Goed nieuws: de meedogenloze jihadisten van ISIS verliezen steeds meer terrein

Geen categoriedec 22 2015, 16:00
In 2015 is het zogenaamde kalifaat van ISIS met maar liefst 15% gekrompen. En de daling zet door!
Als 2014 het jaar is waarin ISIS zichzelf letterlijk en figuurlijk op de kaart zette, dan is 2015 het Rampjaar. Het zelf-uitgeroepen kalifaat is namelijk in omvang gekrompen de afgelopen 12 maanden. Alhoewel ISIS namelijk gebieden rondom Palmyra in Syrië veroverde, en de stad Ramadi in Irak verloor het daarentegen nog veel meer terrein.
Niet alleen moest ISIS dit jaar afscheid nemen van Sinjar, maar de jihadisten dienden ook tabee te zeggen tegen grote gebieden in Noord-Syrië. Die gingen over in Koerdische handen.
De Syrische Koerden zijn dan ook de grote 'winnaar' van afgelopen jaar. Zij zagen hun grondgebied uitbreiden met maar liefst 186 vierkante kilometer en controleren nu 15.800 km². ISIS, daarentegen heeft nu 78.000 km² in handen, en dat is ruim 15% minder dan vorig jaar. Bovendien staan de winsten van dit jaar onder druk. Het Irakese leger is begonnen met een groot offensief om ook Ramadi weer binnen te halen.
ISIS staat flink onder druk, en dus durven enkele landen die deelnemen aan de coalitie tegen de barbaarse genocideplegers al te speculeren over het einde van de terreurgroep. Australië, bijvoorbeeld, bij monde van opperbevelhebber David Johnson:

Volgens hem zouden steeds meer locaties in Irak weer in handen zijn van het Iraakse leger. Hierdoor wordt het volgens Johnston voor IS moeilijker om zich op de grond te verplaatsen en om troepen te bevoorraden

Gaat 2016 het jaar worden waarin ISIS definitief in de pan wordt gehakt? Laten we het hpen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten