Willen mannen een slimme of mooie vrouw? De wetenschap geeft het antwoord

Geen categorienov 06 2015, 19:00
Een jaar geleden publiceerde de Volkskrant de resultaten van een onderzoek waaruit bleek dat mannen de voorkeur geven aan intelligente vrouwen. Hun toekomstige partner hoeft er, aldus het onderzoek, helemaal niet perfect uit te zien, maar moet wel zelfstandig, intelligent en ambitieus zijn.
Hoe sterker de vrouw, hoe beter.
Voor veel ambitieuze vrouwen klonk dat fantastisch. De cultuur vertelt hen dat ze juist minder kans hebben om een goede partner te vinden, maar uit het onderzoek bleek dat dit voor geen kant klopt: mannen willen juist zo'n vrouw.
Aan de andere kant klonk het deze vrouwen ook wat merkwaardig in de oren. Hun eigen ervaring is vaak namelijk heel anders. Hoe valt dat met elkaar te rijmen? Je hebt het onderzoek aan de ene kant en de persoonlijke ervaring van intelligente vrouwen aan de andere. Kunnen die twee verenigd worden?

Het ging om een zogenoemd zelfrapportage-onderzoek, waarin deelnemers zelf aangeven wat ze belangrijk vinden. Uit sociaal-psychologisch onderzoek is bekend dat mensen dat vaak helemaal niet weten. Hun werkelijke voorkeuren en drijfveren zie je aan hun gedrag.

En uit dat gedrag blijkt het tegenovergestelde van wat de mannen onderzoekers vertellen. Zo zeggen ze dat het ze niet uitmaakt of een vrouw er beeldschoon uitziet of niet, maar als je ze in een kamer zit met een mooie vrouw willen ze haar allemaal daten.
Daar komt bij dat wetenschappers uit Amerika nu onderzoek hebben gedaan naar het daadwerkelijke gedrag van mannen die geconfronteerd worden met een vrouw die intelligenter is dan zij en meer geld verdient. Als ze de beschrijving horen vinden ze het allemaal fantastisch interessant. Sterker nog, als de vrouw in de kamer ernaast zit kunnen ze nauwelijks wachten om haar te ontmoeten.
Klinkt goed. Maar alles verandert als de twee vervolgens tegenover elkaar worden gezet. Roos legt uit:

Maar zat de slimmere vrouw naast of tegenover hen, dan vonden ze haar juist minder aantrekkelijk en minder 'dateable'. Ze schoven zelfs fysiek wat van haar af.

Volgens de onderzoekers komt dit doordat het succes van de vrouw het zelfbeeld van de mannen bedreigt. Zij zien haar als beter en meer dan zichzelf: als de (mogelijke) broodwinner. Zij willen dat echter zelf zijn... en dus kiezen ze liever voor een vrouw die weliswaar minder intelligent en welvarend is, maar die er wel perfect uitziet.
Strookt dit met jouw eigen ervaringen? Als ik voor mezelf mag spreken: mijn vrouw is bijzonder intelligent en verdient goed geld (hoewel niet altijd meer dan ik: vanwege mijn werk als freelancer verdien ik de ene maand meer dan zij, en de andere maand verdienen we ongeveer hetzelfde bedrag of zij zelfs meer). Ik heb daar echter geen enkele moeite mee. Sterker nog, ik vind het fantastisch om een sterke vrouw te hebben die voor zichzelf kan zorgen; op die manier zijn we daadwerkelijk partners - een team van gelijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten