‘Kabinetscrisis op komst vanwege vluchtelingencrisis’

Is het nog vóór de (reguliere) verkiezingen van 2017 gedaan met het kabinet Rutte II? Oplettende commentatoren zien grote scheuren verschijnen die het in 2012 gesloten pact van Mark Rutte en Diederik Samsom wel eens lelijk zouden kunnen opbreken.

In Europa is het momenteel allesbehalve politiek onrustig. In diverse landen staat de boel op scherp vanwege de vluchtelingencrisis, en Nederland is zeker geen uitzondering. In veel landen kunnen de desbetreffende regeringen de boel nog wel sturen. Maar Nederland is een coalitieland, en dit soort grote vraagstukken en acute problemen zouden ons met plakband bij elkaar gehouden regeringspact van VVD en PvdA best wel eens teveel kunnen worden.

In De Volkskrant legt columnist Martin Sommer uit hoe het zit. Want hoeveel vluchtelingen gaat Nederland nu precies opvangen?

“De VVD heeft gezworen dat wij hier geen 93 duizend mensen gaan opvangen. Bij die partij weten ze dat ze in dat geval bij de verkiezingen van voorjaar 2017 zullen worden verpulverd door de PVV. Vandaar dat Halbe Zijlstra voor de kerst in deze krant al een schot voor de boeg gaf, als de aantallen niet voor het eind van het eerste kwartaal drastisch zijn gedaald. Natuurlijk staat ook de PvdA niet te springen om zoveel asielzoekers.”

Maar een concrete casus zou een politiek compromis wel eens lelijk kunnen opbreken:

“Maar stel dat er een quotum van 58 duizend zou komen, dan volgt de vraag die Pechtold deze week opwierp: wat gebeurt er als de eerstvolgende die zich meldt een homo is of een gezin uit een hongergebied? Die zal de PvdA nooit de deur wijzen.”

En zie daar dan het laatste ingrediënt voor een heuse kabinetscrisis in Nederland. Twee partijen die eigenlijk wel een beetje klaar zijn met elkaar hebben we al langer, maar een relevant en prangend issue waarop beide partijen zich graag willen onderscheiden.. dat is dan de directe aanleiding voor een mogelijke breuk in de monstercoalitie van liberalen en sociaal-democraten die Nederland al sinds 2012 bestuurt.

Martin Sommer zegt voor dit scenario te vrezen, maar de vraag is of Nederland dat ook doet. De PVV staat torenhoog in de peilingen, en staat te popelen om voor het eerst in het bestaan de grootste partij van de Tweede Kamer te worden. Of dat een verbetering is ten opzichte van de huidige situatie, daar zijn de meningen net zo sterk over verdeeld als over de vluchtelingencrisis…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. halo1

  Het zou me een lief ding waard zijn..links de hoek intrappen als veroorzakers van alle ellende…PVV liefst naar een absolute meerderheid..wie het niet bevalt dondert maar op.

  1. nick

   Mij ook @halo1, mij ook! De hoek in en decimeren die linkse troep en veroorzakers van alle ellende waar we nu mee zitten! En daar hoort de VVD dus ook bij want heulen met links, besmet ernstig.

  2. loritta

   Ja, daar hoop ik ook op.

 2. Bromsnor

  Welke “vluchtelingen”?

  De immigratiestroom heeft weinig met echte vluchtelingen te maken die op zoek zijn naar veiligheid maar met een ware volksverhuizing uit de moslim landen die naar Noord Europa willen omdat daar geld, een huis en uitkering lokt.

  Ze komen uit Turkije waar het veilig is en trekken door een aantal veilige landen van Europa richting Noord Europa omdat daar de honingpot staat.

  Tussen de 70 en 80% van de immigranten zijn jonge mannen die naar Noord Europa komen omdat de gratis huizen, ruime uitkeringen, enzovoorts een aanzuigende werking hebben.

  Het zijn geen echte “vluchtelingen” die veiligheid zoeken maar economische immigranten die leven op kosten van de belastingbetaler. Deze mensen misbruiken massaal de asielprocedure om in Noord Europa hun materiële omstandigheden te verbeteren op kosten van de belasting betaler.

 3. Seneca

  Ik kan mij vergissen, maar ik was altijd van mening, dat de dames en heren kamerleden, het kabinet en het hoofd der staat, WA, een eed hadden gezworen, dan wel een belofte hadden afgelegd om het belang van Nederland en haar inwoners met alle kracht te bevorderen. Waar ligt het belang van NL dan wel haar inwoners, om een stelletje ongeletterden, met drommen, toegang te verlenen? Dat is er dus niet ondanks alle economische prietpraat. Wij kunnen dus welgevoeglijk aannemen dat al de hierboven genoemde jongens en meisjes, meineed pleegden dan wel hun gelofte verbroken. Inclusief het staatshoofd dient men voor de rechter te verschijnen om aldaar het vonnis te vernemen. Die richting gaat het ook op; de bevolking slikt het niet langer en het wachten is op een vonkje en de boel staat in brand. Jammer, heel jammer, maar helaas wel noodzakelijk!

 4. Wachteres

  http://politiek.tpo.nl/column/weg-met-de-politieke-correctheid/

  Weg met de politieke correctheid
  Meer openheid over vluchtelingen is noodzakelijk

  Rutte trekt grote broek aan

  “Het grote ongenoegen zit vooral in het feit dat we weinig te horen krijgen over wat de politiek nu werkelijk wil met de vluchtelingencrisis. Veel grote woorden, maar weinig daden. Rutte trekt voor de bühne een grote broek aan als voorzitter van Europa door te roepen dat hij er voor gaat zorgen dat de instroom van asielzoekers teruggebracht wordt tot nul.

  Klinkt mooi, maar er is geen hond die daar in gelooft. Samsom stelde de toelaatbare grens op maar liefst 200-duizend vluchtelingen. Dat aantal kan Nederland makkelijk aan.

  Wat zich in diverse landen tijdens de oudejaarsnacht heeft afgespeeld moest vooral worden verdoezeld, onder de pet worden gehouden.

  Ook de media speelde in dit geval een opvallende rol. Politici en bestuurders kregen een mooi platform om met hun zogenoemde politieke correctheid het volk zand in de ogen te strooien. We kregen ze te zien in de praatprogramma’s. De politiek correcte verhalen van ‘ach die arme vluchtelingen’.

  Er moet meer openheid komen over aantallen vluchtelingen die het kabinet in Nederland wil toelaten, waar ze worden geplaatst, hoe het precies zit met ‘foute asielzoekers’, wat het de belastingbetaler allemaal gaat kosten. Maar die openheid gaat er niet komen, omdat politieke correctheid ontstaan in de Griekse en Romeinse geschiedenis altijd zal blijven voortleven.

  Gelukkig beginnen we het door te krijgen en pikken we het niet langer, toch? Politieke correctheid? Weg ermee”!

  Amen! Liever gisteren dan morgen en weg met de communistische dictatoriale EU!

 5. Wachteres

  https://ejbron.wordpress.com/2016/01/23/de-asielzoeker-en-de-fee/

  Een asielzoeker ontmoet een fee en vertelt haar dat hij te weinig geld heeft. De fee zegt tegen hem: “Je mag 3 wensen doen, maar denk goed na wat je wenst.” Dan antwoordt de asielzoeker: “Ten eerste wil ik veel geld, en wel regelmatig voor mij en mijn grote gezin!” De fee kijkt in het Nederlandse wetboek en antwoordt: “Geen probleem, dat krijg je!”

  “Oké”, antwoordt de asielzoeker. “Mijn tweede wens is een eigen groot huis.” De fee kijkt opnieuw in het wetboek en zegt: “Geen probleem, dat krijg je!” Lachend noemt de asielzoeker nu zijn laatste wens. “Nu wil ik ook Nederlander zijn!”

  Opeens klinkt er een knalletje en het huis en het geld zijn weg. De asielzoeker vraagt de fee wat dit te betekenen heeft. De fee antwoordt hem: “Door je derde wens ben je nu een Nederlander geworden – ga nu net als alle andere Nederlanders aan het werk als je iets wilt hebben!”

  1. Wachteres

   https://ejbron.wordpress.com/2016/01/23/pvv-wil-einde-aan-toeslagenservice-voor-statushouders/

   PVV wil einde aan toeslagenservice voor statushouders

   Het sprookje in de praktijk.

 6. Ni28

  Het is al zo vaak geweest dat wij het kabinet zagen bijna vallen maar het lijm op de stoelen in de Tweede kamer is te sterk en de oppositie te zwak, zelfs behulpzaam. Neen, wij zijn nog niet vrij!

 7. observer

  Geloof het maar, PvdA en VVD zullen kosten wat het kost de rit uitzitten, hoe hoog een kabinetscrisis ook zal zijn,

 8. The Fox

  Rutte moet tot 1 juli blijven zitten en geen fouten maken die een loopbaan in Brussel in de weg kan staan. Halbe mag net als Rutte tijdens de verkiezingen wat roepen, maar het is natuurlijk niet gemeend, want anders zou het kabinet vallen.

  En VVD en PvdA kamerleden weten dat de verkiezingen geen succes zullen zijn en velen zullen hun baan verliezen. En dus houden ze elkaar in een doodsgreep. Landsbelang is secundair geworden.

 9. nick

  De globalistische (EU) wetten, waar ook Den Haag voor buigt, worden gebruikt om het Westen een mokerslag toe te dienen, waardoor onze samenleving, welvaart en vrijheid zullen instorten, zodat de weg wordt vrijgemaakt voor eerst een Europese, en dan een Wereldregering.

  Het waren de globalisten in Washington en Brussel die met kwade opzet de oorlogen in Noord Afrika en het Midden Oosten ontketenden. De daarop volgende massa immigratie van vrijwel uitsluitend onopgeleide en ongekwalificeerde moslims, waarvan 8 van de 10 volgens officiële Duitse cijfers niet eens in staat is om ooit het lagere schoolniveau te halen, en die bovendien ook nog eens een extreem vijandige religieuze ideologie aanhangen, worden dan ook doelbewust gebruikt om de Westerse, Europese en Nederlandse beschaving te verwoesten en diens Joods-christelijke wortels uit te roeien – met volledige medewerking van het linkse / liberale / christendemocratische politieke blok.

  Massale opstand en nieuwe leiders nodig

  Het enige wat de gewone man in Europa nog kan doen is massaal in opstand komen en nieuwe leiders kiezen, die weer het belang van hun eigen volken en landen voorop stellen, de grenzen sluiten, een einde maken aan de Europese Unie in zijn huidige vorm en terugkeren naar het ooit zeer succesvolle samenwerkingsverband op uitsluitend vrijwillige basis

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2016/01/IMF-Miljoenen-migranten-gebruiken-om-Europese-lonen-te-verlagen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.