Willen mannen een slimme of mooie vrouw? De wetenschap geeft het antwoord

Een jaar geleden publiceerde de Volkskrant de resultaten van een onderzoek waaruit bleek dat mannen de voorkeur geven aan intelligente vrouwen. Hun toekomstige partner hoeft er, aldus het onderzoek, helemaal niet perfect uit te zien, maar moet wel zelfstandig, intelligent en ambitieus zijn.

Hoe sterker de vrouw, hoe beter.

Voor veel ambitieuze vrouwen klonk dat fantastisch. De cultuur vertelt hen dat ze juist minder kans hebben om een goede partner te vinden, maar uit het onderzoek bleek dat dit voor geen kant klopt: mannen willen juist zo’n vrouw.

Aan de andere kant klonk het deze vrouwen ook wat merkwaardig in de oren. Hun eigen ervaring is vaak namelijk heel anders. Hoe valt dat met elkaar te rijmen? Je hebt het onderzoek aan de ene kant en de persoonlijke ervaring van intelligente vrouwen aan de andere. Kunnen die twee verenigd worden?

Roos Vonk, van de Volkskrant, legt uit:

Het ging om een zogenoemd zelfrapportage-onderzoek, waarin deelnemers zelf aangeven wat ze belangrijk vinden. Uit sociaal-psychologisch onderzoek is bekend dat mensen dat vaak helemaal niet weten. Hun werkelijke voorkeuren en drijfveren zie je aan hun gedrag.

En uit dat gedrag blijkt het tegenovergestelde van wat de mannen onderzoekers vertellen. Zo zeggen ze dat het ze niet uitmaakt of een vrouw er beeldschoon uitziet of niet, maar als je ze in een kamer zit met een mooie vrouw willen ze haar allemaal daten.

Daar komt bij dat wetenschappers uit Amerika nu onderzoek hebben gedaan naar het daadwerkelijke gedrag van mannen die geconfronteerd worden met een vrouw die intelligenter is dan zij en meer geld verdient. Als ze de beschrijving horen vinden ze het allemaal fantastisch interessant. Sterker nog, als de vrouw in de kamer ernaast zit kunnen ze nauwelijks wachten om haar te ontmoeten.

Klinkt goed. Maar alles verandert als de twee vervolgens tegenover elkaar worden gezet. Roos legt uit:

Maar zat de slimmere vrouw naast of tegenover hen, dan vonden ze haar juist minder aantrekkelijk en minder ‘dateable’. Ze schoven zelfs fysiek wat van haar af.

Volgens de onderzoekers komt dit doordat het succes van de vrouw het zelfbeeld van de mannen bedreigt. Zij zien haar als beter en meer dan zichzelf: als de (mogelijke) broodwinner. Zij willen dat echter zelf zijn… en dus kiezen ze liever voor een vrouw die weliswaar minder intelligent en welvarend is, maar die er wel perfect uitziet.

Strookt dit met jouw eigen ervaringen? Als ik voor mezelf mag spreken: mijn vrouw is bijzonder intelligent en verdient goed geld (hoewel niet altijd meer dan ik: vanwege mijn werk als freelancer verdien ik de ene maand meer dan zij, en de andere maand verdienen we ongeveer hetzelfde bedrag of zij zelfs meer). Ik heb daar echter geen enkele moeite mee. Sterker nog, ik vind het fantastisch om een sterke vrouw te hebben die voor zichzelf kan zorgen; op die manier zijn we daadwerkelijk partners – een team van gelijken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. V.K.

  -Ha Ha, ben gestopt met lezen toen de naam Roos Vonk viel.

 2. M. Brandenburg

  Roos Vonk…. Dan kan je meteen afhaken.

 3. Nicky

  Ach Michael, jou een ‘sterke’ vrouw gegund.
  Ik zelf ben zeer gelukkig getrouwd met een Aziatische Christenvrouw, die weet wat RESPECT is en ik geef haar allereerst (echte) LIEFDE (Gr. agape, en fileo, en eros)… Daardóór ook geeft ze me alles, wow, ook wat een man zo zoekt.
  Simple is that. Nooit ‘intelligente’ discussies, moeilijk gedoe.

  Ik denk dat vele westerse vrouwen helaas niet (meer) zo begrijpen wat Bijbelse normen zijn, en ook wat de vrouw (van binnenuit) werkelijk aan schoonheid uitstraalt. Wat werkelijk dienen en hoogachten is, zonder cynisme of grote praat. Daarnaast, mannen zijn vaak heel egoïstisch en fysiek en ongeduldig, noem maar op (ook hier in Muslimstan) en begrijpen vaak niet veel van wat het is om een vrouw echt lief te hebben.

  “Wives, submit yourselves unto your own husbands, as unto the Lord.

  Husbands, love your wives, even as Christ also loved the church, and gave himself for it;” Ephesians‬ ‭5:22, 25‬ ‭KJV‬‬

  1. Wachteres

   Wat bedoel je te zeggen, Nicky? Dat een vrouw niet intelligent mag zijn? Of dat een man geen respect voor zijn vrouw hoeft te hebben?

   Ik vind het gevaarlijk om Bijbelse teksten aan te halen en die als norm te nemen, omdat in die tijd de vrouw minder waard was dan een koe, om het maar grof te stellen.

   Je telde pas enigszins mee als je een paar zonen ter wereld had gebracht.

   En het lijkt me belangrijk dat je, behalve al het andere, ook een goed gesprek met elkaar kunt hebben. Net zo min als ik een domme man zou willen, en dan bedoel ik iemand die bijvoorbeeld alleen maar over voetballen kan praten, kan ik me voorstellen dat een man geen behoeft heeft aan een domme vrouw.

   En wat de Bijbelteksten over man/vrouw aangaat; ik heb daar alleen maar misbruik van gezien. Precies als bij de islam. Eeuwenlang zijn vrouwen – ook op grond van de Bijbel – onderdrukt en tweederangs gemaakt.

   Mannen waren/en zijn de baas en dat betekent dat zij in alles hun zin door kunnen drukken. Is dat wat de Bijbel bedoelt? Nou nee, dank je.

   Als ons zou worden gevraagd wie de baas is, dan denk ik dat we antwoorden dat die vraag bij ons niet speelt.

   Zo denken wij niet.

 4. Wachteres

  Ik moet ineens denken aan de mop over een professor met een bepaald niet knap uiterlijk die op een receptie in gesprek raakte met een knap dom blondje.

  Het blondje zegt tegen hem; “Wij zouden een ideaal paar vormen, professor. Onze kinderen zouden dan uw intelligentie krijgen en mijn uiterlijk”.

  “Maar wat, zei de professor, als ze mijn uiterlijk krijgen en uw intelligentie?”.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.