Eén dag voor Iowa: Trump en Clinton blijven leiden in de Hawkeye State

Nog krap anderhalve dag te gaan totdat Iowa gaat stemmen in de eerste zogeheten caucus. van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Op papier lijkt Trump de meeste kans te maken bij de Republikeinen, en Clinton bij de Democraten.

Het Uur U is bijna aangebroken: na een maandenlange campagne begint morgen eindelijk ‘primary season’: alle staten en enkele extraterritoriale gebieden gaan één voor één naar de stembus om zich te mengen in de vraag wie er voor respectievelijk de Republikeinen en de Democraten de presidentskandidaten worden. Traditiegetrouw is de agrarische staat Iowa als eerste aan de beurt.

De laatste peilingen laten geen veranderingen zijn wat betreft wie er aan de leiding gaan. Voor de Republikeinen is dat Donald Trump, en voor de Democraten is dat Hillary Clinton. Aldus Nu.nl:

De miljardair gaat ruim aan kop in de laatste peiling van de krant Des Moines Register en Bloomberg Politics.

Zo’n 28 procent van de Republikeinen die waarschijnlijk gaan stemmen spraken een voorkeur uit voor Trump. Zijn rivaal Ted Cruz moet het doen met de steun van 23 procent van die groep partijgenoten. […]

Bij de Democraten blijft Hillary Clinton aan kop gaan. Ze heeft in de peiling een nipte voorsprong op haar rivaal Bernie Sanders. Clinton krijgt de steun van 45 procent van Democraten die waarschijnlijk gaan stemmen, tegenover 42 procent voor Sanders.

Maar de strijd is zeker nog niet gestreden. Peilingen in Iowa staan immers bekend om hun notoire onbetrouwbaarheid. Dat Ted Cruz en Bernie Sanders ondanks hun achterstand de winst pakken is dan ook absoluut niet ondenkbaar. Zeker aangezien men in Iowa niet gaat stemmen door een stembiljet in te vullen, maar een ingewikkeld systeem genaamd ‘caucussen’ heeft. Een caucus is een aan strenge regels gebonden vergadering.

De Trump-campagne vreest dat veel van hun supporters door het caucus-gedoe afgeschrikt raken en thuis blijven. Zeker met een voorsprong van 5% kan dat genoeg zijn om de winst aan Ted Cruz of wellicht zelfs een derde kandidaat als Marco Rubio of Ben Carson te laten.

Voor Bernie Sanders geldt eigenlijk dat hij Iowa wel móét winnen om nog gezien te worden als een kanshebber. Er zijn immers slechts twee staten waar hij momenteel aan de leiding gaat in de peilingen (New Hampshire en zijn eigen Vermont), en eentje waar hij dichtbij is (Iowa). Om voldoende momentum te kweken zodat anderen op hem gaan stemmen in de andere 48 staten, zal hij in ieder geval in Iowa de verwachtingen moeten overtreffen.

Sla dus voldoende popcorn in en leg je warme dekentje alvast maar bij de bank: het gaat maandag een lange, spannende nacht worden!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Krijgsman

  Het ideale scenario: een race tussen Clinton en trump. Een prachtige kans voor de Democraten om een enorme meerderheid te realiseren.

  1. CJD

   Sanders zou Trump ook met gemak verslaan volgens de peilingen

   1. M. Brandenburg

    Die polls wil ik wel eens zien. Was van de week groot nieuws dat 60% van d Democraten op Trump zou stemmen in een race tussen Clinton/Sanders en Trump.

    1. Krijgsman

     Die polls zou ik dan ook wel weer eens willen zien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.