Turks leger schiet Russisch gevechtsvliegtuig neer

Geen categorienov 24 2015, 11:00
Het Turkse leger heeft vandaag een Russische SU-24 neergehaald. De Turken kwamen in actie nadat de piloot van het vliegtuig niet reageerde op waarschuwingen om het Turkse luchtruim te verlaten.
Zowel het kantoor van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan als dat van zijn Russische collega Vladimir Poetin bevestigen dat het vliegtuig is neergeschoten. De twee verschillen wel van mening met elkaar over de vluchtroute van het vliegtuig. Zoals Nu.nl uitlegt:

Volgens het Russische ministerie was het vliegtuig "gedurende de hele vlucht boven Syrisch grondgebied". De Turken melden echter dat het Turkse luchtruim weldegelijk is geschonden.

Ook zijn de twee landen het oneens met elkaar over de voorgeschiedenis van de actie. De Turken zeggen dat de piloot gewaarschuwd werd en niet reageerde. Daarna zouden Turkse F16's het vliegtuig hebben neergehaald.
De Russen daarentegen beweren dat het toestel hoogstwaarschijnlijk vanaf de grond is beschoten.
Het AP bericht dat het vliegtuig neerstortte nabij het Syrische plaatsje Yamadi, wat 40 kilometer van Latakia ligt. Die stad is feitelijk de basis van Rusland in Syrië: de Russen vechten zij aan zij met dictator Bashar al-Assad tegen ISIS én andere groeperingen die zich tegen hem verzetten.
Volgens Turkse media zijn de piloten erin geslaagd om te ontsnappen door hun schietstoel te activeren. Eén van hen is in handen van Turkmeense strijders in Syrië. Gelukkig voor de piloot zijn die strijders geen jihadisten. Niet volgens Nu.nl tenminste.
In oktober liet Turkije al weten dat het geen schendingen van haar luchtruim zou tolereren. Nu blijkt dat de Turken dat buitengewoon serieus meenden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten