang om zetels kwijt te geraken.

  2. Spleen

   Daniel, mensen schoten en schieten in naam van Christus dood. Vind je dat de oorzaak bij Christus ligt?

   1. toetssteen

    @Spleen
    Nieuwe bijbeltekst (N.T.)gevonden? Toe, deel die even met ons!

    1. Spleen

     Omdat je het zo vriendelijke vraagt, Toetssteen: Matthëus 28:18-20. Die tekst veroorzaakte miljoenen doden.

     Ook Mattheüs 27:25 was een goede legitimatie om miljoenen mensen over de kling te jagen.

     1. toetssteen

      @Spleen
      Ah ja, mensen dopen (volwassenen) u hebt gelijk, het is moord! Wat 27:25 in uw betoog is er eentje voor een shrink! Zijn bloed kome op ons en onze kinderen…. Dat is het toch niet helemaal Spleen.
      Schiet toch op mislukte dominee! En zie onder ogen wat er wereldwijd gaande is! Of wilde je de hindoes ook nog even opzadelen met uw bizarre bijbeluitleg? Of de Chinezen? Of de Jezidi’s, of de Alevieten, de Alawieten enzo verder.
      Zie de zaak eens voor wat die is Spleen! Groepen zijn aan het moorden vanuit een übermensch gedachte die gevoed wordt door de koran en imams die vanuit de salafisten (wahabisten) kliek worden ingevlogen. Beetje geestverruimende troep erbij en het spel is op de wagen.

     2. Spleen

      Ja, beste Toetssteen, het was ook dat Übermensch-gevoel van de christenen dat veroorzaakte dat ze in de werledgeschiedenis meer mensen over de kling joegen dan de moslims ooit zullen realiseren.
      Ook in onze tijd vermoordden christenen veel meer mensen dan moslims.

 6. toetssteen

  Ondertussen in China:

  http://www.shanghaidaily.com/national/28-terrorists-killed-in-56day-hunt-in-Xinjiang/shdaily.shtml

  En er is een ondergronds bankensysteem opgerold waar astronomische bedragen in omgingen. Op zich natuurlijk niet zo vreemd om de geldstromen te controleren en af te snijden.

 7. JanKorneeldeWit

  Ach ja Afrika, ik dacht dat we dat al aan de chinezen kado hadden gedaan, zoniet, dan bij deze….

  1. Spleen

   Jan Korneel weet niet veel maar is vast zeer leergierig. Nee lieverd, we hebben niks cadeau te geven en als we dat wel konden hebben we Afrika niet aan de Chinzen gegeven.
   Domme jongen.

 8. toetssteen

  @JanKorneel
  De Chinezen investeren voor miljarden in Afrika en markten in Azië en Europa, maar ik neem aan dat jij dat ook weet.
  Ach, ik denk dat China wat appeltjes gaat schillen. Nadeel zal zijn dat er nog meer van die hakkebarren de kant van het westen uit zullen komen.

  1. JanKorneeldeWit

   @Toets,

   Jep, you’re so right! ik wilde alleen even aangeven, met een knipoog, dat er van de week niet nog eens een herdenking met stilteminuten ingelast gaat worden. Het westen gaat inderdaad nog meer is lam tsunami te verwerken krijgen, jammer maar waar. Wel denk ik dat de zo gevreesde onderbuik flink zal gaan roeren en dat de kaarten nog wel eens opnieuw geschud kunnen gaan worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.