Iran is dolblij met het opheffen van sancties

Geen categoriejan 17 2016, 17:00
En dat is precies waarom wij ons ernstig zorgen moeten maken.
De Iraanse president Rouhani -- die feitelijk een trekpop is van ayatollah Khamenei, de knettergekke man die de échte leider is van Iran -- laat weten dolblij te zijn dat de sancties tegen zijn land zijn opgeheven.

"Dit een glorieuze overwinning. Ik dank god voor deze zege en dank de bevolking voor het geduld." Met die woorden op Twitter vierde de Iraanse president Hassan Rouhani het einde van de internationale sancties tegen zijn land. De sancties werden opgeheven nadat het Internationaal Energieatoomagentschap gisteren bekend maakte dat Iran zich houdt aan afspraken met betrekking tot haar kernprogramma. Zo zijn bijvoorbeeld de voorraden verrijkt uranium teruggebracht.

Dat klinkt natuurlijk erg leuk, maar er is één probleempje. Een detail, zo u wil: vrijwel alle experts zijn er namelijk van overtuigd dat het 'akkoord' tussen Iran en de Verenigde Naties er niet voor zorgt dat de moslimradicalen nooit een atoombom in handen krijgen, maar alleen dat dit slechts een beetje later het geval is.
In de tussentijd krijgen ze meer geld dan ooit tevoren, wat ze niet alleen kunnen gebruiken om terroristische organisaties te steunen -- zoals ze al decennialang doen -- maar ook nog eens om hun eigen leger groter en machtiger te maken, wat hun macht in de region alleen maar vergroot. Links Europa en Amerika vinden dat blijkbaar prima, maar de rest van de mensheid zal daar toch net een beetje anders over denken. En dat geldt zéker voor landen als Saoedi-Arabië en Turkije; soennitische landen die zich al lange tijd zorgen maken over de opkomst van Iran als regionale supermacht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten