Hollande geeft toe: Frankrijk verkeert in "economische noodsituatie"

Geen categoriejan 18 2016, 17:00
De president van Frankrijk Francois Hollande geeft toe dat zijn land er buitengewoon slecht aan toe is. De voornaamste reden? De werkloosheid is hoog... en blijft hoog.
Hollande concludeert daarom dat zijn land daadwerkelijk in een "economische noodsituatie" verkeert:

De Franse president François Hollande zegt dat zijn land in een economische noodsituatie verkeert. Het is volgens hem tijd voor een nieuw sociaal-economisch model. Hollande benadrukt maandag dat de arbeidsvriendelijke economie in Frankrijk nodig moet transformeren in een economie die beweeglijker, internationaler en meer op internet gericht is, meldt persbureau AP.

In november vorig jaar was 10,1 procent van de Franse beroepsbevolking werkloos. Dat is behoorlijk hoog, maar het is toch net wat lager dan het gemiddelde van de eurozone (wat maar weer bewijst dat de eurozone enorm diep in de problemen zit). Dat is namelijk 10,5 procent.
10,1 procent is desalniettemin natuurlijk bijzonder zorgwekkend, ook al omdat dit cijfer niet daalt, maar verder stijgt. Volgens de meeste recente informatie lag de werkloosheidsgraad in december namelijk op 10,6 procent. Dat is een toename van 0,5 procentpunt wat schokkend veel is voor één maand.
Hollande wil de oplopende werkloosheid nu onder meer bestrijden door het aantrekkelijker te maken voor bedrijven om mensen in dienst te nemen. Zo kunnen werknemers een 'bonus' tegemoet zien van 2.000 euro als ze iemand aannemen. Dat is leuk, maar natuurlijk niet eens bijna genoeg om bedrijven écht te motiveren. Eén maandloon op kosten van de overheid is niets.
Nee, wat Hollande moet doen -- hij had trouwens al genoeg tijd om dit te regelen, het is belachelijk dat hij het zo ver heeft laten komen -- is de arbeidsmarkt helemaal hervormen door de regeldruk te verminderen, het gemakkelijker te maken voor werkgevers om mensen te ontslaan, en door de belastingen fors te verlagen. Alleen dan kan er structureel het één en ander veranderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten