Alarmerend: 8 van de 20 landen met de hoogste staatsschuld zijn lid van de eurozone

Aangezien de aandacht van iedereen eerst en vooral gericht is op het vluchtelingenprobleem, hebben we het de laatste tijd eigenlijk niet meer over de schuldencrisis, zeker niet in Europees verband.

Hoewel dat logisch is, is het niet juist. Uit onderzoek van het IMF blijkt namelijk dat de schuldencrisis een groter probleem is voor Europa dan ooit tevoren. En daarmee dus ook voor Nederland.

Volgens het IMF zijn 8 van de 20 landen met de hoogste staatsschuld wereldwijd namelijk lid van de Eurozone. Het plaatje ziet er als volgt uit:

twentypublicdebt

Natuurlijk is het voor Japan erg zorgwekkend dat het zo’n enorme staatsschuld heeft — ook vergeleken met de rest van de wereld — maar dat is voor Europa niet zo’n groot probleem. Nee, wat ons het meest zorgen moet baren is de fiscale problemen van de acht eurolanden in dit lijstje. Hun schulden zullen de Europese Unie als geheel uiteindelijk namelijk vrijwel zeker opbreken… en de Nederlandse belastingbetaler koffers met geld kosten. In ieder geval als Nederland lid van de EU blijft (en daar lijkt het wel op).

Daarbij is het significant dat we het altijd eerst en vooral over Griekenland hebben, maar dat er een heel scala aan andere landen zijn die Europa ook op de knieën kunnen krijgen. Het gaat daarbij dan vooral om Italië en Portugal, maar ook om België. En zelfs wat Griekenland betreft is de situatie nijpender dan veel mensen beseffen. Zo zal de Griekse staatsschuld vrijwel zeker toenemen tot 200%, wat betekent dat Europa vele miljarden meer kwijt zal zijn aan reddingsacties dan gedacht.

Kortom, we hebben nóg meer redenen om voor een Nexit (een Nederlandse exit uit de eurozone) te pleiten. En dan niet één extra reden, maar acht om precies te zijn: acht landen die in de top 20 staan van landen met de grootste staatsschuld ter wereld (vergeleken met het Bruto Nationaal Product van de landen in kwestie).

Wordt Den Haag nu dan eindelijk wakker, of worden deze ongemakkelijke feiten maar weer met de mantel der liefde bedekt?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en opinie: like DDS Nieuws & Opinie op Facebook.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Terzo

  Wie wil er ook al weer uit de EU?

  1. toetssteen

   @Terzo
   Het hele financiële systeem is op een ijsberg gelopen. Dat weet men al meer dan een halve eeuw, maar blijft het kunstmatig beademen.

 2. toetssteen

  Niet dat het er voor de EU landen iets toe doet, maar buiten de EU moet u ook kijken naar het totale bezit plus hun aandeel in de gierende staatsschuld van de VS. Een kleine staat als Singapore heeft 81,5 miljard daarvan in bezit. Japan meer dan 1135 miljard ruim. Hier het hele overzicht:

  http://thijs-wetemans.plazilla.com/page/4295036656/welke-landen-bezitten-de-schuld-van-de-vs

  Ruim twee jaar verder denk ik niet dat dat beeld vrolijker is geworden. Feitelijk kunt u alzo stellen dat de VS de mensheid in een wurgband hebben en menen daar te kunnen houden. Mja, vandaar al die agressieve talk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.