Iran is dolblij met het opheffen van sancties

En dat is precies waarom wij ons ernstig zorgen moeten maken.

De Iraanse president Rouhani — die feitelijk een trekpop is van ayatollah Khamenei, de knettergekke man die de échte leider is van Iran — laat weten dolblij te zijn dat de sancties tegen zijn land zijn opgeheven.

“Dit een glorieuze overwinning. Ik dank god voor deze zege en dank de bevolking voor het geduld.” Met die woorden op Twitter vierde de Iraanse president Hassan Rouhani het einde van de internationale sancties tegen zijn land. De sancties werden opgeheven nadat het Internationaal Energieatoomagentschap gisteren bekend maakte dat Iran zich houdt aan afspraken met betrekking tot haar kernprogramma. Zo zijn bijvoorbeeld de voorraden verrijkt uranium teruggebracht.

Dat klinkt natuurlijk erg leuk, maar er is één probleempje. Een detail, zo u wil: vrijwel alle experts zijn er namelijk van overtuigd dat het ‘akkoord’ tussen Iran en de Verenigde Naties er niet voor zorgt dat de moslimradicalen nooit een atoombom in handen krijgen, maar alleen dat dit slechts een beetje later het geval is.

In de tussentijd krijgen ze meer geld dan ooit tevoren, wat ze niet alleen kunnen gebruiken om terroristische organisaties te steunen — zoals ze al decennialang doen — maar ook nog eens om hun eigen leger groter en machtiger te maken, wat hun macht in de region alleen maar vergroot. Links Europa en Amerika vinden dat blijkbaar prima, maar de rest van de mensheid zal daar toch net een beetje anders over denken. En dat geldt zéker voor landen als Saoedi-Arabië en Turkije; soennitische landen die zich al lange tijd zorgen maken over de opkomst van Iran als regionale supermacht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. van Urk

  Dan wordt het nu eens tijd voor opgelegde sancties aan het adres van Europa als Iran nu wat vrijer kan bewegen. Dus geen vrije import meer van islamitisch terreur.

 2. Krijgsman

  Dit is een geweldige doorbraak en een grote verdienste van Obama. Meer stabiele verhoudingen in jhet Midden Oosten kunnen niet zonder Iran en hun belang bij handel met het Westen kan enorm bijdragen aan verbetering van de verhoudingen.

  1. van Urk

   Juich niet te vroeg beste Krijgsman. Er zitten weer nieuwe kersverse sancties aan te komen tegen Iran betreft van het produceren van ballistische raketten.

 3. CJD

  Wat een bangmakerij. Waarom zouden wij ons zorgen moeten maken over wat landen als Saudi Arabie en Turkije hierover denken?

  Imdat het onze “vriendjes” zijn Michael? Omdat de VS en Europa dik aan die Saudis kunnen verdienen? Intussen zijn het de grootste bijdragers aan ISIS een aartsvijand van Iran. Alleen daarom juich ik deze ontwikkeling toe.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.