Turkije vestigt een permanente legerbasis pal naast ISIS-bolwerk Mosul

Geen categoriedec 07 2015, 13:00
Turkije intensiveert de strijd tegen ISIS door in te zetten op permanente militaire training van Irakese Koerden.
Het Turkse leger begint een permanente basis nabij ISIS-bolwerk Mosul, zo melden media uit het land. Turkije traint daar momenteel al Koerdische strijdkrachten, maar gaat die militaire opleiding aan de Peshmerga intensiveren:

De basis zal in de streek van Bashiqa zijn, ten noordoosten van de Iraakse stad Mosul. Turken trainen al meer dan 2500 peshmerga’s, leden van de Iraaks-Koerdische strijdkrachten in het etnisch Koerdische noorden van Irak. Daar zijn al 150 Turkse militairen met meer dan twintig tanks voor naar Irak gestuurd.

De Peshmerga zijn de strijdkrachten van de Irakese Koerden, en de enigen waarmee Turkije zaken wil doen. De strijdkrachten van de Turkse en Syrische Koerden - de PKK en YPG - vechten weliswaar ook tegen ISIS, maar zijn daarnaast marxistische organisaties en hebben ook sterke anti-Turkse idealen. Ze worden wel eens verantwoordelijk gehouden voor bomaanslagen in Turkije zelf.
Desalniettemin is de samenwerking met de Irakese Koerden niet voor iedereen gesneden koek. De nationale regering van Irak onder leiding van premier Haider al-Abadi bekijkt de Turkse militaire inmenging in zijn land met Argusogen. Ankara probeert hem echter gerust te stellen:

De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft in een brief aan zijn Iraakse collega Haider al-Abadi gezegd dat Turkije niets onderneemt zonder dat de zorgen van Bagdad eerst zijn weggenomen.

Maar duidelijk is dat het conflict in de regio niet alleen een strijd tegen ISIS is. Momenteel is er nog een gemeenschappelijke vijand die Turken, Koerden en Irakezen allemaal onder één vlag verenigt. Hoe dat gaat als ISIS op enig moment verslagen is, kan niemand nog vertellen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten