Als je kinderen denken dat “één pilletje op zijn tijd” geen kwaad kan, toon ze dit dan meteen

Er zijn genoeg gevaren in de wereld, maar dit is iets waar je ze niet snel genoeg voor kunt waarschuwen!

Kinderen groeien steeds eerder op lijkt het wel, en voor je het weet vragen ze je of ze naar ‘dat ene geweldige feest’ mogen. Als je ze zegt dat je ze daarvoor toch echt te jong vindt, vertellen ze je uiteraard dat al hun vrienden en vriendinnen wél van hun ouders mogen gaan. Wat doe je dan als ouder?

Of je ze uiteindelijk laat gaan of niet is natuurlijk enkel aan jou, maar het is in elk geval erg verstandig om je kinderen goed voor te bereiden op dit soort situaties. Want vroeg of laat zullen ze toch, met of zonder je toestemming, hun weg naar zo’n feest vinden. De gevaren zitten hem al lang niet meer alleen in de drank die daar wordt geschonken: daar weten de meesten gelukkig uiteindelijk wel verantwoordelijk mee om te gaan. Nee, het échte gevaar zit hem juist in de kleine dingen, zoals het verhaal van Amy wel bewijst.

Het is op feesten steeds normaler dat er naast drank ook de nodige ‘snacks’ aanwezig zijn. En dan hebben we het niet over bakjes chips, maar over deze kleurrijke dingetjes:

Toegegeven: ze zien er vrolijk en onschuldig uit. Voor kleine kinderen zou het misschien zelfs op snoep kunnen lijken (leestip!). Maar niets is minder waar! Het gaat hier namelijk om de partydrug MDMA, beter bekend als XTC of Ecstasy. Een partydrug, omdat het vaak wordt verhandeld door bezoekers van feesten en concerten, en omdat het helaas steeds vaker stiekem in drankjes wordt gedaan door kwaadwillenden.

Het zou je vrolijk moeten maken en energie geven, om je echt in de feeststemming te brengen. Het is echter door één van deze dooddoeners dat de familie van de al eerder genoemde Amy Thompson nu allesbehalve in een feeststemming is. Dit 16-jarige meisje was in juni van dit jaar namelijk op een feest, waar ze één van deze pilletjes zou hebben genomen. Het resultaat was dat ze ter plekke spontaan instortte. Ze werd niet meer wakker, en lag lange tijd in coma in het ziekenhuis. Dit was Amy voordat dit alles gebeurde:

Amy vóór haar instorting. Foto: Support for Amy
Amy vóór haar instorting. Foto: Support for Amy

Een mooi, zelfbewust meisje in de lente van haar leven. Zonder verdere toevoeging is hier een foto van haar huidige toestand:

Amy na haar instorting. Foto: Support for Amy
Amy na haar instorting. Foto: Support for Amy

Ze is inmiddels weer uit haar coma ontwaakt, maar ze is zeker niet de oude. Ze kan nog niet lopen, en praten is ook erg lastig. Ze zal waarschijnlijk na een lange tijd wel weer min of meer herstellen, maar de kans is groot dat ze er wel hersenschade aan overhoudt. Haar familie heeft een Facebookpagina opgezet, waar ze aandacht proberen te vragen voor de gevaren van dit soort pillen. Ook laten ze hier het langzame herstel van hun kind zien. Een reactie op deze pagina verwoordt de gevaren uitstekend:

Dit is wat een piepkleine pil kan doen. Amy zal niet voor altijd zo blijven, ze krijgt de beste zorg en steun. Maar ze zal misschien niet alles kunnen doen wat ze vroeger deed… Als dit mensen die dit spul gebruiken niet wakker maakt.. dan weet ik niet wat wel!

Natuurlijk hoeven de gevolgen niet altijd zo ernstig te zijn. Vaak gaat het goed, maar véél te vaak gaat het niet goed, en is wat volgt verschrikkelijk voor het slachtoffer én zijn familie.

Geef je kinderen dus vooral zo snel mogelijk mee wat de gevaren zijn van dit soort pillen, zodat ze er hopelijk afstand van zullen blijven houden. Ja, je zult zo misschien wel eens saai worden genoemd door je kinderen. Maar zeg nu zelf, wat ben je liever: een ouder die af en toe saai wordt genoemd, of een ouder die voor altijd spijt met zich mee moet dragen?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.