Hollande geeft toe: Frankrijk verkeert in “economische noodsituatie”

De president van Frankrijk Francois Hollande geeft toe dat zijn land er buitengewoon slecht aan toe is. De voornaamste reden? De werkloosheid is hoog… en blijft hoog.

Hollande concludeert daarom dat zijn land daadwerkelijk in een “economische noodsituatie” verkeert:

De Franse president François Hollande zegt dat zijn land in een economische noodsituatie verkeert. Het is volgens hem tijd voor een nieuw sociaal-economisch model. Hollande benadrukt maandag dat de arbeidsvriendelijke economie in Frankrijk nodig moet transformeren in een economie die beweeglijker, internationaler en meer op internet gericht is, meldt persbureau AP.

In november vorig jaar was 10,1 procent van de Franse beroepsbevolking werkloos. Dat is behoorlijk hoog, maar het is toch net wat lager dan het gemiddelde van de eurozone (wat maar weer bewijst dat de eurozone enorm diep in de problemen zit). Dat is namelijk 10,5 procent.

10,1 procent is desalniettemin natuurlijk bijzonder zorgwekkend, ook al omdat dit cijfer niet daalt, maar verder stijgt. Volgens de meeste recente informatie lag de werkloosheidsgraad in december namelijk op 10,6 procent. Dat is een toename van 0,5 procentpunt wat schokkend veel is voor één maand.

Hollande wil de oplopende werkloosheid nu onder meer bestrijden door het aantrekkelijker te maken voor bedrijven om mensen in dienst te nemen. Zo kunnen werknemers een ‘bonus’ tegemoet zien van 2.000 euro als ze iemand aannemen. Dat is leuk, maar natuurlijk niet eens bijna genoeg om bedrijven écht te motiveren. Eén maandloon op kosten van de overheid is niets.

Nee, wat Hollande moet doen — hij had trouwens al genoeg tijd om dit te regelen, het is belachelijk dat hij het zo ver heeft laten komen  — is de arbeidsmarkt helemaal hervormen door de regeldruk te verminderen, het gemakkelijker te maken voor werkgevers om mensen te ontslaan, en door de belastingen fors te verlagen. Alleen dan kan er structureel het één en ander veranderen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Wim

  Dan hebben die socialisten dan land mooi naar de knoppen gejaagd.

 2. poldi

  Rustig, rustig maar Hollande…..Nederland onder leiding van het braafste jongetje van de klas Mark Rutte zal wel weer diep in de buidel tasten.

 3. V.K.

  -Nou, dan zit er maar een ding op, als de donder vriend Samsom instrueren om de Pensioenpotten alvast verzend klaar te maken.

  -Hollande kan niet bezuinigen of snijden, dit zal alleen maar M.le Pen in de kaart spelen, dat snapt elke socialist.

 4. van Urk

  Om werkloosheid tegen te gaan heeft Links daarom een goede oplossing bedacht: Meer toekomstige werklozen binnen de grenzen gaan halen!

 5. toetssteen

  http://www.zerohedge.com/news/2016-01-18/italian-banks-collapse-short-sales-banned-loan-loss-fears-mount

  Allemaal al voorspeld. Alle knoflooklanden gaan downdowndown en mensen die zo dol zijn op dat associatieverdrag, Oekraïne is er net zo aan toe= Griekenland in het kwadraat.

 6. LantR.fant

  Vergeet niet de macht van de vakbonden in Frankrijk. En de enorme stakingsbereidheid.
  Je kunt in dat land hoegenaamd niets vernieuwen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.