Turks alcoholisch festival afgelast na protest islamgroeperingen

Het jaarlijkse Rakı-festival is dit jaar afgelast omdat het “niet toelaatbaar is”.

Adana: een Turkse stad bij de Middellandse zee die niet alleen bekend staat om haar uitstekende kebabs en uitmuntende weer, maar ook om een evenement dat er al jarenlang wordt gehouden: het Rakı-festival. Bij dit straatfeest staat de Turkse nationale drank Rakı centraal, een sterk drankje met anijssmaak dat enigszins vergelijkbaar is met het Griekse Uzo. Het festival trekt elk jaar zo’n 20.000 bezoekers, maar dat zal dit jaar niet het geval zijn.

De goeverneur van de gelijknamige provincie Adana, Mustafa Büyük, heeft de organisatie namelijk verboden het evenement dit jaar in de stad te houden. Hij verklaarde:

We kunnen zoiets niet toelaten. (…) We willen niet dat mensen alcohol drinken en we kunnen de promotie van alcohol ook niet tolereren.

Dit kwam nadat enkele islamitische organisaties hadden geklaagd dat het festival “mensen zou verleiden alcohol te drinken”. De goeverneur zei toen nog dat hij het eens was met de klachten, maar dat hij het festival niet kon verbieden. Als tegemoetkoming aan de kritiek besloot de organisatie toen om de naam ‘rakı’ uit de naam van het evenement te halen. Dit mocht echter niet baten: de goeverneur besloot later dat hij toch de macht had om het niet alleen aan banden te leggen, maar om het zelfs helemaal te schrappen.

De productie, verkoop en consumptie van alcohol zijn niet verboden in Turkije. Vooral in het liberalere, meer seculiere westen van Turkije, plus de omgeving van de stad Adana (in het zuiden van het land) wordt alcohol in veel café’s geschonken. Het land heeft, volgens de leer van haar ‘vader des vaderlands’ Mustafa Kemal Atatürk, tientallen jaren lang een seculiere politiek bedreven, ook richting drank. De huidige regering onder leiding van premier Ahmet Davutoğlu en president Recep Tayyip Erdoğan (beide lid van de islamistische AK-partij) hebben zich echter steeds vijandiger opgesteld tegen drank. Het heeft de belastingen erop fors verhoogd en probeert nu actief burgers ervan te weerhouden alcoholhoudende dranken te consumeren. Het verbod op dit festival lijkt echter een nieuwe, volgende stap te zijn in deze anti-alcoholstrategie. Het is dan ook niet duidelijk hoe lang Turken nog legaal alcohol zullen kunnen drinken. Want zoals de streng gelovige Erdoğan zelf zei: “…ik drink zelf ayran (een populair yoghurtdrankje, red.), dat is veel beter voor je.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Ni28

  Het is net waar de islamieten gebrek aan hebben, alcohol. Door het gebrek aan worden zij zo vijandig, kwaadwillig en meedogenloos.

  1. Daniel

   Juist Ni28, ze moeten meer zuipen en snuiven en dan naar het voetbal. Dan worden het misschien nog eens kerels.

   1. Ni28

    In ieder geval, Daniel, krijgen zij misschien humor. Een belangrijke ingrediënt voor het leven voor deze boodschappers van de dood.

   2. Spleen

    Juist, Daniel, ik snap die moslims niet: we hebben in onze contreinen toch prima ervaringen met festivals met overdadig drankgebruik? Ook onze nationale voetbalsport drijft in oceanen van bier en wie geniet daar niet van?

    Zullen die moslims ooit iets begrijpen van beschaving?

    1. Ni28

     Spleen of hoe ie ook mag heten zou zo graag liever moslim zijn dan zou hij misschien daad bij zijn woorden kunnen voegen. Hij haat de westerse wereld en spijtig genoeg hoort hij nog bij ook.

 2. Ikora

  Het mag dan verboden zijn om ‘uit druiven gemaakte alcohol’ te drinken, er staat niets over eten. Daarom is het gebruikelijk in Turkije om altijd een schijfje perzik bij de Raki te serveren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.