Nee FNV, het kabinet laat zzp’ers niet in de kou staan. Laat ons met rust!

FNV-bestuurder en kwartiermaker van de nieuwe vakbeweging Gijs van Dijk zegt in een interview met Nu.nl dat het kabinet ‘problemen’ met zzp’ers voor zich uitschuift. 

Hij heeft het dan met name over het feit dat veel freelancers en zelfstandigen onverzekerd zijn:

“Het kabinet schuift het probleem voor zich uit en maakt geen keuzes. De FNV moet daar een voortrekkersrol in nemen samen met de zelfstandige organisaties van de FNV. In 2016 moeten er op dat vlak echt keuzes worden gemaakt.”

 

De FNV lijkt het eens te zijn met stemmen die roepen dat zzp’ers verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten afsluiten. Ook stellen die mensen ‘vraagtekens’ bij het feit dat vaste werknemers wel veel moeten afstaan aan sociale premies en een pensioenvoorziening, terwijl dat niet voor zzp’ers geldt.

Van Dijk:

“Ik vind dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers moet komen en dat deze groep een goed pensioen moet kunnen opbouwen. Nu ligt het risico puur bij de zelfstandigen en moet je maar hopen dat ze niet ziek worden waardoor zij in de financiële problemen komen.”

De redenering hierachter is ronduit belabberd. Zzp’ers kunnen wel veel verzekeringen afsluiten, maar kiezen daar bewust niet voor. De voornaamste reden is dat de kans dat je arbeidsongeschikt wordt minimaal is. Het is te vergelijken met een inboedelverzekering: veel mensen sluiten er eentje af, maar iedereen die voor een verzekeraar gewerkt heeft weet dat het eigenlijk weggegooid geld is. Het is veel voordeliger en verstandiger om gewoon een mooi bedrag op je spaarrekening te zetten dat je kunt gebruiken als er de noodzaak voor is. De kans is namelijk groot dat dit nooit het geval is. Ondertussen betaal je je gedurende je leven wel blauw aan een nutteloze verzekering.

De FNV doet dit dan ook niet om freelancers en zelfstandigen te beschermen, maar om hun positie vergelijkbaar te maken met vaste werknemers, waardoor ze zich eerder zullen aansluiten bij een vakbond — wat de FNV ten goede komt — en het tegelijkertijd lastiger voor ze maakt om met werknemers te concurreren, die op dit moment de achterban vormen van de vakbonden.

Met andere woorden, de FNV doet dit puur en alleen voor zichzelf. De vakbond heeft lak aan zzp’ers en hun belangen. Alleen daarom al moeten partijen in Den Haag die zich het lot van zzp’ers en zelfstandigen wél aantrekken de FNV duidelijk vertellen dat dit soort machtsspelletjes niet gespeeld worden en dat zzp’ers met rust worden gelaten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. toetssteen

  Idee om de belasting in plaats van omhoog omlaag te schroeven voor deze potentiële markt?

 2. J.C.

  Door een discussie die ik zo’n 13 jaar geleden met m’n vakbond had over de onrechtvaardigheid van het ophogen van de AOW/Pensioenleeftijd voor mensen die al 50 jaar werken achter de rug hadden, is bij mij het idee ontstaan dat de vakbonden zijn ingekapseld in de elite.

  Wat bereiken de vakbonden per saldo nu helemaal. Nog minder dan nul. De ophoging van de AOW/Pensioenleeftijd is nota bene versneld ingevoerd. In de zorg zijn heel veel banen verloren gegaan. (Maar bij de megademonstratie betreffende de zorg werd Fleur Agema geweerd van deelname. Hoe vals kun je zijn?).

  Ook hier bij deze berichtgeving vrees ik dat ik mij achter de conclusie van M. v.d. Galiën moet scharen.

  Ik zeg binnenkort mijn lidmaatschap van de vakbond op.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.