CDA wil herziening ziektewet: twee jaar doorbetaling voor werkenden met een ziekte

Het CDA wil werkgevers enigszins ontzien en er tegelijkertijd voor zorgen dat werkende zieken met een basisverzekering twee lang doorbetaald krijgen. Dit moet betaald worden uit een pot waarin zowel werknemers als zelfstandigen geld storten.

Elsevier legt uit:

De werkgever hoeft op die manier alleen de eerste acht maanden het salaris van de werknemers te betalen. Als een werknemer langer ziek is, moet hij een uitkering krijgen die wordt betaald uit premies, vindt het CDA. Deze wetgeving zou moeten gelden voor werknemers in loondienst, zzp’ers en freelancers. Op die manier willen de christen-democraten de risico’s voor inkomensverlies van zelfstandigen verkleinen.

Er zijn steeds meer freelancers en zelfstandigen in Nederland. Met deze maatregel hoopt het CDA duidelijk een gooi te doen naar hun stem. Op dit moment zijn zelfstandigen namelijk zelf verantwoordelijk voor de kosten van ziekteverzuim. Als het plan van het CDA wordt goedgekeurd veranderd dat: zij moeten dan alleen de eerste maanden voor zichzelf zorgen, daarna wordt het betaald door de staat.

Het doel van het plan is om de verschillen tussen zelfstandigen en werknemers te verkleinen.

Tegelijkertijd wordt het ook goedkoper voor werkgevers. Op dit moment betalen die het ziekteverzuim voor werkenden namelijk twee jaar lang. Het CDA vindt dat te lang – en te duur.

Bij de huidige wetgeving ‘vluchten’ veel werknemers naar een zzp-constructie, omdat werkgevers geen vaste contracten meer aanbieden. Volgens de CDA’er zijn ze op die manier aantrekkelijker voor bedrijven, maar lopen ze grote risico’s als ze ziek zijn. Buma vindt dat ‘noch de polder noch de politiek het lef heeft om met oplossingen te komen’.

In gesprek met de Volskrant gebruikt Buma het plan om hard uit te halen naar PvdA en VVD, die freelancers allebei in de kou laten staan, aldus de CDA’er:

“De PvdA laat zijn oren hangen naar de FNV in een mate die soms op chantage lijkt, en de VVD bejubelt de Angelsaksische arbeidsmarkt en verkwist zo de onze.”

Hoewel het duidelijk een handreiking is aan zelfstandigen is het nog maar de vraag wat die ervan vinden. Freelancers staan er namelijk om bekend dat ze weinig tot geen hulp willen van de regering, ook niet als dat in hun eigen belang is. Ze waarderen hun onafhankelijkheid te veel.

Ben jij een freelancer? Zo ja, wat vind je van dit voorstel van het CDA?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. toetssteen

  Volgens Radio 1 gaat het over twee maanden. Hoe dan ook, het is hoog nodig dat dit gebeurt. Kunnen kleine zelfstandigen makkelijker personeel aannemen en hen een vast contract geven.

 2. J.C.

  Krampachtige (maar tevergeefse) pogingen om de schade, aangericht door de onzinnige “hervormingen” op de arbeidsmarkt te herstellen. Met dank aan D66, CDA, VVD, PvdA, SP, GL, CU, SGP. (En maar op het pluche blijven of laten plakken).

  Zou D66 er nog zo prat op gaan dat zij de aanjager was van die onzinnige hervormingen? Het CDA, VVD en PvdA deden er maar al te graag aan mee. SP, GL, SGP en CU mochten voor spek en bonen mee in stemmen en kregen niets of wat kruimelwerk voor verleende diensten.

  Ik blijf PVV stemmen.

  1. toetssteen

   @J.C.
   Zelfde geldt het banen schep verhaal. De overheid kan geen echte banen scheppen, die komt niet verder dan nog meer ambtenaren of putje graven putje dichtgooien.
   In het PVV programma staat een drastische belastingverlaging als prioriteit. (door het drastisch uitdunnen van het ambtenarenapparaat). Dat werkt, want daardoor krijgt het bedrijfsleven lucht en dalen de kosten. Het is een kettingreactie. De narigheid is echter dat het afschaffen zal stuiten op een muur van Nijpeltjes c.s.
   Enig bestuderen van het Peronisme in Argentinië zou duidelijk moeten maken dat dat niet de weg is (nog afgezien van de ijselijke stommiteit om de eigen munt te koppelen aan de US dollar).

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.