Politietop verdient veel meer dan de Balkenendenorm: 260.000 euro per jaar

Hoewel de gemiddelde gewone agent bepaald niet overbetaald wordt geldt het tegenovergestelde voor de hoge bonzen bij de politie.

De Telegraaf legt uit:

Twintig politiefunctionarissen hadden in 2014 een hoger salaris dan een minister. Bernard Welten verdiende als adviseur van de korpsleiding bijna 260.000 euro.

Geert Priem, de hoogste man bij politievakbond ANPV, is not amused. Volgens hem is het voor de gewone agent onverteerbaar dat zijn bazen zo ontzettend veel betaald krijgen. Niet zo gek natuurlijk: er kan niets extra’s uitgegeven worden aan de politie — ook niet voor loonsverhogingen — maar de hoge Pieten verrijken zich heerlijk.

Ook de PvdA is hier niet blij mee. De sociaaldemocratische parlementariër John Kerstens legt uit:

“Justitieminister Van der Steur heeft wat mij betreft al wat uit te leggen over het salaris van de nieuwe politiechef, daar komt dit nu bij. Terwijl politieagenten nog op de nullijn stonden, werd voor een deel van hun bazen wel erg goed gezorgd. Dat kan natuurlijk niet.”

Hilarisch genoeg verdedigt de politietop dit soort wanstaltige salarissen door ze “marktconform” te noemen. Dat is een merkwaardige uitspraak omdat er in Nederland helemaal niet iets is als “geprivatiseerde politie.” We weten dus helemaal niet hoeveel ‘politietoppers’ betaald zouden krijgen als de boel wél geprivatiseerd was. Misschien zou dat veel meer zijn, misschien zou het minder zijn.

Daar komt bij dat dit totaal niet relevant is. Deze mensen krijgen betaald van belastinggeld. Als je politieagent wordt — of een manager van de politie — weet je dat je geen multimiljonair zult worden. Tenminste: dat zou je moeten weten. Als je dat niet prettig vindt je gewoon niet voor de politie gaan werken. Zo simpel is het.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Anna

  Absurde salarissen. Na de euro zijn die salarissen helemaal uit de hand gelopen. Vinden deze arbeiders in de publieke sector dat ze zo maar meer dan een half miljoen moeten verdienen.Schandalig.

 2. Ni28

  De politiek blijft praten over absurde salarissen maar doen in wezen niets tegen. Logisch, het zijn allemaal toekomstige baantjes van dezelfde politici.

 3. Wim

  Hilarisch genoeg verdedigt de politietop dit soort wanstaltige salarissen door ze “marktconform” te noemen………….
  De onmisbare liggen op het kerkhof.

 4. V.K.

  -Ach, de politie top en de politie, 2 totaal verschillende dingen..

  -Anyway, vind dat wanneer je zegt dat je salaris marktconform is, je je verkiesbaar moet stellen voor die functie zodat de consument door al dan niet op jou te stemmen het product politie-top koopt danwel in de schappen laat liggen.

 5. toetssteen

  Niet één ambtenaar zou zoveel mogen verdienen. Marktconform is een b.s. term in het ambtenarencircuit. Ambtenaren zijn een aanklacht tegen de markt.

 6. GepkedeLeef

  Nederlandse politie is wel degelijk een zelfstandig commercieel bedrijf dat als incasso buro wordt ingehuurd door de R overheid anders zouden zij ook niet civiel tegen burgers kunnen procederen als Nationale politie. En Zie Welten en andere veelgraaiers binnen overheidsbedrijf is het langdurig gebruik maken van externe/ZZP’ers bij wet verboden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.